Hlavní obsah

Kam vyrazit za dýněmi, kde se vrátíte do minulosti a po jaké knize sáhnout: nejlepší tipy na víkend

Foto: Luděk Ovesný / MAFRA / Profimedia

Foto: Luděk Ovesný / MAFRA / Profimedia

Reklama

Říjen nepatří mezi nejpopulárnější měsíce. Letní opálení bledne, venku je lezavo, do Vánoc daleko. My ale víme, jak si ho udělat barevnější a veselejší. Necháte se inspirovat?

Článek

Co jsou zaručené nakopávače, zvedače nálady a motivátory? Veselé barvy, kterými hrají dýně. Muzikálové představení, během kterého si podupáváte do rytmu a smějete se vtipným textům. Nebo knížka, kde autorka sdílí svoje bolavé životní zkušenosti, ale i to, co jí pomohlo v těžkých chvílích udržet si optimistické naladění… Jak si udělat hezčí říjen?

Dýně všude, kam se podíváš

K říjnu patří dýně. Ať už na okrasu, nebo do kuchyně jako základní ingredience. Kam se za nimi vydat?

Dýňový svět: Nová Ves u Leštiny se na podzim stává rájem pro všechny milovníky dýní. Manželé Pipkovi pestrobarevné krasavice pěstují a v říjnu otevírají Dýňový svět. Vyplatí se zjistit si předem otevírací dobu, není otevřeno každý den. Dá se tu koupit nejen dýně, ale i nějaká dobrota!

Dýňová farma Bykoš: Dýně na ozdobu, na vyřezání i na vaření? Pěstují se v Bykoši u Berouna. Mnoho rodin sem jezdí v říjnu každoročně: lákají je dýňové pochoutky, kukuřičné bludiště, králíčci, slepičky…

Dýňobraní na Slavkově: Královny podzimu si dosyta užijete v neděli 9. října na zámku Slavkov u Brna. Dá se tu z nich vyrobit, cokoli vás napadne. Dýně si můžete přinést nebo na místě zakoupit, nářadí ale musíte mít vlastní. A děti ocení populární malování na obličej.

Foto: slavkovak.cz

Fantazii se meze nekladou: Bude vaše dýně veselá, nebo strašidelná?Foto: slavkovak.cz

Retro muzeum Na Statku Brno

Chcete ukázat dětem, jak se žilo ve druhé polovině 20. století? Expozici, která mapuje běžný život v letech 1950 až 1990, najdete v retro muzeu v Dolních Heršpicích v Brně. Připomenete si, jak se bydlelo, jaká auta jezdila a jak vypadala oblast zemědělství. Nakouknete do školní třídy, Jednoty, cukrárny, dětského pokoje nebo do hospody. S nostalgií zavzpomínáte na mončičáky, omrknete veterány, staré policejní auto… V zemědělské části na vás čeká na sto zemědělských strojů!

Foto: retromuzeumnastatku.cz

Retro jako lusk najdete u Brna. Exponáty jsou vystaveny na ploše 2 500 metrů čtverečních a je to zážitek pro malé i velkéFoto: retromuzeumnastatku.cz

Z lásky k papíru

Milujete papírenské zboží všeho druhu? Notýsky, bločky, diáře a další radosti a drobnosti? Pak by vám neměl utéct zajímavý festival. V sobotu 8. října se v Českých Budějovicích koná Budějcký Pa-peer. V Riegrovce bude vystavovat více než 40 prodejců z celé republiky a prý to tam bude pořádně šustit. Dospělí i děti se mohou zúčastnit workshopů a pochutnáte si na zákuscích, burgerech, kávě i proseccu.

Foto: pa-peer.cz

Jestli jste na papíru závislí, tady pro vás nebude bezpečno, ale zase proč si neudělat radost patnáctým bločkemFoto: pa-peer.cz

Muzikál Maminy

Milujete muzikály? Pak by vás mohlo zajímat, že v Divadle Lucie Bílé měl premiéru jeden zbrusu nový. Jmenuje se Maminy a těšit se můžete na parádní večírek. I když předporodní. Amy totiž bude každým dnem poprvé rodit a její tři kamarádky, zkušené matky, ji přišly podpořit. A malinko ji i vyděsí, protože o mateřství nezpívají jen v superlativech. V hlavní roli rozvedené mámy uvidíte Lucii Bílou (56), v dalších rolích třeba Ivu Pazderkovou (42), Kateřinu Pechovou (35), Markétu Schimmerovou Procházkovou (36) a další.

Foto: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Lucie Bílá v roli Tiny alternaci nemá, maminy Brooke, Amy a Barb zpívá vícero zpěvačekFoto: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

21 dní

Bývalá pražská primátorka má za sebou zářivou kariéru, ale v soukromí si občas sáhla na dno. Ve své knize 21 dní se zabývá tím, jak přeprogramovat mysl na pozitivní trajektorii myšlení. Prošla si léčbou rakoviny prsu a v těžké chvíli ji opustil partner. Děje se to sedmi ženám z deseti! Adriana Krnáčová (62) si však ověřila, co říkají výzkumy: nastolit během životní krize psychickou pohodu a změnit životní program lze. A trvá to 21 dní.

Foto: Archiv nakladatelství

21 dní, Adriana Krnáčová, nakladatelství Universum, 156 stranFoto: Archiv nakladatelství

Výživná kniha o jídle

Karolína Fourová (31) je foodblogerka a uznávaná odbornice. Její sociální sítě platí za zdroj důvěryhodných informací o potravinách, její knihy za „bible“. Po Jediné knize o jídle, kterou potřebujete nedávno vydala Výživnou knihu o jídle. Pomůže vám zorientovat se v tom, co je zdravé a co ne, vyvrátí mnohé mýty a odpoví na rozmanité otázky, které vás možná ve spojitosti s jídlem napadají. Poradí, co jíst a proč, a naučí vás potraviny skladovat i zpracovat. A samozřejmě se můžete těšit také na desítky receptů.

Foto: Archiv nakladatelství

Výživná kniha o jídle, Karolína Fourová, nakladatelství Essence, 320 stranFoto: Archiv nakladatelství

Průvodce literární hysterií 19. století

Karolína Zoe Meixnerová (29) vystudovala bohemistiku a už delší dobu se věnuje popularizaci literatury – zaměřuje se na období národního obrození. Nyní vydala parádně ilustrovaného průvodce, který spojuje historická fakta i zajímavosti a pikantérie ze života českých spisovatelů 19. století. A mimo jiné vám tak zprostředkuje i celkový pohled na společnost té doby.

Foto: Archiv nakladatelství

Průvodce literární hysterií 19. století, Karolína Zoe Maixnerová, nakladatelství CooBoo, 184 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám