Hlavní obsah

Proč jedí ženy pětkrát denně a muži jen třikrát? Co vše ovlivňuje, kolik jídel denně potřebujete

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Mužům stačí jíst třikrát denně, zatímco ženy potřebují někdy až šest porcí. Jak je to možné? Na vině jsou vlivy, které jen tak snadno neošálíme. Ale lze se s tím naučit pracovat.

Článek

Všimli jste si, že zatímco muži nemívají problém se najednou pořádně najíst a potom spokojeně vydržet několik hodin, ženy většinou snesou víc menších jídel rozložených do celého dne? Skoro to vypadá, jako by každému pohlaví pomohl k zasycení jiný počet denních porcí: mužům tři hlavní jídla, kdežto ženy mezi ně potřebují vložit svačiny, tedy dohromady přijmou čtyři až šest pokrmů. Opravdu to tak je? A čím je to dáno?

Co ovlivňuje, kolik jídel denně potřebujete?

Kolikrát denně jíte, závisí jednak na nastavení metabolismu a trávení a také na tom, jak využíváte živiny. Pocit sytosti je regulován v mozku. „Díky vysoké hladině hormonu sytosti leptinu se do mozku dostává signál, že jste najedení. Znamená to, že už nechcete přijímat další potravu. Sytý je člověk v okamžiku, kdy má dostatek živin a nemá potřebu v jídle pokračovat,“ vysvětluje Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita. Opakem je nízká hladina leptinu a vysoká hladina hormonu hladu ghrelinu, kdy tělo dostane hlad a potřebuje se najíst.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Pocit sytosti je regulován v mozku a závisí i na rychlosti metabolismu a na stravovacích návycíchFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Proč ženy jedí častěji než muži

Potud to tedy mají všichni lidé stejné. Podle Hany Mojžíšové, lékařky zabývající se výživou a léčbou obezity, hrají ovšem u mnoha žen významnou roli vypěstované návyky – na menší porce vícekrát denně jsou totiž většinou navyklé chronické dietářky: „Nejdříve hlídaly čas jídla, aby ho nezmeškaly, a poté se tělo již po určitém intervalu samo hlásí hladem o potravu.“

Muži podle ní naopak diety většinou neřeší, stejně jako to, co mají na talíři. „V mužském jídelníčku se také objevuje více bílkovin, jejichž hlavními zdroji je maso, mléčné produkty, vejce a z rostlinné říše zejména luštěniny,“ vysvětluje lékařka. Bílkoviny přitom zasytí mnohem víc a na delší dobu, a při takové stravě proto nevzniká potřeba svačinek mezi hlavními jídly.

Foto: IKO-studio, Shutterstock.com

Ženy často drží diety a na vyšší frekvenci jídla tak tělo nevědomky navyknou samyFoto: IKO-studio, Shutterstock.com

Muži mají jiný metabolismus

Jak by to ale bylo, kdyby mnohé ženy neměly trávení ovlivněné dietními opatřeními a jedly přirozeně jako většina mužů? Muži mají od přírody jiný poměr svaloviny a tuku než ženy – mají více svalstva a méně tuku. Tím je dána i vyšší rychlost mužského metabolismu. Mohou tak najednou přijmout větší množství energie, kterou jejich tělo spálí o poznání rychleji, než je tomu u žen, a dokáže ji využít. „Dokonce i během fyzické aktivity či při běžných denních činnostech spálí ženy méně kalorií než muži,“ potvrzuje Michaela Ryglová.

Za rozdíly může fyziologie i zvyklosti

Obecně vzato tedy žena najednou nedokáže efektivně strávit tolik energie jako muž. Její pomalejší metabolismus snáze využije menší porci, která ovšem nezasytí na tak dlouho, a hlad se proto dostaví dříve než u muže. Jak to tak vypadá, vyšší frekvence ženského stravování je dána částečně fyziologicky a částečně zvykově. Muži stravu a výživu prožívají většinou méně než ženy a nedbají na různé rady, jak často a kolik jíst, takže se obvykle řídí tím, o co si jejich tělo řekne, a jedí více intuitivně.

Reklama

Načítám