Hlavní obsah

Překvapivé životabudiče za pár korun: Budete se divit, co všechno umí mrkev a celer

Foto: Novikov Alex, Shutterstock.com

Foto: Novikov Alex, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebaví vás cizokrajné superpotraviny vezené přes půl světa? Vyzkoušejte domácí. Stojí pár korun a rozhodně nepatří mezi úzkoprofilové zboží. Řeč je o celeru a mrkvi, jejichž skvělé vlastnosti můžete využít nejen v kuchyni.

Článek

Možná se vám ještě teď dělá špatně, když si vzpomenete na celerovou pomazánku ve školce. A třeba mezi vaše oblíbené svačiny nepatřila ani strouhaná mrkev. Teď názor určitě změníte. Přesvědčíme vás, že právě tato levná a běžně dostupná zelenina dělá s organismem divy. Prospívá zdraví, pleti i vlasům. Tak co jí dát ještě jednu šanci?

Dejte si celer místo B-komplexu

Celer obsahuje všechny vitaminy skupiny B, takže si ho můžete naordinovat místo známého B- komplexu – třeba když se potřebujete zbavit nepříjemných aft. Celkově ozdraví kůži, prospívá nehtům a vlasům, játrům i střevům a pozitivně působí i na psychiku. Neopomíjejte ani celerové listy. Dodají vám především vitaminy C a také A, K i E. Pokud nemáte celer rádi, bohatě postačí, když si kvůli zdraví dáte denně sklenici šťávy nebo smoothie.

Foto: kobeza, Shutterstock.com

Máte rádi domácí zdroje zdraví? Nezapomínejte na „obyčejnou“ zeleninuFoto: kobeza, Shutterstock.com

Smažák nebo hranolky

Otřesete se odporem při představě celerové chuti? Zkuste hledat takové úpravy, v nichž vám nebude tolik vadit. Vyplatí se to. Kromě klasického využití v polévkách či „svíčkové“ omáčce ho lze přidávat do pomazánek nebo salátů. Pro zjemnění je vhodné využít sladkou chuť jablek nebo ananasu. Můžete však popustit uzdu fantazii a celer třeba grilovat, usmažit obalený v těstíčku nebo si pochutnat na celerových hranolcích. Usušená nať se používá jako koření.

Zatočí s kocovinou i lupy

Nejúčinnější je šťáva z celého celeru, tedy z bulvy i natě, kterou si připravíte v odšťavňovači. Lze ji sehnat i v bio kvalitě v obchodech se zdravou výživou. Vypijete-li jednu sklenici před jídlem, získáte plno živin i energie. Oceníte ji zvláště po náročné fyzické aktivitě a báječně zafunguje také po probdělé noci s přemírou alkoholu. Máte-li však potíže s ledvinami, raději se jí vyhněte.

Odvar z celerové natě mohou vyzkoušet všichni, zvláště když se potřebují zbavit lupů. Nať z většího celeru povařte asi pět minut v litru vody, přeceďte a nechte vychladnout. Vtírejte přímo ke kořínkům nebo jím vlasy opláchněte na konci mytí. Odvar připravený z trojnásobného množství celeru a vody lze také přilít do vany s teplou vodou a připravit tak koupel pro osoby trpící ekzémem.

Příjemnější varianta: řapíkatý celer

Chuť řapíkatého celeru není tak intenzivní, ale jeho účinky jsou takřka srovnatelné. Řapíky jsou sice o něco dražší, ale pro někoho mohou být chuťově mnohem přijatelnější než „klasika“. Přidává se do salátů, k masu a můžete si z něj (s ananasem a mrkví) vyrobit smoothie. Listy lze sušit a používat jako koření.

Víte, že si z řapíkatého celeru můžete připravit účinnou čisticí masku? Pečlivě smíchejte 300 gramů rozemletého celeru se dvěma žloutky, vzniklou směs naneste na obličej a nechte působit zhruba 20 minut. Maska osvěží a projasní mastnou či smíšenou pleť.

Foto: Victoria Kondysenko, Shutterstock.com

Čerstvé zeleninové šťávy jsou v tomto ročním období elixírem zdravíFoto: Victoria Kondysenko, Shutterstock.com

Mrkev? Na syrovou zapomeňte

Mrkev obsahuje betakaroten. Ten se v játrech přemění na vitamin A, který posílí zrak a ochrání kůži při nadměrném slunečním záření. Nejvíce betakarotenu získáte z mrkve připravené na rostlinném oleji, o polovinu méně ze syrové strouhané a jen minimum, když mrkev rozkoušete. Mohou zato silné buněčné stěny, které brání organismu využít větší množství betakarotenu v syrovém stavu.

Přestože je mrkev – na rozdíl od vitaminových preparátů – k dostání za pár korun, je zdrojem vitaminů B, C, a E, vápníku, pektinu a vlákniny. Prospívá proto játrům, ledvinám, cévám a trávicímu traktu. Přitom se jí nemusíte nijak přecpávat – stačí jedna vařená mrkev denně.

Mrkvový olej proti lámavým vlasům

Nastrouhejte tři velké mrkve, dejte je do uzavíratelné sklenice, v níž zhruba čtvrtina zůstane prázdná, a dolijte ji olivovým olejem. Uložte ji na chladné a místo. Po týdnu směs přeceďte. Získaný olej si vždy před mytím vmasírujte do kštice a nechte působit alespoň deset minut. Vlasy se posílí a přestanou se lámat.

Osvěžující sprej proti vyrážkám

Na bledou a unavenou pleť vyzkoušejte mrkvovou šťávu ve spreji. Rozmixujte tři mrkve a tři polévkové lžíce čerstvé máty. Ze vzniklé směsi přes čistý kousek plátna vymačkejte šťávu a nalijte ji do rozprašovače. Uložte ji do lednice, kde vydrží minimálně týden, a podle potřeby si jí osvěžte obličej.

A co vy? Také využíváte zeleninu k ozdravení vlasů a pleti?

Reklama

Načítám