Hlavní obsah

Káva s kofeinem je lepší než ta bez: Potraviny a nápoje, na které by si měly těhotné ženy dát pozor

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes už všichni vědí, že v těhotenství není potřeba jíst za dva. Ale ne všichni mají jasno v tom, jakým jídlům a nápojům se raději vyhnout, protože by mohly ublížit budoucí matce i vyvíjejícímu se plodu.

Článek

Když žena čeká dítě, nejsou největším rizikem potraviny typu fastfood ani různé sladkosti, i když je dobré to s nimi nepřehánět. Horší jsou ty, které by mohly vyvolat nějakou infekci nebo ohrozit vývoj plodu třeba plísněmi či těžkými kovy.

1. Nemyté ovoce a zelenina

Abyste odstranily všechny škodlivé bakterie, důkladně omyjte veškeré syrové ovoce i zeleninu. A také se vyhněte syrovým klíčkům jakéhokoli druhu – mohou obsahovat choroboplodné bakterie, proto je vždy důkladně povařte.

Největší riziko zde představuje listerióza. Vyskytuje se často a podle informací SZÚ je pravděpodobnost onemocnění v těhotenství 20krát vyšší než u ostatních dospělých! Může pak dojít k samovolnému potratu, narození mrtvého plodu nebo k předčasnému porodu.

Foto: Tanya Yatsenko, Shutterstock.com

Ovoce a zelenina jsou zdravé a vhodné, ale vždy je dobře omyjteFoto: Tanya Yatsenko, Shutterstock.com

2. Mořské ryby a plody

Mořští živočichové jsou skvělý zdroj bílkovin a omega-3 mastných kyselin, bohužel však mohou obsahovat rtuť a těžké kovy. Platí přitom, že čím větší a starší ryba, tím více těchto látek pravděpodobně obsahuje.

„Metylrtuť vzniká ve vodě z přirozeně se vyskytující rtuti působením bakterií, z vody se pak dostává do těla ryb. Nejvyšší obsah metylrtuti v mase mají velké dravé ryby,“ vysvětluje nutriční specialistka Miroslava Matějková. Podle ní není konzumace ryb a mořských plodů v běžných porcích pro dospělé nijak nebezpečná, ale u plodu může zvýšené množství metylrtuti způsobit poruchy nervového systému a negativně ovlivnit jeho růst.

Jakým rybám je proto lepší se dle doporučení Poradenského centra Výživa dětí v těhotenství raději vyhnout? Je to žralok, mečoun, štika, candát, bolen, královská makrela, ryby čeledi malacanthidae (štíhlicovití), makaira a tetrapturus (plachetníci). Bez rizika jsou naopak sumec, mořská štika, treska, losos, tuňák v konzervě, sardinky, šproty, pstruh, krevety.

3. Syrové ryby, maso, drůbež a vejce

Během těhotenství obecně hrozí zvýšené nebezpečí bakteriální otravy jídlem, která může vzácně postihnout i plod. Proto se vyhýbejte syrovým a nedostatečně tepelně upraveným pokrmům živočišného původu, jako je třeba tatarský biftek nebo krvavé steaky. Pro jistotu nekonzumujte ani domácí uzeniny a paštiky.

Zvláštní pozornost věnujte drůbežímu masu – ve srovnání s jinými živočišnými produkty je u něj vyšší riziko nákazy salmonelózou nebo kampylobakteriemi. Maso před úpravou neomývejte, hrozí, že by se bakterie mohly se stříkající vodou dostat na nádobí nebo zeleninu na lince.

Poměrně velké zdravotní riziko představují i syrové nebo nedostatečně tepelně upravené mořské plody a ryby. Ústřice u nás sice běžně nejíme, ale suši ano. Může být zdrojem bakteriální nákazy, obzvlášť salmonelózy – u těhotných mívá těžší průběh a pro nenarozené dítě by mohla být fatální.

Nebezpečná jsou i jídla ze syrových nebo málo tepelně upravených vajec (volské oko, domácí majonéza, klasické domácí tiramisu, domácí vaječný koňak) a pro jistotu neochutnávejte ani syrové těsto.

Zato sušené potraviny, ať už jde o maso, nebo ovoce, patří podle materiálů z brněnského Ústavu veřejného zdraví mezi nízkorizikové, pokud jde o riziko infekce.

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Pokud bez suši nemůžete žít, dávejte si v těhotenství veganské či vegetariánské varianty, budete mít jistotu, že nedostanete ani kousek syrové rybyFoto: Jiri Hera, Shutterstock.com

4. Nepasterizované potraviny

Mléčné výrobky lze v těhotenství rozhodně doporučit, ale musejí být tepelně ošetřené nebo projít procesem pasterizace, který neubírá cenné látky, ale ničí mikroorganismy. Jinak hrozí nákaza listeriózou (a také klíšťovou encefalitidou). Občas se automaticky považují za tabu měkké sýry s plísní (camembert, brie, hermelín). „Ale ten, který se běžně prodává, je vždy vyroben z pasterizovaného mléka a není třeba se ho bát,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka spolupracující s iniciativou Vím, co jím.

Přesto se i u nás občas setkáte s produktem z nepasterizovaného mléka – například u zahraničních výrobků, při prodeji ze statku nebo na trzích. Zapomenout byste měly i na čerstvé syrové mléko od krav či z mlékomatů.

Pasterizací procházejí také ovocné šťávy, ovšem pozor při nákupu na trzích či farmách, tam to tak být nemusí.

5. Bylinkové čaje

Existuje jen málo údajů o účincích konkrétních bylin na vyvíjející se plod, proto je vhodné vyhnout se většímu množství bylinných čajů: některé způsobují překrvení pánevního dna a mohou ovlivňovat činnost děložní svaloviny. Podle odborníků z Kliniky Mayo to platí i pro výrobky, které jsou určeny přímo pro těhotné!

Nepřehánějte to ani se zeleným a černým čajem – obsahují kofein stejně jako káva, i když méně. Co se kávy týče, je podle Karolíny Hlavaté lepší dát si jeden až dva šálky běžné kávy denně místo té bez kofeinu, protože se vyrábí poměrně složitým chemicko-technologickým procesem.

Načítám