Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Po dlouhém čekání konečně nastala doba, kdy jsou lesy plné lahodných hub! Jedni je milují, druzí nenávidí. Pro tu první skupinu máme dnes recept na výbornou houbovou polévku s petrželovým pestem.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 300 g čerstvých hub
  • 1/4 l vody
  • 3/4 l mléka
    7
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 180 ml smetany na vaření 33%
    7
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 2 lžíce másla
    7
  • 2 lžíce octa 8%
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
Petrželové pesto
  • 1 svazek listové petržele
  • 3 lžíce parmazánu
    7
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kešu
    8
  • 3 lžíce olivového oleje
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nadrobno nakrájenou cibuli krátce orestujte na troše olivového oleje, po chvíli přihoďte nadrobno nakrájené dva stroužky česneku. Přidejte půlku připravených hub pokrájených na kostičky a zvolna opékejte. Směs zasypte drceným kmínem a čerstvým tymiánem. Krátce orestujte, přidejte máslo, hladkou mouku a promíchejte.

02.

Houby zalejte mlékem a přidejte vodu (ještě lepší je použít houbový vývar, pokud používáte sušené houby, můžete využít vodu, ve které byly houby namočené). Osolte, lehce opepřete a nechte povařit asi 20 minut.

03.

Poté všechno rozmixujte do krému a přidejte zbylé nakrájené houby, které chvíli povařte. Na závěr polévku zjemněte smetanou a podle chuti osolte, opepřete a okyselte octem.

04.

Místo petrželky se dá krém doladit petrželovým pestem. Stačí dát do mixéru olivový olej, svazek hladkolisté petržele, kousek česneku, trochu strouhaného parmazánu a pár ořechů. Ideální je použít nesolené a nepražené kešu ořechy, ale využít můžete i nesolené mandle nebo piniové oříšky. Polévku podávejte pokapanou pestem.

Houby na každém kroku

Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.

Související témata:

Načítám