Hlavní obsah

O MasterChefovi, anorexii, hejtech i tvarohové pizze. Rozhovor s Viki Hrazdílkovou

Foto: archiv Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové

Foto: archiv Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdílení receptů a zdravého životního stylu na Instagramu se zdá jako sázka na jistý úspěch. Musíte to ovšem dělat zodpovědně, s láskou a dokázat se odlišit. To Viktorie Hrazdílková umí. Její recepty i tipy na každodenní jídelníček jsou rychlé, zdravé a chutné, cvičení efektivní a ona zábavná.

Článek

Že je vám jméno Viktorie Hrazdílkové povědomé? Není divu, protože na našich stránkách vychází pravidelně její recepty. Před dvěma lety soutěžila v MasterChef a dostala se do TOP 7, na Instagramu u ní denně hledá inspiraci 120 tisíc lidí (@viktorie_hrazdilkova), kromě toho dokončuje studia sociologie, je certifikovanou fitness trenérkou a koučkou a plánuje vydání e-kuchařky.

Našim čtenářům jsou dobře známé vaše recepty, ale představte i sebe. Kdo je Viki Hrazdílková Lipovčanová?

Mírně střelená Jihomoravačka, která miluje život, jídlo, sport a lidi.

Váš instagramový profil sleduje 120 tisíc lidí. Dokážete pojmenovat, kdy vás širší veřejnost objevila?

Můj Instagram vznikl, tuším, v roce 2014. Ze začátku jsem si fotila a sepisovala zdravé recepty. Postupně můj obsah začalo sledovat čím dál víc lidí, kteří mi občas i napsali, že je má tvorba inspirovala k vlastní změně životosprávy. To pro mě bylo velkou motivací pro další sdílení.

Při vysokoškolském studiu jsem si udělala akreditovanou certifikaci osobního fitness trenéra, nyní nabízím na svých webovkách fitviki.cz programy, které pomáhají lidem nejen hubnout, ale celkově žít zdravěji a spokojeněji.

Foto: archiv Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové

Gastronomii má ráda od dětství. Už na gymplu prý byla oblíbená, protože občas napekla pro celou tříduFoto: archiv Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové

Kromě toho, že inspirujete denně fit recepty a cvičením, začala jste se aktivně věnovat koučinku. Co chtějí lidé nejčastěji změnit, v čem pomáháte?

Dnešní doba je rychlá, jsme zahlceni informacemi a vyznat se v tom není vždy snadné. Jako osobní kouč zdravého životního stylu pomáhám lidem měnit jejich životy k lepšímu. Koučink je vhodný pro všechny, kteří chtějí zdravě hubnout nebo chtějí „jen“ informace, jak správně jíst, efektivně cvičit apod.

Je to něco jako učit se cizí jazyk. Můžete si koupit slovník a postupně se sami učit jednotlivá slovíčka, nebo si zaplatíte lektora, který vám pomůže k tomu, abyste se plynně domluvili a rozuměli.

Vy sama víte, jaké je to bojovat s váhou. Trpěla jste v minulosti poruchami příjmu potravy. Jak jste onemocněla a co vám pomohlo v léčbě?

Já jsem jedináček, který měl potřebu dosahovat vždy nejlepších výsledků ve všem, co dělá. Ať už se jednalo o známky, sportovní výkony nebo hubnutí.

V pubertě jsem začala více řešit svůj vzhled, a byť jsem nebyla rozhodně tlustá, rozhodla jsem se, že zhubnu. Spadla jsem do anorexie a kvůli modelingu, kterému jsem se také věnovala, se mé problémy s jídlem ještě zhoršovaly. Z anorexie jsem přešla k záchvatovitému přejídání a dostala se do začarovaného kruhu diet, přejídání, hubnutí a přibírání.

Až na vysoké škole jsem se postupně dostala ke zdravému životnímu stylu, zjišťovala jsem si správné informace, jak jíst, cvičit a postupně jsem si začala léčit i psychiku.

Foto: archiv Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové

Viktoriin otec byl desetibojař, ke sportu byla tedy vedena odmalička a je za to rádaFoto: archiv Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové

Svěřila jste se, že jste přibrala během soutěže MasterChef. Čím to bylo? A jak jste se dostala zpátky do formy?

Natáčení MasterChef trvalo téměř půl roku, a vzhledem k tomu, že se začínalo brzy ráno a končilo pozdě večer, nebyl čas na pořádné jídlo, cvičení a na odpočinek, což se podepsalo na mé váze. Kvůli neustálému ochutnávání a pozobávání, stresu a nedostatku spánku jsem si krom gastronomických zkušeností odnesla ze soutěže i deset kilo navíc.

Po soutěži jsem se zase vrátila k pravidelnému pohybu, vyváženému jídlu a dostatečnému odpočinku a kila navíc přirozeně postupně shodila. Byla to velká, doslova životní jízda, která mě neuvěřitelně (asi nejen) gastronomicky posunula. Byť natáčení bylo opravdu časově, fyzicky a psychicky náročné, své účasti rozhodně nelituju. A šla bych do toho znova.

Kdo jsou vaši sledující a co vám nejčastěji píší? 

Sledují mě zejména ženy, které motivuji ke zdravějšímu životnímu stylu bez extrémů. Na svém profilu se snažím zdůrazňovat, že to není o dokonale vyrýsovaném tělu, ale o zdravém přístupu k jídlu, pohybu a také k sobě samému.

Foto: archiv Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové

Dříve se věnovala i modelingu a je velmi stylováFoto: archiv Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové

Se sociálními sítěmi jsou spojené i hejty. Máte osobní zkušenost?

Byť musím říct, že mám na Instagramu báječnou komunitu lidí, kteří mi píší denně úžasné zprávy a komentáře, s hejty jsem se také setkala. Zejména v souvislosti s mou postavou. Útoky typu „kde máš prsa“ neřeším, ale myslím, že někteří lidé by se měli zamyslet nad tím, co druhému napíší, může to totiž opravdu ublížit.

Jaká jídla připravujete nejraději a máte nějaký svůj signature recept, který vaši sledující připravují nejčastěji?

Já tvořím rychlé, zdravé recepty z několika málo surovin, to mě nejvíc baví. Většina z nás chce jíst vyváženě a chutně, ale zároveň máme denně tolik úkolů a práce, že na nějaké zdlouhavé vyvařování prostě není čas. A od toho tu jsou mé „rychlovky“. Co se týče mého aktuálního signature receptu, tak je to asi rychlá a zdravá tvarohová pizza.

Svým klientům radíte i s jídelníčkem. Jaké chyby v životosprávě nejčastěji vídáte a „odstraňujete“, jaké mýty musíte vyvracet?

Nejčastější problém u mých klientů je to, že jí paradoxně málo. Častým problémem jsou i střídající se období diet a hladovění a následné jojo efekty. Postupně klienty učím nebrat jídlo jako nepřítele, ale jako palivo, díky kterému bude tělo zdravé, krásné a spokojené.

Foto: archiv Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové

Je již vdanou paní a nyní si s manželem plní sen: vlastní důmFoto: archiv Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové

Nedávno jste se vdala. Jak jste si svůj velký den užili? Dort byl ve vaší režii?

Byl to jedním slovem úžasné, přesně podle našich představ. Mým snem bylo vdát se tam, kde to mám nejraději, v mém rodném malebném Kyjově obklopeném vinohrady. Byť se to podle tradice nemá, chtěla jsem zkusit upéct dort sama. Měla jsem jasnou představu o tom, jak by měl vypadat i chutnat. Chtěla jsem do našeho svatebního dortu prolnout naše dvě zcela odlišné osobnosti, které jsou doslova jako black and white, ale zároveň se doplňují jako jin a jang. A myslím, že se mi to snad i povedlo.

Považujete se za influencerku? 

Já se považuju zejména za kuchařku a fitness trenérku a svůj Instagram beru pořád spíš jako koníček než pracovní nástroj.

Sdílím nejen zdravé recepty a tipy, ale pokračuji i v ukládání svých životních vzpomínek, jako byla třeba i naše svatba. Prostě sdílím svůj skutečný život, který je i občas „nedokonalý“, bez filtrů a přetvářky.

Máte svůj pracovní a osobní sen?

Snů mám opravdu hodně a snažím se je všechny postupně i realizovat. Aktuálně máme s manželem jeden velký společný sen a tím je náš dům. Letošní léto patří tak nejen receptům, ale sdílím i stavbu našeho domečku. Co se týče pracovních plánů, na podzim plánuji vydat e-kuchařku s mými zdravými a rychlými recepty.

Kde je pomyslná hranice soukromí, kam své sledující nepustíte, co s veřejností nesdílíte?

Stojím si za tím, že můj Instagram je skutečný a autentický, ale osobně budu mít asi dilema, co a jak sdílet, až budu mít jednou děti. To, že zde sdílím svůj život, byla má volba, ale neznamená to, že by to samé chtěly i mé děti.

Viktorie Hrazdílková Lipovčanová byla součástí našeho projektu Insta léto. Během něj jsme se rozhodly vyzpovídat zajímavé ženy, které mají nejen profil plný líbivých obrázků, ale i přesah a zajímavý příběh. Povídaly jsme si s Karolínou Four, Karolínou Kachyňovou, Zuzanou Pudilovou i Ester Hořickou alias Tabulkářkou nebo Jankou Chudlíkovou a v následujících týdnech se můžete těšit na povídání Tělo s příběhem nebo Školu stylu.

Reklama

Související témata:

Načítám