Hlavní obsah

Nepříjemná xerostomie: sucho v ústech trápí hlavně diabetiky

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienti s cukrovkou pociťují celou řadu příznaků, které negativně ovlivňují kvalitu jejich života. Jedním z nich je i nepříjemné sucho v ústech neboli xerostomie. Jak souvisí s diabetem a co můžou cukrovkáři dělat?

Článek

Až 70 procent jedinců trpících diabetem, ať už prvního nebo druhého typu, má často potíže se suchostí v ústech neboli s xerostomií. Tento stav je nepříjemný, protože v ústech diabetik cítí pachuť hořkosti či kovu, může se objevit i ošklivý zápach, bolest v hrdle či chrapot. Suchý a zvrásněný může být i jazyk. Ačkoli může postihnout i člověka bez cukrovky, právě ve spojitosti s touto nemocí bývá velice častá.

Vliv cukrovky na ústní dutinu

Sucho v ústech patří u diabetiků mezi nejčastější orální projevy. Řadí se k nim pocit pálení ústních sliznic či změny vnímání chuti. Diabetici často trpí nedostatkem slin, které plní řadu ochranných funkcí. Bez nich zaběhlý systém přestává fungovat a tělo je náchylnější k útokům bakterií, například kvasinek. Proto jim častěji hrozí vznik moučnivky neboli orální kandidózy.

„Xerostomie je spojována také se zvýšenou kazivostí zubů, zvýšeným rizikem infekcí a vzniku parodontózy,“ informuje Eva Luskačová, odbornice na celostní zubní péči a odborná garantka značky SPLAT.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Při xerostomii se zvýšeně kazí zuby, proto by diabetici měli omezit příjem diasladkostí i kyselých nápojůFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tvoří se méně slin

Nepříjemné sucho v ústech souvisí se špatnou kontrolou hladiny cukru v krvi. Jednou z prvních příčin je zvýšené močení, které vede k dehydrataci. Organismu tak chybí voda, což se týká i slin, které jsou převážně z vody.

Zvyšuje se také množství cukru ve slinách. Cukrovka navíc narušuje fungování samotných slinných žláz, které se zvětšují a vlivem toho nemohou plnohodnotně sloužit jako doposud. Tělní tekutiny je třeba udržovat v rovnováze, proto je důležitý rovnoměrný pitný režim během celého dne, ideální je neperlivá voda nebo třeba ovocné neslazené čaje.

Lékaři mohou cukrovkářům předepsat i podpůrné léky. „V některých případech se předepisují léky stimulující tvorbu slin, případně mohou použít i sliny umělé. K tomu se ale obvykle přistupuje až v případě, že nepomáhají změny v jídelníčku a péče o dutinu ústní,“ potvrzuje doktorka Luskačová.

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Při cukrovce se dostavuje zvýšené močení, to podporuje dehydrataci a úbytek slin – důsledkem je nepříjemné sucho v ústechFoto: LarsZ, Shutterstock.com

Riziko zubního kazu

Sliny také chrání před zubním kazem a omezují množení škodlivých bakterií v ústech. Kromě toho usnadňují žvýkání, kousání i polykání přijímaného jídla. „Zvýšená kazivost zubů u pacientů s diabetem souvisí s narušenou schopností slin vyrovnávat pH v dutině ústní, zvýšeným množstvím glukózy ve slině a vyšší frekvencí příjmu potravy,“ vysvětluje Dáša Hegerová, lékařka ze Stomatologické kliniky FN u sv. Anny v Brně.

Takže když příliš často jíte a navíc volíte nevhodné potraviny bohaté na cukry (i umělá sladidla se počítají) nebo kyselé, dáváte vyšší šance na množení bakterií, které zapříčiňují vznik zubního kazu. Proto by zejména pro diabetiky měla být povinnost čistit si zuby po jídle.

Důležitá je ústní hygiena

Kromě čištění zubů klasickým kartáčkem by měli používat i mezizubní kartáčky a ústní vodu. Nutné je také nezanedbávat preventivní prohlídky u zubního lékaře, na které má každý nárok jednou za půl roku.

(Nejen) cukrovkáři by měli chodit na pravidelnou dentální hygienu, ideálně jednou za půl roku nebo za tři měsíce. Dentista zkontroluje jejich techniku čištění zubů, odstraní zubní kámen a pigmenty. „Často se setkáváme s tím, že pacienti si sice pravidelně čistí zuby, ale nepoužívají správné pomůcky a techniku. Nejvhodnější je ukázat instruktáž správné techniky včetně individuálního výběru mezizubních kartáčků,“ vysvětluje doktorka Hegerová.

Reklama

Načítám