Hlavní obsah

Co nikdy neříkat partnerovi? Pozor na těchto sedm frází!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Na první pohled to jsou obyčejná slova a věty, ale když je použijete v nevhodnou dobu, mohou způsobit pořádnou paseku. Třeba i negativně ovlivnit váš vztah. Na co si tedy dát pozor a co před druhým raději neříkat?

Článek

Je asi zbytečné bavit se o tom, že pokud používáte vůči druhému sprostých slov nebo jej urážíte, může to narušit váš partnerský život. Pozor byste si ale měli dát i na zdánlivě nenápadné fráze, které, použijete-li je v nevhodných chvílích anebo je opakujete příliš často, mohou negativně ovlivnit váš vztah.

A nejde pouze o slovní spojení, která používáte při hádkách, kdy člověk z úst často vypustí ledacos. Některá slova, sama o sobě neškodná, mohou partnerovi dlouhodobě ubližovat. Na co si tedy dávat pozor a co ve vztahu neříkat?

1. Proč?

Na první pohled může být slovíčko „proč“ prachobyčejné příslovce, ale pokud ho nadužíváte, skrýváte za ním pochybnosti o druhém a případně nesouhlas s jeho rozhodnutím. „Proč jsi to udělal?“ „Proč jsi mi to neřekl?“ „Proč jdeme na tu návštěvu?“ Málokdy je „proč“ používáno v pozitivním spojení. Samozřejmě to neznamená, že byste toto zdánlivě nevinné slůvko měli okamžitě zatratit, někdy skutečně může jít o neškodný dotaz. Nicméně si dejte pozor, v jakých souvislostech jej používáte.

2. Měl bys

Není příliš lidí, kteří by si libovali v tom, že jim druzí organizují život a radí, co mají dělat a co je pro ně nejlepší. A přesně tak může na někoho spojení „měl bys“ působit. Než tedy takto začnete větu, ujistěte se, zda ten druhý vůbec chce, abyste mu radili. A pokud se rozhodnete do toho jít, tak si dejte pozor, s jakou dikcí „měl bys“ říkáte. Přehnaně direktivní tón všechno jen zhorší. (Organizovat život umějí občas i některé tchyně.)

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nikdo nechce poslouchat rady, co by měl dělat Foto: fizkes, Shutterstock.com

3. Nikdy/Vždycky

Lidé tato dvě slova často používají ve spojení s výtkami vůči druhému, například „Ty nikdy nevyneseš koš“, „Vždycky to dělám jenom já“, „Ty nikdy nepřijdeš včas“. Jenže to není dobrý způsob, jak dávat najevo, co se vám nelíbí. Tato slova nedávají šanci jakékoliv diskuzi – dáváte jimi najevo, že tak to prostě je a basta. Přitom lze zvolit mnohem mírnější způsob, třeba „Pomohlo by mi, kdybys někdy vynesl odpadky ty“. Je to tak jednoduché – stačí ve slově „nikdy“ změnit jedno písmenko.

4. Jak chceš

Není to pouze věta „Jak chceš“, ale také třeba „Mně je to jedno“. Druhý člověk může tyto neutrální odpovědi na své otázky chápat jako váš nezájem. Jasně, pokud na něm necháte výběr restaurace, kam si půjdete večer posedět, anebo mu „Jak chceš“ odpovíte na to, zda má koupit housky, nebo rohlíky, nic špatného na tom není. Důležitější rozhodnutí byste ale neměli nechávat pouze na partnerovi a rozhodně byste měli projevit větší účast.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Neutrální odpovědi, pokud je používáte často, mohou na druhého působit jako nezájemFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Promiň, ale...

Věta „Promiň, ale ujel mi vlak“, která vysvětluje důvod vašeho pozdního příchodu, vztah zřejmě nepoškodí. Nicméně prohlášení „Promiň, ale kdybys nebyl takový, tak já bych to neudělala“, jímž svádíte své pochybení na druhého, už možná ano. Sice přiznáte, že se někde stala chyba a je vám to líto, ale zároveň za své činy nepřijímáte žádnou zodpovědnost a házíte ji na druhého. Není to zrovna nejlepší způsob, jak partnera upozornit na chyby. Lepší je se omluvit a důvod, proč k nešťastné situaci došlo, vyřešit posléze zvlášť.

6. Uklidni se

Po spojení „Uklidni se“ většinou rozhodně nenásleduje konec sporu, ale často se jen rozdmýchá další. Je to jako rudý hadr na býka. Ani vám by se nelíbilo, kdyby vám někdo takto rozkazoval. Kromě toho tímto vybídnutím dáváte druhému najevo, že jeho vyjadřování není v dané chvíli adekvátní. Raději poslouchejte, co vám partner říká, a snažte se diskutovat bez přehnaných emocí.

7. Možná bychom se měli rozejít

Pokud z úst vypustíte větu „Možná bychom se měli rozejít“, pak je zřejmě načase začít balit kufry. Tahle fráze totiž působí jako jed, který pomalu začne sžírat celé tělo až do samého konce. I když si to v hlavě můžete opakovat při každé páté hádce, kdy jste rozčilením bez sebe, jestli to nemyslíte opravdu vážně, nikdy to neříkejte. Protože tohle se nezapomíná a už to zpátky nevezmete.

Pozor si dávejte nejen na některé věty a slova, ale také hlídejte, abyste při hádkách vždy dodržovali pravidla. A znáte pět vět, které nikdy nesmíte říct svým dětem?

Reklama

Související témata:

Načítám