Hlavní obsah

Co je to kóma? Hluboké bezvědomí může trvat i roky

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Reklama

I když se slovo kóma často s nadsázkou používá k popisu lidí, kteří hluboce spí nebo ničemu nevěnují pozornost, ve skutečnosti se jedná o vážný stav, který nemá se spánkem nic společného. Proč nastává a jak se léčí? Může vás člověk v kómatu slyšet?

Článek

Lidé v kómatu mají většinou zavřené oči a vypadají, jako by spali. To je ale jen zdání. Nelze je probudit, protože jejich mozek nefunguje. Do takového stavu se člověk dostane důsledkem vážného poškození mozku.

V závislosti na tom se liší hloubka kómat. „V povrchních kómatech jsou reflexy kašle, dávení, polykání zachovány a využívají se při vyšetření k definici závažnosti kómatu. Teprve v těžkých kómatech, nebo při stavu mozkové smrti tyto reflexy mizí,“ vysvětluje profesor Pavel Kalvach z Neurologické kliniky 3. LF UK a FNKV.

K poškození mozku vedoucímu ke kómatu může dojít úrazem, cévní mozkovou příhodou, alkoholem nebo infekcí, ohroženi jsou i diabetici - když hladina glukózy v krvi prudce klesne (hypoglykemie) nebo stoupne (hyperglykemie).

Jak dlouho trvá kóma: pár minut i navždy

„Kóma může trvat minuty, jako v případě snížení hladiny cukru v krvi, ale může být i nevratné, v případě strukturálního poškození mozku,“ říká docent František Duška z Kliniky anesteziologie a resuscitace 3.LF UK a FNKV. Celé roky může člověk strávit například ve vigilním kómatu, kdy vypadá, jako když bdí, dokonce žvýká a polyká, ale není možné s ním navázat kontakt a není schopen ovládat svěrače.

Rozdílná je také rychlost nástupu těžkého bezvědomí. „Od náhlé při úrazu, srdeční zástavě nebo intoxikaci, k pozvolné v rozsahu hodin nebo dní u nástupu encefalitidy či meningitidy,“ dodává profesor Pavel Kalvach.

Léčba kómatu

Jak péče o pacienty v kómatu vypadá? V podstatě lze říct, že se čeká, až se mozek vzpamatuje, a vlastní léčba je podpůrná: zajišťuje stabilizaci tělesných funkcí, jako je dýchání, podávání léků a výživy, polohování kvůli snížení rizika proleženin i jemné procvičování pro ochranu svalstva a zmírnění napětí v kloubech.

Vážnější případy vyžadují napojení na ventilátor, což je přístroj, který s pomocí hadičky umístěné v průdušnici pomáhá nemocnému dýchat. „O pacienty v kómatu pečují zdravotníci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení a jednotkách intenzivní péče,“ upřesňuje Jaromír Vajter, vedoucí lékař Karim-Covid FN Motol.

Foto: alessandro guerriero, Shutterstock.com

Lidé v kómatu vypadají, jako kdyby spali. Jsou ale ve stavu hlubokého bezvědomí, z něhož je nelze probuditFoto: alessandro guerriero, Shutterstock.com

Co může udělat rodina

Ačkoliv se zkušenosti pacientů, kteří se probrali, liší, někteří tvrdí, že si pamatují, co se kolem nich dělo, nebo že je dokonce uklidňovala přítomnost známého člověka. Proto byste se při návštěvě blízkého měli chovat, jako byste mluvili s někým, kdo je při plném vědomí. Pozdravte ho, když přijdete do pokoje, řekněte mu, jak jste se měli, chyťte ho za ruku, pusťte mu oblíbenou hudbu nebo ho navoňte parfémem. Nejde jen o vyjádření lásky. Výzkumy naznačují, že stimulace hlavních smyslů, jako je hmat, sluch a čich, může mozek podpořit v zotavení.

Foto: alessandro guerriero, Shutterstock.com

S člověkem v kómatu si povídejte, držte jej za ruku... Výzkumy naznačují, že stimulace smyslů může pomoci s uzdravenímFoto: alessandro guerriero, Shutterstock.com

Jak probíhá probouzení

Z umělého spánku se nemocný probouzí postupným snižováním dávek léků, ale u kómatu nezbývá než čekat, až se probere. I když to ve filmech vypadá, že se pacienti po letech strávených v kómatu probudí a rychle se zorientují (Pamatujete na hit Kill Bill?), v reálném životě bývají zmatení a na okolní dění reagují pomalu.

Zda bude člověk schopen vrátit se zcela do normálu, závisí na tom, jak vážně byl mozek poškozen. Podstatná je i doba, kterou v těžkém bezvědomí stráví. Proto nelze souhrnně říci, kdy je naděje na probuzení zcela ztracená. Každý případ posuzují lékaři individuálně – podle toho, jak se mozek zotavuje, i podle toho, jak je pacientův organismus schopen fungovat bez přístrojů.

S návratem k běžnému životu pomáhá rehabilitace, ergoterepie, fyzioterapie, psychoterapie a podpora blízkých.

Reklama

Načítám