Hlavní obsah

Nepříjemnosti po sexu a jak je vyřešit. Pozor na prádlo!

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár minut rozkoše střídá rozčarování. S osypaným obličejem do práce nemůžete a navíc máte v rozkroku něco navíc. Sex, to nejsou jen příjemné zážitky. Je plný nástrah. Co všechno vás možná čeká a proč si znovu neoblékat kalhotky?

Článek

Víno je otevřené, hudba hraje, zvyšuje se sekrece hormonů oxytocinu a dopaminu, cítíte se spokojeně a šťastně. Teď to přijde! Báječný a skoro až nadpozemský sex! Ve víru vášně se vy nebo partner odvážete, takže leckde stisknete pokožku o něco víc, přitlačíte klín k milenci razantněji nebo zapomenete, že je vaše pochva trochu citlivější na zásahy zvenčí. Které důkazy hovoří o tom, že jste předchozí chvíle netrávili poklidnou četbou v knihovně? Přečtěte si, s jakými „vedlejšími účinky sexu“ se ženy potýkají nejčastěji a co se s tím dá dělat.

1. Vyrážka v obličeji

Jedna tečka vedle druhé. Tento obávaný stav je často způsoben delším líbáním s někým, kdo má na tváři strniště. Ostré chloupky dráždí pokožku a ta je pak bolavá a zarudlá. Nejlepší prevencí je oholený partner, nebo takový, který si vousy nechá dorůst.

Když už se to stane a krupička vás neopouští, preferujte vlažné obklady, které by měly ulevit nepříjemnému svědění. Od bolesti pomáhají i obklady s levandulí a jitrocelem. Vyvarujte se make-upu a používejte kosmetiku určenou pro citlivou dětskou pokožku. Vyrážka to zanedlouho vzdá.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Vášnivý sex má někdy nepříjemnou dohruFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

2. Červené fleky na stehnech

Jedná se o odřeniny, které jsou obvykle výsledkem tření dvou povrchů o sebe. V ideálním případě je moudré udržovat stehna v suchu, protože vlhké podmínky (všechen ten pot a milostné sekrety) situaci ještě zhoršují. Jen si vzpomeňte, co se děje, když se vám stehna potí v parném létě!

Máte-li s tím problémy, před sexem si namáhané oblasti potřete vazelínou. Při výskytu červených fleků po aktu udržujte bolavou kůži v čistotě – jedině tak zabráníte infekci a dopřejete pokožce čas na zotavení. Postižená místa nedrhněte a neholte a pro jistotu je namažte léčivým krémem s panthenolem, který urychluje hojení a tvorbu nové kůže. Anebo zkuste domácí mastičku z rakytníku.

3. Pálení v rozkroku

Sex byl skvělý, ale svědění a pálení v rozkroku po něm už tak sexy není. K tomuto problému dochází, když se naruší rovnováha mikrobů v pochvě. Podle studie, která se objevila v časopise Nature, se v prostředí vaginy nachází 312 druhů mikroorganismů, které jsou citlivé na vnější zásahy. Jakmile se jim něco nelíbí, přihlásí se o slovo vaginální mykóza.

Nepříjemné pocity se také mohou dostavit v případě nového sexuálního partnera, na něhož není poševní mikrobiom ještě zvyklý. Co s tím? Intimní partie opláchněte čistou vodou a omyjte intimním gelem, tělo si na partnera časem zvykne. Šikovné také je vždy po milování vyprázdnit močový měchýř – vyplavíte tak bakterie z močové trubice a předejdete zánětu močového měchýře.

Nikdy si na sebe neoblékejte již jednou použité kalhotky – mohou nést stopy sekretů, moči i stolice, raději dejte přednost volné košilce. Pokud problémy za několik dní neustoupí, navštivte gynekologa.

Foto: KlaraBstock, Shutterstock.com

Sex může způsobit nejen kvasinkovou infekci, ale také zánět močového měchýřeFoto: KlaraBstock, Shutterstock.com

4. Cucfleky

Modřina způsobená podtlakem (nasáváním ústy) přes kůži není žádná katastrofa, nicméně jestli řídíte nadnárodní korporaci nebo pracujete v bance, před klienty a spolupracovníky můžete působit trochu „odvázaně“ a méně důvěryhodně. Chcete-li, aby cucfleky rychleji zmizely, můžete použít krém na hemoroidy či mast s arnikou. Nejjednodušší je samozřejmě zamaskovat cucflek korektorem.

5. Vaginální zápach

Je normální, že vagina má mírně slaný zápach, přičemž její pach se může během menstruačního cyklu – a při výskytu pohlavně přenosných chorob – změnit. Bolesti při pohlavním styku, otoky zevních rodidel, žlutý až zelený vaginální výtok a rybí zápach poukazují na kapavku nebo chlamydie, při extra slaném zápachu se jedná spíš o trichomoniázu. Prvním krokem je dodržování správné hygieny. Umývejte oblast dvakrát denně teplou vodou, noste bavlněné spodní prádlo a pravidelně ho vyměňujte, v neposlední řadě co nejdříve navštivte lékaře.

Reklama

Načítám