Hlavní obsah

Dlouhý svetr není jen pro vysoké modelky: vyberte si kousek, který padne dokonale vaší postavě

Foto: S.Bekhinov, Shutterstock.com

Foto: S.Bekhinov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi věčné zmrzlíky? Tak se při výběru nového svetru držte poučky „čím delší, tím lepší“ a pak už si jen užívejte pocitu, jak se zachumláváte do příjemného maxikardiganu. Jak ho nosit, aby nejen hřál, ale i skvěle doplnil outfit?

Článek

Kardigany nemusejí končit jen v pase nebo v oblasti boků. Populární jsou i extra dlouhé varianty, které padají až pod kolena. A ačkoli mohou vyvolávat množství módních otázek, byla by věčná škoda do šatníku nezařadit alespoň jeden exemplář.

Když mně nesluší!

Dere se vám na rty věta „když mně dlouhé kardigany nesluší“? Ačkoli něco podobného prohlašují dvě ženy ze tří (a je to problematika maxidélek obecně), jen malá část z nich má za sebou poctivé testování v kabince. U dlouhých kardiganů je totiž střih klíčový a to, že vám jeden svetr neslušel, neznamená, že to tak bude se všemi.

Nevěřte tomu, že pokud neměříte minimálně 175 centimetrů, nemůžete si dlouhý svetr dovolit. Vždy jde jen o to, vychytat, jestli vám víc svědčí verze s páskem (s tou by měly začínat majitelky drobnější postavy), nebo se přikloníte k otevřené variantě. Roli hraje i síla materiálu: máte-li pocit, že se ve svetru ztrácíte, zkuste slabší kousek, který o trochu více přiléhá.

Vhodný střih pro ženy s křivkami

Maxisvetr se vám bude hodit i v případě, že nosíte větší konfekční velikost. Jak určitě dobře víte, vertikální směr umí postavu opticky prodloužit, takže když přes oblíbený komplet přehodíte dlouhý stylový svetr, rozhodně tím jen získáte. Za zkoušku stojí i modely s páskem, které umějí dotvarovat křivky do ideálních přesýpacích hodin. Hruškám budou vyloženě lichotit, ženy s postavou typu jablko už musejí být opatrnější.

Dlouhé stylové kardigany

Foto: Archiv firem

Zleva: Na-Kd, 1035 Kč. Massimo Dutti, 2595 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: s.Oliver, 1899 Kč. Next, 1410 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: River Island, 1615 Kč. Answear Lab, 1099 Kč, prodává AnswearFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mohito, 599 Kč. Reserved, 1799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Marc O’Polo, 5199 Kč, prodává Answear. Missguided, 1200 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Marks & Spencer, 910 Kč. Cream, 2599 Kč, prodává About YouFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: s.Oliver, 2969 Kč. Ulla Popken, 1599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 449 Kč. Stradivarius, 399 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ulla Popken, 1599 Kč. H&M+, 949 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Next, 1410 Kč. Object Petite, 1200 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Co si obléct pod dlouhý svetr

Kardigan máte vybraný, teď už jen vymyslet, k čemu ho nosit. Jako první se nabízí kombinace s úzkými kalhotami, kde vesměs neuděláte chybu. Spojení s širokými nohavicemi je sice cool, takový look ale musíte umět prodat.

Druhou možnost, která k maxidélce perfektně jde, představuje naopak minidélka. Proberte tedy oblíbené sukně nad kolena a nezapomeňte ani na šaty. To všechno můžete ke svetru použít. V teplotně příznivějších měsících určitě vyzkoušejte kombinaci s šortkami.

Jaký kabát na kardigan?

A jak si poradit se svrškem? Můžete respektovat délku svetru a přehodit přes něj podobně dlouhý kabát (nebojte, na centimetry se tady nehraje), nebo udělejte úplný opak a sáhněte po bundě do pasu. Nejlépe fungují kousky ve stylu starých dobrých křiváků. Ideální období pro svetry je ale samozřejmě jaro, kdy vyniknou v celé své kráse.

Související témata:

Načítám