Hlavní obsah

Nadýchaný dýňový perník s pomerančovou marmeládou

Hodnocení:
(152)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Na počátku tohoto receptu byl kus zbylé dýně a nesmírná lenost. Obvykle přidávám do koláčů dýňové pyré, tentokrát se mi ale připravovat nechtělo, tak jsem ji použila syrovou. A víte co? Funguje to báječně!

Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Na těsto
  • 200 g dýně hokaido
  • 3 vejce
  • 180 g světlého třtinového cukru
  • 180 ml oleje
  • 180 ml mléka
  • 350 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 4 lžičky perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • 80 g pomerančové marmelády
  • 1 hrst loupaných mandlí
Na polevu
  • 100 g čokolády na vaření
  • 30 g másla
  • 2 lžíce mléka
Na vymazání formy
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Dýňové pyré je skvělý polotovar a uplatní se v mnoha receptech, dýně hokaido je ale tak jemná a vděčná surovina, že ji můžete do koláčů přidat i syrovou. Nebojte se pak těsto výrazně okořenit a nakonec přidat pořádnou porci pikantní marmelády. Já jsem použila pomerančovou se zázvorem, s dýní znamenitě ladí. Ale od začátku...

Postup

Krok 1: Syrovou dýni pořádně omyjte, osušte, odstraňte semínka (dýňová semínka nevyhazujte, jsou skvělá pro zdraví i krásu) a nastrouhejte ji i se slupkou na jemném struhadle, jde to lehce (budete potřebovat přibližně polovinu menší dýně nebo čtvrtinu velké).

Krok 2: Plech na pečení vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, předehřejte troubu na 180 °C.

Krok 3: Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Ve druhé (větší) míse šlehejte ručním šlehačem vejce s cukrem, až vznikne nadýchaná světlá hmota. Pomalu zašlehejte i olej, mléko a perníkové koření (kořením nešetřete, dýně snese výrazné ochucení). Ručně vmíchejte nastrouhanou dýni tak, aby se v těstu pořádně rozptýlila.

Krok 4: Nakonec přidejte moučnou směs a ještě jednou pořádně promíchejte. Těsto vlijte do pekáče a pečte asi 20 až 25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.

Krok 5: Upečený perník nechte krátce zchladnout, potřete pořádnou porcí hladké marmelády a nechte úplně vychladnout.

Krok 6: V mezičase si připravte polevu: ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte máslo a mléko. Po přidání mléka a másla to bude chvíli vypadat, že se čokoláda srazila – dál pomalu zahřívejte a míchejte, suroviny se spojí do hladké a lesklé polevy.

Krok 7: Vychladlý perník přelijte čokoládovou polevou, plochým nožem ji opatrně rozetřete a posypejte nahrubo nasekanými mandlemi. Nechte ztuhnout a podávejte nakrájený na řezy.

Dýně není jediná podzimní zelenina, kterou můžete propašovat do sladkých moučníků. Skvělá je třeba mrkvová bábovka nebo brownies z červené řepy. Ale jestli máte oranžové královny podzimu dostatek, inspirujte se i dalšími recepty z dýně

ynezorPumanzeSaNyknalC
12. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek