Hlavní obsah

Sex při menstruaci. Zatočte se stydlivostí!

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čekáte svoje dny, takže milování si budete muset odříct. Ale není to škoda? Přestaňte mít předsudky a jeďte na červenou! S těmito tipy se dá bezvadně souložit i během menstruace.

Článek

Podle Hippokratova učení se menstruace vždy pokládala za proces očišťování. Gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor říká, že ještě dnes je ve většině oblastí světa mužům zapovězeno mít pohlavní styk se ženou v tomto období. Pokud tak pánové učiní, riskují rituální znečištění, impotenci nebo různé choroby. Toto tabu se přitom leckde vztahuje již na pohled či dotyk menstruující ženy.

„Obecně platí, že menstruační tabu má kořeny v lidské tendenci proměnit jakýkoli čin, při němž protéká krev, v nějakou svátost nebo rituál,“ popisuje známý český odborník, který však apeluje, že z ryze biologického hlediska není soulož mezi zdravými partnery v době menstruace vůbec škodlivá. Je ale jasné, že ne každému sedí.

Dnes ne, menstruuju

Některé ženy pociťují během menstruace větší vzrušivost na doteky, už proto by byla škoda nechat si ujít příležitost zažít tak intenzivní sex. Jenže se stydí. Také sexuoložka Laura Berman z Chicaga na svém blogu píše, že pracuje s mnoha ženami, které se během svého rudého období stydí byť jen svléknout, natož se s někým pomilovat. Některé z nich odmítly mít sex třeba i na líbánkách – jen kvůli periodě.

„Znám i případy, kdy dotyčné nechtějí partnerovi přiznat, že menstruují, a ten se, chudák, cítí zmateně. Přitom existuje několik způsobů, jak zajistit, aby sexuální život během menstruace zůstal neporušený,“ apeluje sexuoložka a přidává tipy, jak krvavý týden zvládnout.

Milování ve sprše

Nejprve je vhodné uvědomit protějšek o tom, jak se věci mají. Sex nechce? Nebo vy? V pořádku, je to vaše rozhodnutí. Nikdo a nikdy by se v ložnici neměl cítit pod tlakem. Můžete si od sexu dát pauzu nebo se věnovat nekoitálním aktivitám a masturbaci (dá se díky masturbaci zhubnout?).

Pokud máte ale oba na sex chuť a zdržuje vás jen pruderie, přestaňte se stydět. „V případě, že se cítíte špinavě, mějte sex ve vaně. Teplá voda je skvělá pro uvolnění křečí a navíc skryje nepořádek,“ vybízí Laura Berman. Nejlépe ale ve stoje a pod tekoucí sprchou, jednak krev ani neuvidíte, protože hned odteče, a pak je to hygieničtější.

Oxytocin tlumí menstruační bolesti

Při vzrušení se v těle podporuje produkce hormonu oxytocinu a spolu s ním i endorfinů. Takhle kombinace ulevuje jak od menstruačních bolestí, tak i migrén, což ostatně kdysi dokázal americký gynekolog William H. Masters a jeho tehdejší manželka Virginie E. Johnson. Tohle výzkumné duo sledovalo 43 menstruujících žen, kterým se díky masturbaci a orgasmu ulevilo od křečí v malé pánvi a křížových bolestí. Na druhou stranu vědci potvrdili domněnku žen o větším krvácení bezprostředně po milování nebo onanii, tak s tím počítejte.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Během milování i masturbace se v těle zvýší oxytocin, který pomáhá proti bolestiFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Menzes, sex a postel

Celkový milostný prožitek většinou kazí obavy z potřísnění povlečení. A co takhle mít jedno jen pro tyhle účely? Zvolte tmavé barvy, na nichž skvrny nejsou tak vidět. Nebo symbolicky povlékněte do rudé. Poté si můžete užít sex bez obav. Také pod sebe můžete jen rozložit ručník. Pak už jen ztlumte světla, lépe se uvolníte a nebudete se rozptylovat tím, co už na povlečení ulpělo.

Ubrousky, ale neparfémované

Při menstruaci mějte blízko postele vlhčené ubrousky určené přímo na intimní partie, které poskytnou pocit svěžesti a zároveň posílí přirozenou rovnováhu vašeho klína. Těm dětským se vyhýbejte. Jelikož obsahují alkohol, glycerin a oleje, mohou způsobit podráždění, zarudnutí a alergie. Ubrousky používejte podle potřeby, tedy před, během a po milování.

Při menstruaci použijte kondom

Je tu však ještě něco důležitějšího, co si žádá vaši pozornost. Pro klid obou zúčastněných použijte kondom (umíte ho správně nasadit?). Riziko infekce je totiž v průběhu menstruace zvýšené a pokud bude žena nemocná, menstruační krev může být zdrojem pohlavně přenosné choroby. A i když se traduje, že během menstruace nemůžete otěhotnět, vyloučit se to nedá – některé ženy totiž mají dlouhou menstruaci, která se překrývá se začátkem ovulace. Mohou tak být plodné právě i během krvácení. Ačkoli riziko je malé, nelze jej podceňovat.

Reklama

Načítám