Hlavní obsah

Citronový koláč z křehkého těsta s krémovou náplní

Hodnocení:
(35)
Foto: Erika Pilátová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Křehké těsto s vanilkou a jemná citronová náplň, to je kombinace, které se nedá odolat. Vyzkoušejte tenhle výborný koláč třeba s kopečkem šlehačky.

Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
Na těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky drcené vanilky
  • 70 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové kůry
Na náplň
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 130 ml citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 120 g másla
    Článek

    Postup

    Krok 1: Do mísy prosejte mouku. Přidejte cukr, citronovou kůru a půl lžičky drcené vanilky. Vmíchejte žloutky, na kousky nakrájené máslo a vše důkladně propracujte. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte ho půlhodinku v chladu. (Podívejte se také na recept na základní křehké těsto bez vajec na sladké i slané koláče, mohl by se vám hodit.)

    Krok 2: Vychlazené těsto vyválejte a přendejte do formy. Vytvarujte okraje. Na dno pak dejte pečicí papír a a něj nasypejte fazole. Koláč pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté papír s fazolemi vyjměte a pečte dalších 15 minut. Korpus nechte vychladnout.

    Krok 3: Mezitím v míse ve vodní lázni prošlehejte oba cukry s vejci a kůrou a šťávou z citronu. Když směs začne houstnout, stáhněte ji z ohně. Pokud obsahuje žmolky, můžete krém přelít přes cedník. 

    Krok 4: Směs nechte trochu vychladnout. Do vlažného krému pak přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, metličkou prošlehejte a poté nalijte na upečený vychladlý korpus. Hotový koláč nechte 24 hodin v chladu. Podávejte s ušlehanou smetanou nebo ozdobené ovocem.

    ynezorPumanzeSaNyknalC
    čtvrtek 12:00

    Reklama

    Sdílejte článek