Hlavní obsah

Čistička těla: jak ji udržovat zdravou a funkční co nejdéle? Vsaďte na správnou stravu i utírání

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Reklama

Úkolem ledvin a močového systému je vylučovat odpadní látky z krve, udržovat množství vody v těle i rovnováhu vnitřního prostředí. Správná péče o tyto orgány nejen jejich funkci podpoří, zároveň slouží jako prevence možných nepříjemných obtíží. Jak se o ledviny a močový systém starat?

Článek

Hlavní funkcí ledvin je tvorba moči. Jejím prostřednictvím odstraňuje močový systém z těla toxiny a odpad. K průchodu moči využívá množství trubic a kanálků a organismus se tak může zbavit všeho, co nepotřebuje. Zdraví močového systému je tak pro vitalitu celého těla zásadní. Kterými opatřeními ho můžete podpořit?

1. Buďte aktivní a fit

Pravidelný pohyb neprospívá jen postavě a kondici, může snížit i riziko chronického onemocnění ledvin. Jak to dokáže? Postará se o snížení krevního tlaku a posílí zdraví srdce, obojí je pro prevenci poškození ledvin klíčové. Nemusíte běhat maratony, stačí si najít aktivitu, která vás bude bavit, a té se věnovat ideálně alespoň třikrát do týdne. Může jít o tanec, kolo, plavání či další. Denně byste také měli chodit, je dobré začít vnímat vlastní nohy jako dopravní prostředek.

2. Hlídejte krevní tlak

Ledviny přispívají k regulaci krevního tlaku, jeho neléčené zvýšení je může poškodit. „Proto ho pravidelně kontrolujte, zdravá hodnota by se měla pohybovat kolem 120/80 mmHg, rizikové výše začínají u hodnot vyšších než 139/89,“ říká profesorka Romana Ryšavá z Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN.

Foto: murattellioglu, Shutterstock.com

Pravidelný pohyb prospívá i ledvinám, věnujte se třeba tanciFoto: murattellioglu, Shutterstock.com

3. Kontrolujte cukr v krvi

Vysoká hladina glukózy v krvi zvyšuje riziko onemocnění ledvin, rizikovou skupinou jsou zejména diabetici, u nichž může několikaletá setrvalá zátěž vyššími hladinami glukózy vést až k selhání ledvin. Kontrolou hladiny cukru v krvi tak snižujete i riziko poškození ledvin. Hladinu cukru v krvi si můžete změřit domácím testem nebo u praktika, na to, že by mohla být zvýšená, vás mohou upozornit obtíže popsané v tomto článku.

Obecně pomáhají hladinu cukru v krvi regulovat potraviny plné vlákniny, jako je ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny, vyhýbejte se polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám. „Vyvarujte se konzumace smažených pokrmů, lepší je nahradit živočišné tuky rostlinnými,“ radí Kristýna Michalíčková, vedoucí lékařka Nefrologické ambulance B. Braun Avitum Praha – Nusle.

4. Omezte solení

Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovila denní tolerovanou dávku soli na 5 gramů, což je zarovnaná kávová lžička. Ve vlastním zájmu byste toto dávkování neměli překračovat, pozor si dávejte na dosolování pokrmů a zejména na konzumaci přisolovaných pochutin. Sodík totiž ledviny zvýšeně zatěžuje, což může v dlouhodobém horizontu vést k jejich poškození. „Strava s nadbytkem soli zvyšuje i riziko ledvinových kamenů,“ upozorňuje Kristýna Michalíčková.

Foto: VasiliyBudarin, Shutterstock.com

Se solí byste měli šetřit, její nadbytek ledviny zvýšeně zatěžujeFoto: VasiliyBudarin, Shutterstock.com

5. Dostatečně pijte

Dodržování pitného režimu je pro ledviny i močové cesty důležité. „Dostatek tekutin pomáhá ke správné funkci ledvin, snižuje výskyt močových infekcí a předchází vzniku močových kamenů,“ vysvětluje Kristýna Michalíčková. Denně byste měli vypít alespoň 35 ml vody na kg vaší tělesné hmotnosti.

6. Nekuřte

Kouření poškozuje cévy v celém těle. To vede ke zpomalení krevního průtoku důležitými orgány, včetně ledvin. Proto je kouření jedním z rizikových faktorů pro onemocnění ledvin.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kouření poškozuje cévy, to zhoršuje průtok krve důležitými orgány, včetně ledvinFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

7. Nepřehánějte to s léky

Nadužívání volně prodejných léků proti bolesti (ibuprofen, naproxen a další), ledviny zvýšeně zatěžuje a může vést k jejich poškození. Pokud si ulevíte jednou za čas, nic se neděje, za rizikové se považuje užívání na denní bázi.

8. Správně se utírejte

Ženy by se po použití toalety vždy měly utírat směrem zepředu dozadu. Tím snížíte riziko, že se bakterie z konečníku dostanou do pochvy a do močové trubice a způsobí zde zánět.

9. Po sexu toaleta a sprcha

Vymočení se a osprchování bezprostředně po milování může u žen snížit riziko infekce močových cest.

10. Cvičte pánevní dno

Kegelovy cviky mohou snížit riziko močové inkontinence a posílit svaly pánevního dna.

Reklama

Načítám