Hlavní obsah

Od nuly k orgasmu: jak dlouhá je cesta na vrchol a která poloha dokáže sladit ten mužský a ženský?

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak dlouho trvá, než se dostanete z ničeho na vrchol? Vezměte si stopky a svá data porovnejte s ostatními. Třeba si vedete lépe než zbytek populace!

Článek

Start a cíl. Polibek, svlékání, stimulace erotogenních zón, orgasmus. Kolik času je na něco takového zapotřebí? Pět, deset, minut? Na to se zeptal psychiatr z Utrechtské univerzity v Nizozemsku Marcel D. Waldinger. Se svým týmem zkoumal 500 párů z pěti zemí a zaměřil se přitom na muže. Že by na něj čekalo nějaké velké překvapení?

Jak dlouho to trvá mužům

Pánové zařazení do studie byli starší 18 let, měli stabilní heterosexuální vztah po dobu nejméně půl roku s pravidelným sexem. Všichni do jednoho dostali stopky a měli za úkol několik týdnů měřit, jak dlouhá (nebo krátká) cesta k vyvrcholení je.

Ukázalo se, že doba dosažení orgasmu u mužů se v rámci jednoho milostného setkání, které zahrnovalo průnik do pochvy (tentokrát orální kratochvíle vynechme), nejčastěji pohybuje mezi pěti až šesti minutami, přičemž typický je čas 5,4 minuty. Za tento časový úsek uběhnete zhruba jeden kilometr.

Ženy to mají jinak

Ale co ženské zkušenosti? Na to si zase posvítila Georgijská univerzita v USA. Tamní vědci oslovili 645 sexuálně aktivních žen průměrného věku 30 let, žijících ve stabilním monogamním vztahu. Podmínkou pro účast ve výzkumu bylo dobré zdraví, žádný diabetes, hypertenze, astma ani psychiatrické onemocnění. (Smůlu měly i dobrovolnice, které uvedly, že mají partnery trpící nějakou sexuální dysfunkcí.)

Průměrná doba do orgasmu byla 13,4 minuty, což je o něco více než dvojnásobek doby, kterou uváděli muži ve studii zmíněné výše. Důležité je, že 69 % zkoumaných žen se svěřilo, že samotný pohlavní styk k orgasmu rozhodně nestačí. Dámy potřebují i jiné aktivity nebo formy stimulace, aby dosáhly vrcholu. Většina žen se také nechala slyšet, že když dojde k pohlavnímu styku, vyvrcholení se dostavuje snadněji a rychleji v pozici, která nabízí stimulaci klitorisu.

Kdo to má komplikovanější?

Pochopitelně se jedná o omezené údaje. Metody se u obou studií lišily – zatímco pánský výzkum se zaměřil čistě na pohlavní styk bez dalších sexuálních aktivit, ten dámský zahrnoval aktivity nad rámec kopulačního pohybu „dovnitř a ven“. Čísla tedy nejsou přímo srovnatelná, nicméně celkem slušně poodhalují, jak velká je propast mezi Venuší a Marsem. Na základě dostupných údajů se zdá, že pánové to mají s dosažením orgasmu jednodušší.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Vědecká zkoumání ohledně mužského a ženského orgasmu potvrzují, co zkušení milenci dobře vědíFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak na společný orgasmus

Psychoterapeut Edward Eichel na začátku 90. let představil svoji techniku koitálního sblížení, která se opírá o houpavý a točivý pohyb, při němž se na poštěváček vyvíjí tlak v pravidelných intervalech. Pokud si tenhle trik osvojíte, můžete dobu potřebnou pro dosažení orgasmu výrazně zkrátit.

Požádejte partnera, aby se na vás celou vahou položil a nepodpíral se rukama. Vy si ho nohama přitiskněte k sobě a usilujte o to, aby se klitoris třel o kořen jeho penisu. Partnerův pohyb pak vychází z pánve. Lze si to představit tak, že klouže po vašem těle. Při přírazu vy tlačíte pánev nahoru a dopředu a on se snaží o opak – spíš ji usměrňuje dozadu a dolů. Ano, je to otázka souhry, ale s velmi příjemným výsledkem.

Reklama

Načítám