Hlavní obsah

Glosa: Jděte se pást!

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Ty fóry se opakují pořád dokola: od trochu nudného „nejsem přece králík“ přes bodré „zelené jím jenom přefiltrované přes krávu/prase“ až po poněkud nejapné popisy různých tělesných pochodů. Objeví se v diskusi pod každým receptem, ve kterém se používají divoké plody, byliny a plevele.

Článek

Mezi řádky je cítit, že jejich autoři považují sběr a konzumaci divoce rostoucích bylin a plodů za něco podřadného. Vynořuje se tu představa chudiny, která je nucena vyhrabávat kořínky, aby nezahynula bídnou smrtí hladem.

Přečtete si v nich obvinění vlády z vysokých cen potravin. Povzdech, že už nás posílají na pastvu a bude hůř. A také pár doporučení ohledně žížal a housenek. Upřímně: od národa, který je přeborníkem v houbaření, bych čekala víc pochopení.

Sběr a užívání darů přírody máme přece v genech! Nemluvím teď o kořenářském umění a hluboké znalosti léčivých bylin, ale o nejběžnějších rostlinách, které zná každý (a kdo je nezná, zná někoho, kdo mu je ukáže).

Mladou kopřivu přidávaly do nádivky už naše prababičky, limonáda z bezových květů tehdy bublala na slunci a jasně si vybavuji dědečka, jak sakroval u čištění šípků na marmeládu.

Není to žádná z nouze ctnost. Divoké rostliny přinášejí do jídelníčku pestrost a jsou relativně snadno dostupné i pro ty, kdo nemají vlastní zahrádku. Čerstvější už nemohou být a síla a houževnatost, které potřebují ke svému růstu, jim dávají plnou a často překvapivě lahodnou chuť. A práce, již věnujete jejich poznání, sběru a zpracování, se vám vrátí i v penězích.

Vzpomeňte si, kolik jste vloni v zimě utratili v lékárně za vitaminy a různé sirupy na podporu imunity. A pak se pořádně rozhlédněte kolem sebe. Nejsou to jenom bylinky, co si můžete přinést z procházky po lese. Konec léta a brzký podzim nabízejí tolik skvělých a zdravím nabitých plodů! Určitě někde poblíž roste rakytník, aronie nebo už zmiňované šípky a bezinky. Sbírejte, sušte, připravujte sirupy a džemy. Kromě radosti z tvoření a užitku, který vám přinese pohyb na čerstvém vzduchu, získáte za zlomek ceny koncentrované zdraví ve skleničkách.

Že nevíte, kde byste je hledali? Podívejte se na platformu Na ovoce a naplánujte výlet za sběrem. Že některé plody dobře neznáte a bojíte se, že otrávíte sebe nebo blízké? Na stejném místě naleznete i tipy na opuštěné ovocné stromy a keře a myslím, že ostružiny, jablko na štrúdl či hrušku a švestky do povidel bezpečně pozná každý. Narazíte i na vzrostlé ořešáky – a u nich se vzhledem k ceně ořechů sběr opravdu vyplatí.

Proto vezměte košík a bandasku, vyrazte do lesů, na louky a do opuštěných sadů a udělejte si zásoby na zimu. Proběhnete se, nemálo ušetříte, a ještě si pochutnáte. Zkrátka: Jděte se pást, je to báječné!

Jenom prosím, buďte přitom ohleduplní k přírodě.

Nevíte, co si s čerstvou nadílkou počít? Inspirujte se prověřenými recepty a praktickými tipy na zavařování a nakládání.

Reklama

Související témata:

Načítám