Hlavní obsah

Svědí vás kůže kolem konečníku? Tak odložte tanga

Foto: Niran Phonruang, Shutterstock.com

Foto: Niran Phonruang, Shutterstock.com

Reklama

Nejedná se o nemoc, ale o příznak, který se může objevit z mnoha důvodů. Svědění kůže okolo konečníku je velmi nepříjemné a dokáže pořádně zkomplikovat život. Příčinou může být nesprávná hygiena i nadměrné pocení. Jak problém vyřešit, aby se nevracel?

Článek

Když se necítíte ve své kůži, protože se nemůžete pohodlně posadit a cítíte setrvalé nutkání poškrábat se na zadní intimní oblasti, jistě vám to na náladě ani sebevědomí příliš nepřidá. Svědění kolem konečníku může zasahovat i vulvu nebo šourek, nejhorší bývá v noci a bývá spojováno se zarudnutím a intenzivním pocitem pálení. Nejhorší je, že škrábání, které jako jediné přinese dočasnou úlevu, situaci jen zhoršuje. Co za to může a jak se této obtíže zbavit?

Proč svědí kůže okolo konečníku?

Ačkoliv je velmi nepříjemné a postiženého přivádí do rozpaků, anální svědění většinou neznačí nic vážného. Nejčastěji zmizí samo, a to tehdy, je-li spojeno s konzumací dráždivých nebo kořeněných jídel. Snadno odstranitelným důvodem může být i nedostatečná hygiena, kdy bakterie ze zbytků výkalů mění pH pokožky, což způsobuje svědění a zvyšuje riziko infekce. Na druhé straně není dobré ani nadměrné čištění a užívání vonných mýdel a ubrousků, které citlivou oblast podráždí.

Může se také jednat o kontaktní či potravinovou alergii, kožní onemocnění (třeba lupenku či ekzém), hemoroidy či píštěle, o rakovinu konečníku či zánětlivé onemocnění střev. Viníkem svědění a pálení bývají i infekce způsobené kvasinkami (= kandidóza), střevními parazity (nejčastěji je to roup dětský) nebo lidskými papilomaviry HPV, které způsobují genitální bradavice (= kondylomata). Za dlouhodobým podrážděním bývají někdy i emoce a psychika.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Papírem byste se neměli drhnout ani na něj tlačit, lepší je se domýt vodou a utřít sepranou látkovou plenouFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak léčit svědění konečníku

Abyste se nepříjemných obtíží zbavili, měli byste důsledně dodržovat hygienická opatření – po vyprázdnění oblast umýt vodou a jemně osušit sepranou látkovou plenou, rozhodně nedrhnout a nedřít skoro do krve toaletním papírem (ani vlhčeným!).

„Vyhněte se pěnám a olejům do koupele, myjte se jen intimním nedráždivým mýdlem a po pohlavním styku opláchněte oblast genitálu i konečníku,“ radí čáslavská dermatoložka Marie Finsterlová. Pacientům také doporučuje nosit bavlněné spodní prádlo, vyhnout se kalhotkám typu tanga a nepoužívat aviváž.

Co uleví od bolesti a svědění

Jak na snížení bolesti a svědění? David Frej, lékař z pražského Centra funkční a holistické medicíny, radí mazat citlivou oblast směsí s oxidem zinečnatým (5–25 procent), analgeticky působí i mentol a kafr. „Do konečníku také můžete vtírat ochranné prostředky jako lanolin, kokosový olej, kaolin či glycerin,“ říká. Nebo si můžete v lékárně koupit mast určenou přímo na tento delikátní problém (často se jedná o přípravky na hemoroidy).

Změna jídelníčku: Co vynechat a co zařadit

Co se stravy týče, tak je dobré vzdát se pikantních jídel, nekonzumovat projímadla a naopak přidat do jídelníčku více vlákniny, která stolici změkčí a usnadní její průchod střevy. „Zařadit můžete i omega-3 mastné kyseliny s vitaminem A v tresčích játrech,“ radí David Frej s tím, že tyto látky snižují podráždění.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tanga vypadají pěkně, anální svědění ale jen zhoršujíFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Kdy vyrazit k lékaři

Jestliže potíže se svěděním během pár dnů zmizí, pusťte je z hlavy. Nechcete-li však, aby se vrátily, vyhýbejte se výše popsaným rizikovým faktorům, jako je konzumace dráždivých jídel a nedostatečná, nebo naopak nadměrná hygiena.

V případě, že se vás nesnáz nechce pustit a v oblasti konečníku navíc zaznamenáte pupínky, vyrážku, praskliny či krvácení, měli byste vyrazit k lékaři. „Při vyšetření pacienta se zaměřujeme především na vyloučení zažívacích potíží, infekcí, parazitů, kontaktní alergie, lupenky, ekzému a řady dalších kožních nemocí,“ popisuje Marie Finsterlová odborný postup.

Dlouhodobé svědění jakékoliv části těla je nesnesitelné. Znáte 5 důvodů, proč vás svědí uši?

Reklama

Související témata:

Načítám