Článek
Postup
01.
Nadrobno nakrájenou cibuli krátce orestujte na troše olivového oleje, po chvíli přihoďte nadrobno nakrájené dva stroužky česneku. Přidejte půlku připravených hub pokrájených na kostičky a zvolna opékejte. Směs zasypte drceným kmínem a čerstvým tymiánem. Krátce orestujte, přidejte máslo, hladkou mouku a promíchejte.
02.
Houby zalejte mlékem a přidejte vodu (ještě lepší je použít houbový vývar, pokud používáte sušené houby, můžete využít vodu, ve které byly houby namočené). Osolte, lehce opepřete a nechte povařit asi 20 minut.
03.
Poté všechno rozmixujte do krému a přidejte zbylé nakrájené houby, které chvíli povařte. Na závěr polévku zjemněte smetanou a podle chuti osolte, opepřete a okyselte octem.
04.
Místo petrželky se dá krém doladit petrželovým pestem. Stačí dát do mixéru olivový olej, svazek hladkolisté petržele, kousek česneku, trochu strouhaného parmazánu a pár ořechů. Ideální je použít nesolené a nepražené kešu ořechy, ale využít můžete i nesolené mandle nebo piniové oříšky. Polévku podávejte pokapanou pestem.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
 - Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
 - Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice
 
