Hlavní obsah

Železo může za zácpu, vápník krade zinek. Jak minerály škodí

Foto: Kittisak Jirasittichai, Shutterstock.com

Foto: Kittisak Jirasittichai, Shutterstock.com

Reklama

Většina lidí řeší u vitaminů a minerálů pouze jejich nedostatek. S řadou důležitých látek to ale můžete také přehnat nebo je konzumovat v nevhodných kombinacích. A to dokáže napáchat řadu nepříjemností. Na co si dát pozor?

Článek

Předávkovat se vitaminy a minerály jen tak ze stravy se vám pravděpodobně nepovede. Pokud ale užíváte různé doplňky stravy pro lepší pleť a na podzim přidáte multivitamin pro imunitu, může být nárůst či kombinace některých živin až nezdravá. Co narušuje přirozené pochody organismu?

Zinek: vysoké dávky oslabují imunitu

Prostudujte si etikety preparátů pro zdraví i krásu – v obou může být zinek. Svědčí imunitě, trávení i nervové soustavě, užívá se také na zdravou kůži a pevné nehty. Při jeho nedostatku klesá schopnost organismu poprat se s oxidačním stresem a hůře se hojí rány.

Naopak předávkování se projeví bolestmi hlavy, trávicími obtížemi a ztrátou chuti k jídlu. Mění se schopnost střev vstřebávat důležité látky včetně antibiotik, negativně se ovlivňuje i dobrý HDL cholesterol. Přemíra zinku může způsobit pokles hladiny cukru a železa v krvi, což imunitu naopak oslabuje, potíže mohou cítit i pacienti s chudokrevností.

Doporučená denní dávka zinku je pro dospělé 10 mg. Zhruba polovinu vám dodá plátek červeného masa nebo miska luštěnin. Denní příjem zinku by neměl přesáhnout 25 mg.

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Zinek je přínosný jen v doporučených dávkáchFoto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Vápník: okrádá kosti o cenné látky

Že je vápník nezbytný pro zdravé zuby a pevné kosti, ví i malé dítě. Překvapivě ale právě on blokuje ve střevech vstřebávání zinku, který je pro pevnost kostí a prevenci osteoporózy neméně důležitý. Vadit může jak vyšší množství vápníku, tak konzumace obou živin najednou.

Ovšem i vápník má ve střevech řadu nepřátel, kteří blokují jeho vstřebávání. Je to především oxalát (šťavelan), který je v kakau, rajčatech, černém čaji nebo špenátu. Také v kombinaci s vlákninou nebo fosfáty (v mase, sladkých nápojích, tavených sýrech) se vápník mění v nerozpustné soli a tělo ho nedokáže absorbovat. Metabolismus vápníku zpomaluje i vyšší příjem bílkovin. Jeho vstřebávání naopak podporuje souběžná konzumace vitaminů K2 (fermentované potraviny, sýry) a D3 (rybí tuk, játra, žloutek).

Doporučené množství vápníku je 800 mg denně. Sklenice kefíru vám dodá asi 350 mg. Hlídejte si i příjem hořčíku, při jeho nedostatku dochází k uvolňování vápníku a kosti jsou náchylnější ke zlomeninám.

Draslík: může škodit srdci

Draslík je nepostradatelný pro nervový systému a reguluje vodu v buňkách. Jeho nedostatek vyvolává křeče, ale i sníženou peristaltiku střev či potíže s dýcháním. Draslík se ovšem může v těle hromadit, zejména pokud vám správně nefungují ledviny. Vyvolat pak může svalovou slabost, únavu, zmatenost či průjmy, ale i srdeční arytmie, které mohou vyústit až v zástavu srdce.

Doporučená denní dávka draslíku je 2 gramy, kromě toho je nutná rovnováha mezi draslíkem a sodíkem. Velký obsah draslíku má kakao a kolové nápoje, ve 100 gramech čokolády s oříšky je obsaženo zhruba 440 miligramů draslíku.

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Vysoké množství draslíku není dobré pro ledvinyFoto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Železo: hrozí nebezpečná otrava

Železo je důležité, ale jeho vstřebávání brzdí celá řada potravin, jako je celozrnné pečivo, vejce, káva či černý čaj, stejně jako zinek, měď či mangan. Nejlépe tělo přijímá železo z masa a jater a jeho vstřebávání podpoří vitamin C.

Užíváte železo ve formě doplňků? Hlídejte si jeho množství, při předávkování hrozí nevolnost a trávicí obtíže. Dlouhodobé nadměrné užívání ohrožuje srdce, roste riziko nádoru tlustého střeva, ale i smrtelné poškození mozku a jater. Doporučená denní dávka železa je 14 mg.

Reklama

Načítám