Hlavní obsah

Hemoroidy: Co vám pomůže? Stolička u záchodu, tak akorát vlákniny i voda po toaletě

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hemoroidy nejsou zrovna oblíbené konverzační téma, ale kdyby ano, měl by k němu co říct skoro každý člověk. Zkušenost s nimi má totiž každý druhý Čech. Týkají se i vás?

Článek

Hemoroidy jsou nepříjemné onemocnění žil kolem konečníku. Proč se někomu bolestivě rozšířené žilky udělají a jinému ne, odborníci přesně nevědí. Roli hraje vrozená slabost žilních stěn a dále zvýšený tlak v břiše, který vzniká při chronické zácpě, dlouhodobém průjmu, během těhotenství a porodu, mezi rizikové faktory patří i sedavý způsob života.

Jak poznáte, že máte hemoroidy

Hemoroidy se ohlašují většinou bolestí při vyprazdňování, často svědí, může je provázet hlenovitý sekret, někdy i jasně červené krvácení. Jsou-li příznaky spojené třeba s krátkodobou zácpou nebo porodem, mohou brzy odeznít. Ale někoho trápí dlouhodobě a potíže se zhoršují.

„V úplně nejhorším stadiu dochází k sesunutí žilních pletení spolu se sliznicí konečníku před řitní otvor. Nejde to vsunout zpátky a dochází k jizvení, celá oblast mokvá a mohou vznikat záněty nebo vředy,“ vysvětluje proktoložka Soňa Hořínková z nemocnice TGM Hodonín. Zásadní je proto při nelepšících se potížích překonat stud a navštívit lékaře proktologa, kde vás čeká rektoskopie a také účinná pomoc.

Jak si můžete sami pomoct?

1. Zatočte se zácpou

Ať už je onemocnění v jakémkoli stadiu, a i když má léčbu v rukou odborník, vždy platí, že zásadní je vyhnout se zácpě: cílem by měla být pravidelná stolice vhodné konzistence, aby se během vyprazdňování konečník namáhal co nejméně.

Na zácpu platí dostatek vlákninyvhodných tekutin, s vlákninou to ale nepřehánějte: konzumujte doporučených 30 gramů denně, víc může způsobovat nadýmání a průjem. A dále vynechejte vše, co vám dráždí střeva či přímo konečník (např. káva, ostrá jídla, sycené nápoje…). Pro přiměřenou stolici jsou důležité také tuky, ale měly by být zdravé, například lněný olej. Naopak nasycené mastné kyseliny z nadbytku masa či uzenin mohou způsobovat zácpu.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Hemoroidy se mohou projevovat tlakem, svěděním i bolestí v oblasti konečníku, a to nejen při vyprazdňování, ale také při sezeníFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

2. Dbejte na hygienu

Jestliže máte potíže s hemoroidy, po každém vyprázdnění je nutné konečník omýt, ideální je bidetová sprcha, a poté místo ošetřit vhodnou mastí. Nemáte-li přes den možnost, pak užijte vlhčené ubrousky přímo určené pro intimní hygienu v oblasti konečníku.

3. Pohyb je dobrý. Ale ne každý!

Aby se střeva správně vyprazdňovala, potřebují pomoc v podobě pravidelného pohybu. Fyzická aktivita také pomůže rozproudit krevní oběh, a to i v okolí konečníku. Řešením ovšem není celý pracovní týden sedět a ležet a o víkendu se „vyřídit“ nárazovou sportovní aktivitou! Spíš dbejte na pravidelnou aktivitu, bohatě stačí i chůze.

Pozor přitom na dřepy, veslování, sedy a lehy a vzpírání! „Při zvedání těžkých břemen dochází ke zvýšenému tlaku. Určité úhly mezi svalovými vrstvami se otevírají, včetně konečníku. Mění se tok krve v žilkách hemoroidů a to potom ovlivňuje žilní stěnu, která má tendence praskat a krvácet,“ varuje lékařka.

4. Seďte správně na záchodě

Situaci můžete velice zhoršovat i zlozvyky na záchodě. Třeba dlouhým vysedáváním, ale i tím, že moc spěcháte nebo se nevyprazdňujete pravidelně. Důležitý je také posed, protože k uvolnění svalů a otevření konečníku dochází nejlépe v podřepu nebo s použitím stoličky. „Podložení dolních končetin stoličkou umožňuje dosáhnout většího napřímení konečníku při defekaci. Tím usnadníte vyprázdnění,“ doporučuje proktolog Martin Kouda z kliniky Chimare v Praze.

Čím podpořit léčbu

S léčbou hemoroidů pomohou i volně prodejné přípravky, ovšem berte je jen jako podporu při přechodných obtížích anebo jako doplněk lékařem předepsané terapie. Pomáhají vyprazdňovat, bojují se svěděním, bolestí a zánětem a ošetřují pokožku i sliznici. Chcete-li se spolehnout na přírodní léčbu, zkuste vlažné sedací koupele z dubové kůry a heřmánku.

Foto: Archiv firem

Zleva: Rektální mast s trojitým efektem Alfalex, prodává Dr.Max za 185 Kč (25 g). Krém Fytofontana Hemorrelax, prodává Gigalékárna za 249 Kč (30 g). Čípky HemaGel Procto, prodává Magistra za 265 Kč (10 kusů)Foto: Archiv firem

Související témata:

Načítám