Hlavní obsah

Které části těla byste si neměli mýt příliš často

Foto: VALUA STUDIO, Shutterstock.com

Foto: VALUA STUDIO, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé části těla se nemusejí čistotou jen lesknout. Možná zjistíte, že když si dáte pohov a přestanete jejich hygienu úzkostlivě řešit, budete nejen lépe vypadat, ale také se lépe cítit. O jakých oblastech je řeč?

Článek

Správná hygiena je pro celkové zdraví zásadní a to nejen v období koronaviru, kdy se neustále připomíná zejména důkladnost při mytí rukou. Existují ale tělesné partie, kterým může přehnaná péče spíše uškodit než pomoci, a nemusí se vždy nutně jednat o očistu mýdlem a vodou. O co se jedná?

1. Uši

Jakkoli to může znít podivně, ušní maz ve skutečnosti uši čistí, protože zachytává nečistoty a samovolně se posunuje z hloubi zvukovodu k jeho okraji. Když se ho pokoušíte vehementně zbavit, ucho přichází o štít a zůstává nechráněné.

A pokud k tomu používáte oblíbené vatové tyčinky, pravděpodobně zatlačíte maz hlouběji a znemožníte mu přirozeně odtéct. Vede to k jeho hromadění, což může časem způsobit potíže se sluchem a zánět zvukovodu.

Počkejte, až se maz sám dostane na povrch, a potom ho jemně setřete, klidně vatovou tyčinkou, ale pouze z povrchu. „Můžete použít i prst, na který navléknete papírový kapesník, tak zabráníte nežádoucí manipulaci v hloubce zvukovodu,“ radí profesor Jan Plzák, předseda České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP.

2. Obličej

Platí, že obličej byste si měli opláchnout ráno a večer. To se ale rozhodně netýká hloubkového čistění, tedy mačkání černých teček, užívání peelingu a podobně. Přehnaná péče může vést k nadměrnému odlupování pokožky, což ji zbavuje přirozené vlhkosti a může zapříčinit vznik nepříjemných vyrážek.

„Frekvence použití mechanických a chemických peelingů je jiná u mastné pleti a jiná u pokožky se sklonem k ekzémům či kuperóze. V prvním případě se snese peeling maximálně dvakrát týdně, ve druhém případě jen jednou za měsíc,“ říká Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi.

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Obličej si myjte denně, totéž ale neplatí o hloubkovém čištění. Jeho četnost se odvíjí od typu pletiFoto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

3. Vlasy

Možná jste zvyklí mýt vlasy šamponem pokaždé, když se dostanete do sprchy. To však pokožku hlavy vysušuje a zbavuje přirozené mastnoty, která dodává kštici vitální vzhled a lesk. Ideální je mýt si vlasy jednou za dva nebo tři dny, což je dostatečná doba na to, aby se vlasová pokožka vyrovnala se změnami, které mytí přináší.

Může trvat několik týdnů, než si vlasy na méně časté mytí zvyknou, a během té doby mohou dokonce vypadat mastnější než obvykle (jestli nemůžete vydržet, umyjte je čistou vodou bez šamponu). To se ale po čase srovná a pokožka omezí produkci mazu – často se jedná o obrannou reakci na časté a silné odmašťování.

4. Nos

Očista nemusí probíhat jen za užití vody, některé části těla je někdy nutné jaksi prošťournout, třeba i za pomoci kapesníku. To je případ nosu, kde byste ale tento způsob očisty neměli provádět příliš často. Jednak si dovnitř můžete na prstech zanést viry či bakterie, jednak zde dloubání vytváří drobné škrábance, z nichž vytéká větší či menší množství krve a ony se tak stávají potravou pro různé choroboplodné zárodky. Tedy smrkat ano, ale strkat prsty či jiné předměty dovnitř ne. „Velmi pohodlné a šetrné je čištění nosu proplachováním za použití nosní konvičky,“ radí Marie Finsterlová.

Foto: nullplus, Shutterstock.com

V nose byste se neměly šťourat, lepší je vyčistit jej propláchnutím konvičkou, klidně denněFoto: nullplus, Shutterstock.com

5. Vulva

Zvláštní pach intimních partií neodhaluje špatnou hygienu a nedává popud k okamžitému sprchování – většinou je zcela normální. Nadměrná intimní hygiena narušuje přirozené pH pochvy a zevního genitálu, což s sebou nese vyšší náchylnost k různým infekcím. Samotná vagina má v podstatě samočisticí schopnost, a pokud netrpíte nějakými obtížemi, stačí vulvu mýt jen čistou vodou, a to jednou až dvakrát denně.

Reklama

Načítám