Hlavní obsah

Káva a infarkt: Existuje souvislost?

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi pitím kávy a zdravým srdcem nějaká spojitost existuje, není ale zcela jasné, zda je pozitivní, nebo negativní. Odborníci na toto téma stále vedou sáhodlouhé diskuze. Nejde totiž jen o kávu, ale i o váš zdravotní stav, přípravu nápoje a kolik ho denně vypijete.

Článek

Káva patří mezi nápoje, které se na světě pijí nejvíc. Mnohým nahrazuje snídani, jiní si bez ní neumějí představit přátelské či pracovní setkání... Jen si vybavte, jak často se s někým domlouváte, že zajdete na kafe, a když se potom sejdete, na kávu třeba ani nedojde. Do lidských životů je zkrátka tak včleněná, že její vliv na zdraví zajímá snad každého. Mrzuté je, že vědci se v tomto ohledu rozdělují na dva tábory: jedni tvrdí, že pití kávy srdce ohrožuje, druzí naopak, že mu prospívá. Co si z toho odnést do každodenního života? Musíte se kávy vzdát?

Záleží na způsobu přípravy

Studie švédských vědců zjistila, že káva srdci škodí v závislosti na tom, jak se připravuje. Badatelé zkoumali rozdíly mezi účinky různě připravených kávových nápojů na srdce a zjistili, že zásadní je filtrace. Filtrování do kávy nepustí škodlivé látky, které mohou zvyšovat hladinu špatného LDL cholesterolu a srdeční frekvenci, což poškozuje srdce i tepny.

„Pražením kávových zrn vzniká nebezpečná látka akrylamid a je to právě způsob přípravy kávy, který určuje její obsah ve výsledném nápoji,“ potvrzuje biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová s tím, že akrylamid je karcinogenní látka a může zvyšovat riziko výskytu rakoviny.

Foto: Caglayan Ceylan, Shutterstock.com

Filtrovaná káva neobsahuje škodlivé sloučeniny, které mohou ohrozit srdce a zvýšit rizko rakovinyFoto: Caglayan Ceylan, Shutterstock.com

Kdy káva srdce chrání

Jiné výzkumy kávu místo za rizikový faktor považují za jakéhosi ochranáře srdce. V tomto smyslu mluví třeba metaanalýza publikovaná v časopise Journal of the American College of Cardiology: jedinci, kteří vypili až čtyři šálky kávy denně, měli o 18 procent nižší riziko úmrtí na srdeční selhání. Závěrem studie bylo, že lze říct, že pravidelní a umírnění pijáci kávy mají vyšší šance na zdravější a delší život.

Vysvětlením je vysoký obsah antioxidantů, které chrání buňky před poškozováním volnými radikály. „Ty ale může zničit nešetrné pražení – proto platí, že vhodné je lehké až střední,“ upozorňuje Michaela Bebová. A káva dodá i další cenné látky. „Spolu s šálkem středně silné kávy do těla dodáte i některé minerály a vitaminy, jako jsou draslík, hořčík, mangan, fosfor a vitaminy skupiny B,“ potvrzuje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.

Kofein není neškodný

Srdci může škodit stresový hormon kortizol. A kofein, který káva obsahuje, umí jeho hladinu zvýšit. Vlivem kortizolu pak vzroste tlak i tep, což může být nebezpečné pro někoho, kdo má se srdcem nebo s celým kardiovaskulárním systémem problémy. Pro zdravého jedince, který nepřekročí bezpečné množství kávy (400 miligramů kofeinu, 4 šálky), to ale rozhodně nemusí platit.

Foto: Valentin Balan, Shutterstock.com

Antioxidanty v kávě dokážou ochránit srdce. Ale pozor, nešetrným pražením se ničíFoto: Valentin Balan, Shutterstock.com

Pití kávy k infarktu nutně vést nemusí

Nakonec tedy platí, že pití kávy k infarktu vést může, ale nemusí. Záleží především na tom, kdo ji pije a jak je připravená. Pokud jste pacient po infarktu, asi si kafe dopřáváte jen v omezeném množství. Zato zdraví lidé, kteří nemají vysoký tlak ani žádné potíže se srdcem, účinky zvýšené hladiny kortizolu ani nepoznají – pokud tedy pravidelně nepijí více než čtyři šálky kávy denně.

Milovníkem kávy je i jeden z předních českých kardiologů Petr Neužil. Prý nesnídá, neobědvá, ale přes den vypije několik šálků.

Reklama

Načítám