Hlavní obsah

Jaké výhody přináší spaní naostro

Foto: Maples Images, Shutterstock.com

Foto: Maples Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nošení spodního prádla pod pyžamo nebo noční košili je věc osobního vkusu a především toho, zda vám to je, nebo není pohodlné. Existují ovšem faktory, které stojí za zvážení. Jaké benefity přináší spaní naostro a může vám spánek ve spodním prádle uškodit?

Článek

Spodní prádlo slouží dvěma hlavním účelům – ochraně a hygieně. Dobře padnoucí a prodyšné modely mohou pomoci odvádět od těla pot a vlhkost a zároveň poskytnout prostor pro případné zachycení tělních sekretů, které by mohly potřísnit oblečení. To vše je praktické přes den, odborníci se ale shodují, že během spánku může spodní prádlo spíše škodit. Jaké materiály a střihy byste rozhodně neměli nosit na noc?

Větší pohodlí

Mnoho žen dobře ví, jakou úlevu přinese odložení podprsenky po dlouhém dni mezi lidmi. S kalhotkami a slipy je to podobné – pro řadu lidí může být jejich nošení nepříjemné, způsobovat odírání, svědění nebo pocity omezenosti a sevřenosti. Potvrzují to výsledky průzkumu společnosti Mattress Advisor, která sdružuje odborníky poskytující rady a tipy pro zlepšení kvality spánku: z tisíce respondentů jich spaní bez spodního prádla upřednostňuje až 58 %. Proč? Je to zkrátka pohodlnější.

Prevence infekcí

Existují i případy, když může nošení spodního prádla do postele přímo hrát proti vám. Bakteriím a kvasinkám se totiž daří ve vlhkém a teplém prostředí. Z toho důvodu se rozhodně nedoporučuje spát v příliš těsném a neprodyšném spodním prádle ze syntetických tkanin, jako je třeba krajka nebo satén. „Nevhodná jsou také tanga, která mohou u žen způsobit přenos bakterií z tlustého střeva do pochvy a močového měchýře a zadělat tak na nepříjemnou infekci,“ upozorňuje docent Jaroslav Zvěřina, předseda Sexuologické společnosti ČLS.

Zapaření ze spodního prádla se ale nemusí projevit jen infekcí v intimních oblastech. Zapříčinit může i vznik různých svědivých a bolestivých vyrážek, pokud jemná a citlivá kůže kolem genitálií nedostane prostor k „vydechnutí“ ani po celodenním nošení spodního prádla a těsných kalhot či punčocháčů.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Závisí to na osobních preferencích, pro mnoho lidí je ale spánek naostro pohodlnějšíFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Proč se nemusíte bát znečištění

Řada spáčů spodní prádlo obléká i na noc kvůli ochraně, respektive protože nechce, aby byly nekryté genitálie čímkoliv ohroženy. Podle lékařů jsou však takové obavy zbytečné, protože oblast mužských i ženských genitálií je před vnějšími vlivy dobře chráněna – zvlášť jestli na sobě máte pyžamo. Velkou roli hraje také přirozené ochlupení, kterého byste se proto neměli v intimních oblastech zbavovat zcela.

„Potřísnění případnými tělními sekrety se také děsit nemusíte, protože když dodržujete pravidelnou intimní hygienu, nemělo by z vás vyjít nic nečistého,“ uklidňuje Jaroslav Zvěřina.

Foto: Enrique Arnaiz Lafuente, Shutterstock.com

Neprodyšné spodní prádlo zvyšuje riziko vzniku infekce: bakteriím a kvasinkám se daří v teplém a vlhkém prostředíFoto: Enrique Arnaiz Lafuente, Shutterstock.com

Lepší sex a aktivní proudění lymfy

Ze zdravotního hlediska má tak spaní naostro všechna pozitiva. „Volná kůže si během spánku odpočine a lépe zregeneruje, uvolní se také přes den tolik namáhané lymfatické cévy a lymfa tak může lépe proudit i v oblasti slabin,“ říká Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi.

Spánek v rouše Evině či Adamově může kromě toho také zlepšit sexuální život. „Dotek kůže na kůži zvyšuje přitažlivost a touhu, navíc představa, že partner vedle vás leží jen tak, může sama o sobě zafungovat jako významné dráždidlo,“ říká Jaroslav Zvěřina.

Přesto nedáte na spánek ve spodním prádle dopustit? Tak se ho nevzdávejte, nevystavujete se žádnému závažnému riziku. Jen pamatujte na to, abyste vybírali volné a prodyšné kousky.

Reklama

Související témata:

Načítám