Hlavní obsah
3,7
(3)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Po dlouhém čekání konečně nastala doba, kdy jsou lesy plné lahodných hub! Jedni je milují, druzí nenávidí. Pro tu první skupinu máme dnes recept na výbornou houbovou polévku s petrželovým pestem.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 300 g čerstvých hub
  • 1/4 l vody
  • 3/4 l mléka
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 180 ml smetany na vaření 33%
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce octa 8%
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
Petrželové pesto
  • 1 svazek listové petržele
  • 3 lžíce parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kešú
  • 3 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Nadrobno nakrájenou cibuli krátce orestujte na troše olivového oleje, po chvíli přihoďte nadrobno nakrájené dva stroužky česneku. Přidejte půlku připravených hub pokrájených na kostičky a zvolna opékejte. Směs zasypte drceným kmínem a čerstvým tymiánem. Krátce orestujte, přidejte máslo, hladkou mouku a promíchejte.

02.

Houby zalejte mlékem a přidejte vodu (ještě lepší je použít houbový vývar, pokud používáte sušené houby, můžete využít vodu, ve které byly houby namočené). Osolte, lehce opepřete a nechte povařit asi 20 minut.

03.

Poté všechno rozmixujte do krému a přidejte zbylé nakrájené houby, které chvíli povařte. Na závěr polévku zjemněte smetanou a podle chuti osolte, opepřete a okyselte octem.

04.

Místo petrželky se dá krém doladit petrželovým pestem. Stačí dát do mixéru olivový olej, svazek hladkolisté petržele, kousek česneku, trochu strouhaného parmazánu a pár ořechů. Ideální je použít nesolené a nepražené kešu ořechy, ale využít můžete i nesolené mandle nebo piniové oříšky. Polévku podávejte pokapanou pestem.

Napadlo vás někdy, že z hub lze připravit i pomazánku? A není vůbec špatná.

Související témata:

Načítám