Hlavní obsah

Je to perverze, anebo normální aneb Sex trochu jinak

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Jste divní, když v posteli holdujete kousání, škrábání, svazování nebo výprasku? A proč to vlastně zpestřuje milostný život? V pozadí stojí narkotický účinek spojený s utišením bolesti a pocitem klidného blaha.

Článek

Název BDSM už je tu s námi hezkých pár let. Poprvé se prý objevil v příspěvku v počítačové síti Usenet v roce 1991 a je považován za spojení počátečních písmen slov bondáž, dominance/disciplína, sadismus a masochismus.

Obecně řečeno, jedná se o otroctví, nadřazenost, submisivitu, dominanci, sadomasochismus a další související praktiky, o nichž by se mohlo zdát, že jsou vzácné. Zdání klame. Populace je jimi doslova prošpikovaná, o čemž svědčí výsledky studie publikované v časopise Plos One.

 50 odstínů v praxi

Vědci v čele s Debby Herbenick, americkou výzkumnicí a odbornicí na lidskou sexualitu, vyzpovídali reprezentativní vzorek 2 021 dospělých Američanů – 975 mužů a 1046 žen se vyptávali na sexuální chování. A výsledky? 21 % žen a 22 % mužů uvedlo, že mají nějaké zkušenosti se svazováním svých milenců.

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Základem BDSM je naprostý souhlas všech účastníků se všemi praktikamiFoto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Večírky pro fanoušky BDSM

14 % žen a 16 % mužů se přiznalo k bičování jako součásti sexuální hry, 34 % milenek a 30 % milenců už někdy drželo v ruce důtky, plácačky či jiné předměty určené k výprasku a pozor, 3 % žen a 4 % mužů zná, jak to chodí na BDSM večírcích, pro které zasvěcení používají termín play party.

Organizátoři takových setkání často poskytují pomůcky, díky nimž mohou lidé být svazování nebo jinak omezování, a účastníci takových sešlostí si přinášejí vlastní biče a provazy. Jinými slovy, zvědavost a zájem o bondáž, submisivitu, nebo naopak dominanci je běžnější, než si mnozí myslí. Určitě se nejedná o neobvyklé sexuální chování a mnoho párů si tvrdšími praktikami zpestřuje milostný život.

Sado-maso není domácí násilí

Říkáte si, že je to divné a možná i nevhodné? Záleží na úhlu pohledu. Musíte vědět, že výzkumy ukazují, že páry praktikující BDSM mají zdravější partnerské vztahy, otevřenější komunikaci i nižší procento duševních poruch. Není to tedy nic závadného, rozhodně se nejedná o domácí násilí, naopak je kladen důraz na důvěru, vzájemný souhlas partnerů a hlavně pohodlí a bezpečnost.

Co se v posteli děje, všechny strany chtějí, což se vymyká zažitým a mylným představám, že BDMS přestavuje trýznivou divočinu plnou nesnesitelné bolesti a utrpení. Sexuologové vysvětlují, že ve skutečnosti se realita od představ dost liší: bývá totiž mnohem něžnější a romantičtější. Ne nadarmo fantazie o podrobení nebo nadměrné aktivitě patří mezi ty vůbec nejpopulárnější.

Extroverti vs. introverti

Sluší se uvést, že hodně záleží i na povaze člověka. Psychologové tvrdí, že extroverti častěji sní o skupinovém sexu a introvertům se líbí představa, že budou v podřízené roli. Láká je přitom hlavně svazování, plácání na zadek či kousání. To si ostatně můžete vyzkoušet i vy.

Proč bolest vzrušuje?

Ptáte se, co na kontaktu zubů s pokožkou všichni mají? Odpověď je jednoduchá. Hranice mezi bolestí a slastí je velmi tenká, protože receptory obou jsou stejné a někdy se to v mozku prostě promíchá. Navíc bolest z rozkoše uvolňuje omamné látky, které působí jako známý opiát morfin. Tak se jemně zakousněte do masitých částí těla, ale i do jazyka nebo krku. A nechte, aby i partner ochutnal tak trochu jinou rozkoš. Nebo dnes radši vytáhnete pouta?

Reklama

Související témata:
Opiáty

Načítám