Hlavní obsah

Vyplatí se rychlovarná konvice a je bezpečná? Záleží, jakou máte varnou desku nebo délku kabelu

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlovarná konvice je součástí drtivé většiny domácností, ale třeba o ní nevíte všechno. To by mohlo být na škodu z hlediska zdraví nebo bezpečnosti. Je pravda, že voda z ní může ublížit nebo že je potřeba vytáhnout šňůru z elektriky pokaždé, když jdete z domu?

Článek

Varná konvice patří mezi stálice českých kuchyní a ti, kteří preferují instantní kafe, klasického turka nebo čaj, ji drží v ruce i několikrát denně. Co se ovládání a údržby týče, spadá pod poměrně nenáročné spotřebiče. Ale jste si jisti, že s ní zacházíte opravdu správně?

Kolik uspoří rychlovarná konvice energie

V době, kdy jste se museli rozhodnout mezi vařením vody na elektrickém sporáku a ve varné konvici, měla rozhodně navrch konvice. Moderní indukční desky jsou na tom ale s rychlostí ohřevu a úsporou obdobně jako rychlovarné konvice. I proto roste znovu obliba klasických konvic, které postavíte na sporák. Nicméně přesto stojí ty rychlovarné stále na většině kuchyňských linek.

Jejich příkon je různý, škála může být od 600 W do 3 000 W. Čím vyšší číslo, tím rychleji vodu uvaří. Spotřebu můžete ovlivnit i údržbou konvice, hlavně odstraňováním vodního kamene. Snadno to zvládnete, když do konvice nalijete ocet, vodu, kyselinu citronovou a necháte převařit nebo použijete speciální přípravek na odvápnění.

Jak zbytečně neplýtvat

Abyste neplýtvali, odměřujte do konvice opravdu jen tolik vody, kolik potřebujete. Pozor ale na to, že každá má výrobcem stanovenou spodní hranici (tedy minimální množství), jež zaručí, že se při vaření nepoškodí. I proto mají některé pojistku, která je nedovolí spustit, pokud je vody moc nebo málo.

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Abyste ušetřili, dejte do konvice vždy jen tolik vody, kolik opravdu potřebujeteFoto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Teplota vody na zelený čaj nebo ovesnou kaši

Dřívější rychlovarné konvice dovedly jen vodu ohřát na bod varu a vypnout. Ty moderní vám nabídnou i možnost si zvolit cílovou teplotu, většinou 40, 60, 80 a 100 °C. Vařící se voda není totiž vždy potřeba - na přípravu kávy s lógrem a černého čaje stačí 90 °C, zelený čaj má raději teplotu kolem 80-85 °C, stejně jako instantní káva, na horké nápoje nebo třeba ovesnou kaši a hrnkové polévky pak stačí voda horká kolem 70 °C.

Jakkoli je tahle funkce fajn, při nákupu nového spotřebiče si vždy zkontrolujte, jak se vám ovládá. Některé konvice mají nastavení tak složité, že to nakonec vzdáte a budete vodu vařit podle oka nebo až k bodu varu.

Nebezpeční rychlovarných konvic

Možná jste slyšeli o případech, kdy od varné konvice chytil byt. Je tedy důvod k obavám? Většinou to bývá následek technické závady staršího kusu, kterému selhalo automatické vypnutí ve chvíli, kdy se voda vaří, nebo bylo vody tak málo, že se nespustila pojistka. Konvice se pak může přehřát, plast se začne tavit a opravdu může dojít k požáru. Prevencí je nenechávat ji bez dohledu a neuchovávat doma letité kusy, u kterých už si nejste jisti jejich funkčností.

A jak je to se vzplanutím, když nejste doma? Tady je riziko stejné jako u každého elektrospotřebiče, kvůli technické závadě může dojít ke zkratu a začít hořet. Je řešením vytahovat pokaždé kabel konvice ze zásuvky? Je, ale nejspíš si tím časem zásuvku poškodíte. Proto jestli chcete mít jistotu, pořiďte si zásuvkový adaptér s vypínačem, který ji odpojí ze sítě i bez vytahování kabelu.

Když už jsme u kabelu - většina konvic ho má docela krátký na to, abyste ji postavili kam potřebujete, tedy ideálně v dosahu digestoře, aby odváděla páru. Hlavně ji nestavte pod skříňky, pára by je časem poškodila. Pokud tomu chcete zabránit, dávejte při výběru konvice pozor na délku kabeláže. Dávat ji do prodlužováku se nedoporučuje, protože ten na lince většinou překáží.

Je voda po převaření závadná?

Možná se k vám také dostala informace, že voda z varné konvice může ohrožovat vaše zdraví, pokud ji po každém převaření nevylijete, ale jen do již převařené dolijete novou. Argumentem pro toto tvrzení bylo, že jak se voda vyvaří, koncentrují se v ní škodliviny jako fluor, arsen nebo dusičnany, které jsou pak nebezpečné.

Můžeme vás uklidnit, protože podle všech testů kvality vody vyplývá, že množství těchto látek ve vodě je u nás tak mizivé, že ani několikanásobným převařením by se nedostalo k hodnotám, jaké by mohly ohrozit zdraví.

Načítám