Hlavní obsah

Jídelníček proti artritidě, který může ulevit kloubům

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Obtížná chůze, ztížený pohyb ochromený bolestí, nateklé klouby. Vybavíte si při těchto slovech vetchou stařenku? Artritické onemocnění kloubů se sice týká starší populace, nejčastěji ale propuká již u lidí mezi třicítkou a padesátkou. Aby vám nezkomplikovalo stáří, myslete na pohyb, zdravý životní styl i vhodný jídelníček.

Článek

Bolavé a oteklé klouby trápí až osmdesát procent seniorů, nevznikají ovšem jen opotřebením těla a vlivem stáří. Chcete-li jim předejít být aktivní co nejdéle, myslete na pohyb a jídelníček, který klouby vyživí.

Nemoc budoucnosti

Revmatoidní artritida propuká nejčastěji v produktivním věku, tedy mezi třicítkou a padesátkou. Vliv na ni má do určité míry dědičnost, ale bohužel také narůstající obezita, sedavý styl života a špatné stravování. Zdravotníci dokonce varují, že kvůli stále se snižující fyzické aktivitě dětí budou nemoci kloubů zřejmě rapidně narůstat a potíže přicházet v stále nižším věku. Zabojovat proti tomu můžete prevencí, tedy vhodným pohybem a udržováním si zdravé váhy správnou životosprávou.

Varování vnímejte včas

„Počátky artritidy se projevují bolestí kloubů, nejčastěji kolenních a kloubů prstů a ruky. Klidová bolest a zatuhlost je horší ráno a trvá déle než hodinu. Kloubní zánět se projevuje otokem, bolestivostí na pohmat a teplejší kůží nad kloubem,“ popisuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky. Mohou se přidat příznaky, jako je únava, slabost, poruchy spánkudeprese. Pokud se nemoc neléčí, během pár let vyústí v neschopnost o sebe pečovat a trvalou invaliditu. Nadváha nebo sedavý způsob života nástup nemoci jen urychlí, škodit může i jednostranná zátěž kloubů nevhodně provozovaným sportem.

Sbohem, sladkosti

Týká-li se vás riziko artritidy, vzdejte se především přemíry cukru. Ta vede k obezitě a zvyšuje nápor na klouby, ale podporuje i zánětlivé procesy v těle. Z jídelníčku vyřaďte sladkosti, doslazované produkty (cereálie, jogurty) a také slazené limonády, místo nich zkuste bylinkové čaje. Proti artritidě a bolesti kloubů pomáhá kopřiva, zázvor, lopuch nebo řimbaba.

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Bylinky uleví v podobě čajů, obkladů i koupelíFoto: Chamille White, Shutterstock.com

Šetřete se sodíkem

K otokům kloubů může přispívat sodík, který je bohatě zastoupen ve slaných pokrmech, jako jsou různé pochutiny, kořenící přípravky, polotovary a konzervované výrobky. Pozor i na uzeniny a další zpracované masné výrobky. Při vaření místo soli používejte k dochucení více bylinky.

Při dně buďte obezřetní

Kloubní onemocnění může urychlit dna. Při ní v těle zůstává dlouhodobě zvýšená kyselina močová, která se ve formě krystalků usazuje právě v kloubech a vyvolává záněty. Hladinu kyseliny močové může zásadně ovlivnit jídelníček. Důležité je vyvarovat se pokrmů s obsahem purinů, tedy kakaa, masa a silných vývarů, vnitřností, luštěnin nebo špenátu. Škodí i konzervované potraviny, ostrá jídla a alkohol.

Foto: Natalia Lisovskaya, Shutterstock.com

Kurkumu si dopřejte v jídle, zkuste ale i kurkumový čaj nebo zlaté kurkumové mlékoFoto: Natalia Lisovskaya, Shutterstock.com

Dopřejte si Asii

Jestliže už vás bolesti postihly, neměla by ve vašem jídelníčku chybět kurkuma. Obsahuje kurkumin, který platí na většinu zánětlivých procesů v těle. „Protizánětlivé účinky kurkuminu působí proti akutní i chronické bolesti, chrání chrupavku a pomáhají ke zvýšení hybnosti,“ prozrazuje MUDr. Jakub Holešovský, lékař z nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.

Vyzkoušet můžete třeba kurkumové mléko: na mírném ohni zahřejte 250 ml mléka s polévkovou lžící kurkumy a na závěr dochuťte lžící medu. Pijte ráno a večer po dobu alespoň dvou týdnů. Kurkuma se hojně používá v indické kuchyni, z japonské se zas můžete inspirovat pitím matcha čaje. Bohatý zdroj antioxidantů chrání buňky a v případě artritidy tlumí bolest.

Zaměřte se na kolagen

Pro zdraví kloubů je vhodné doplňovat také kolagen. V lékárně seženete celou řadu doplňků stravy, čerpat ho můžete i z běžného jídla. Tvorbu kolagenu podpoří potraviny bohaté na vitamin C (papriky, rakytník, citrusy), vejce, mléčné výrobky a rostlinné oleje (slunečnicový, sójový, lněný, ořechová másla). Neměl by vám chybět zdroj omega-3 kyselin, jako mořské ryby a plody moře, avokádo nebo olivový olej. Ze zeleniny a ovoce si dopřejte vše červené (jahody, jablka, papriky, ředkvičky), pomáhá to k lepšímu prokrvení a působí i proti bolesti.

Chroupejte kapustu

Brokolice, květák, zelí nebo růžičková kapusta obsahují velice cennou látku jménem sulforafan. Je to důležitý antioxidant a stimulant enzymatických pochodů v těle. Chrání nejen klouby, ale je významný i v prevenci rakoviny prsu a prostaty, snižuje také krevní tlak a cholesterol.

Reklama

Načítám