Hlavní obsah

Jemný tvarožník s vůní pomerančů

Hodnocení:
(178)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Tvaroh je odnepaměti důležitou surovinou české kuchyně. Ačkoliv původně se používal hlavně naslano, postupně se stal nedílnou součástí nejednoho sladkého receptu. A tvarožník patří k tomu nejlepšímu sladkému, co z tvarohu můžete upéct. Zejména pokud přidáte trochu pomeranče.

Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Na koláč
  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 100 g měkkého másla
  • 5 lžic dětské krupičky
  • 3 lžíce bramborového škrobu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 500 g měkkého tvarohu
  • kůra z půlky pomeranče
  • šťáva z jednoho pomeranče
Na formu
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
K podávání
  • 3 lžíce mletých ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Celá vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkou do vysoké hladké pěny. Pak postupně zašlehejte na menší kostky nakrájené měkké máslo.

Krok 2: Krupičku smíchejte se škrobem a kypřicím práškem a střídavě ji spolu s tvarohem zapracujte do vaječné směsi. Nakonec vmíchejte také nastrouhanou oranžovou část pomerančové kůry (bílá je hořká) a šťávu.

Krok 3: Vymažte a vysypejte hrubou moukou formu nebo malý pekáč a nalijte do něj těsto. Vzhledem k tomu, jak je těsto díky tvarohu těžké, opravdu mu dopřejte těch pár minut, než pekáč připravíte, na odležení – aby kypřicí prášek mohl začít fungovat přesně tak, jak je potřeba. 

Krok 4: Pečte asi 25–40 minut dozlatova. Podávejte posypané mletými ořechy, skvělé jsou lískové oříšky, mandle nebo i trocha pistácií.

Tvaroh je miláček, zkuste z něj taky domácí termix z pudinku nebo jednoduché šátečky plněné tvarohem hotové za pár minut. A skvělé jsou i Míša řezy, zkuste odlehčenou verzi

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek