Hlavní obsah

Kašel ji připravil o tři končetiny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Kašel, který se zdál úplně obyčejný, bývalá zdravotní sestřička Jayne Carpenter (51) pokládala za běžnou virózu. Jenže když upadla do kómatu, ukázalo se, že trpí smrtelnou sepsí. Boj o život žena vyhrála, ale přišla o obě nohy a paži.

Článek

Na duben 2016 Britka Jayne Carpenter nikdy nezapomene. Do té doby žila aktivní život zdravé ženy, což se záhy změnilo.

Jayne měla kašel, prostě „obyčejné“ podzimní nachlazení. „Ten se sice zhoršil a vycházely ze mě tmavé hleny, ale pořád jsem byla přesvědčená, že jde o běžnou virózu, nic dramatického,“ vzpomíná s tím, že na radu svého lékaře zašla raději do nemocnice.

Místo antibiotik kóma

„Byla jsem přesvědčená, že mi předepíší nějaká antibiotika a bude po všem,“ popisuje Jayne pro britský magazín Mirror. Nepanikařila, ani když jí řekli, že má asi zápal plic.

Její stav se ale velmi rychle zhoršoval a Jayne upadla do kómatu. Následujících devět týdnů se v nemocnici odehrával boj o její život.

Lékaři jí diagnostikovali velmi vážnou sepsi a jejímu manželovi Robertovi (55) řekli, že pokud jí neamputují nohy a jednu paži, jistojistě jeho žena zemře. Nakonec Jayne přišla nejen o obě nohy, o levou paži od lokte dolů, ale i o čtyři prsty na pravé ruce.

Foto: Profimedia.cz

Zasažené končetiny museli lékaři amputovat, jinak by žena zemřelaFoto: Profimedia.cz

Úplné dno

Svůj život Jayne sice vybojovala, ale radost rozhodně necítila. „Měla jsem pocit, že je konec. Nic nebylo jako dřív. Truchlila jsem za svůj starý život, za všechny ty věci, které pro mě doposud byly úplně samozřejmé a najednou nešly,“ říká.

Nejhůř asi snášela naprostou závislost na svém muži. „Sice jsem se snažila zvládat alespoň něco sama, ale ani jsem se bez něj neoblékla, nedokázala si nandat šperky, nic. Ztrácela jsem svou ženskost,“ popisuje. V jednu chvíli svému manželovi dokonce řekla, že pochopí, když od ní bude chtít odejít, protože tenhle život je těžký i pro něj. „Řekl mi ale, že si mě nevzal kvůli mým nohám nebo paži, ale protože mě miluje,“ vzpomíná Jayne.

Foto: Profimedia.cz

Jayne má klasické protézy, ale nežije se jí s nimi dobřeFoto: Profimedia.cz

Je to těžké

Ani dnes ale není trápení konec. Klasické protézy jí neumožňují se ani přiblížit životu, na který byla zvyklá. „Lékaři říkají, že je to kompromis. Jenže já nechci žít svůj život jako kompromis, chci si ho užít,“ tvrdí.

Dodnes přicházejí myšlenky, že nic nemá cenu. „Jen letos jsem byla třikrát na úplném psychickém dně. Nechci to ale vzdát, snažím se. Dělím svůj život na život před sepsí a po ní a mám dojem, že o půlku života mě nemoc připravila,“ říká.

Foto: Profimedia.cz

Tohle je pro ženu jen provizorní řešení, které jí neumožňuje žít tak, jak by si přálaFoto: Profimedia.cz

Nová naděje

Svoje naděje teď upíná k osseointegraci. To je poměrně nová operativní metoda, při níž se protézy chirurgicky připevňují přímo ke kosti. Výhodou tohoto zákroku je mnohem lepší ovladatelnost umělých končetin, díky níž se handicapovaní mohou pohybovat téměř jako zdraví lidé. Úlevou je i to, že takto upevněná protéza nezatěžuje měkkou tkáň pahýlů. Právě bolestivé otlaky a poranění pahýlů jsou dalším velkým trápením lidí bez končetin.

Jenže tahle operace je drahá. Jayne proto shání peníze, a to i prostřednictvím veřejné sbírky. „Doufám, že se to podaří, protože jsem přesvědčená, že by mi ten zákrok vrátil mou nezávislost a samostatnost,“ dodává Jayne.

Foto: Profimedia.cz

Jayne je oporou především její manželFoto: Profimedia.cz

Život není vždy snadný a jsou lidé, s nimiž se opravdu nemazlí. Tohle jsou (Ne)obyčejní hrdinové: Jak se dá čelit krutému osudu?

Reklama

Související témata:
Boj o život