Hlavní obsah

Hana Zagorová zemřela: Takhle vypadal její život a osudová láska se Štefanem Margitou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ačkoli se dlouhodobě potýkala se zdravotními problémy, stále doufala, že se bude moci brzy pustit do natáčení nových písniček. Na ty už ale bohužel nedojde. Hana Zagorová zemřela ve věku 75 let.

Článek

Devítinásobná zlatá slavice bojovala od loňského roku s následky postcovidového syndromu, před sebou ale měla ještě spoustu plánů. Začátkem srpna oslavila narozeniny svého manžela, Štefana Margity a operní pěvec mluvil o plánech, které do budoucna mají. Dnes ale přišla zpráva, že Hana Zagorová zemřela. Zavzpomínejte s námi na její oslnivou kariéru i osudovou lásku.

Hana Zagorová (†75)

Rodačka z Ostravy nazpívala skoro tisíc písní, prodala přes dvanáct milionů alb a uspěla i za hranicemi.

Pěvecký talent prokázala v soutěži Hledáme nové talenty, ale lákalo ji i herectví a vystudovala brněnskou JAMU. Poté se přestěhovala do Prahy a rozjela kariéru jako zpěvačka. V nejsilnějších obdobích měla i 350 koncertů ročně a natáčela hit za hitem (Biograf láska, Je naprosto nezbytné, Já se vznáším, Usnul nám, spí a stovky dalších).

Foto: Josef Strouhal / Právo / Profimedia

Měkké sykavky zpočátku řešila, ale nakonec se z vady řeči stal její charakteristický rysFoto: Josef Strouhal / Právo / Profimedia

V anketě Český slavík se umísťovala od svých začátků, na prvním místě se objevila v roce 1977. A následovalo dalších osm prvenství. Post královny Hana Zagorová potvrdila v roce 1982, kdy získala více hlasů od fanoušků než všechny zpěvačky v anketě dohromady.

Spolupracovala s nejlepšími muzikanty, textaři a zpěváky své doby. Významnou roli v jejím životě hrál a dodnes hraje Karel Vágner (80), její nejlepší přítel, se kterým prožila i milostný vztah.

Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Chvíli byli i partnery, ale dali přednost kamarádství a práci. Mluví o ní v superlativech a říká, že kdo měl to štěstí a Hanka jej milovala, má na celý život nač vzpomínatFoto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Roky zpívala s Petrem Rezkem (79) a Duhovou vílu nikdy na koncertech nevynechala. Vystoupení se Stanislavem Hložkem (67) a Petrem Kotvaldem (63) bývala vždy vyprodaná a jejich hity lámaly rekordy - asi není nikdo, kdo by neznal songy jako Můj čas nebo Jinak to nejde.

Foto: Vlasta Luťanská / Právo / Profimedia

Jedním z důvodů, proč měla ráda pěvecké partnery, byl i její zdravotní stav, kdy kvůli vzácnému onemocnění krve zvanému paroxysmální noční hemoglobinurie musela chodit pravidelně na transfuze a tříhodinový koncert by často sama neutáhlaFoto: Vlasta Luťanská / Právo / Profimedia

Prvním manželem byl tanečník Vlastimil Harapes (76), kterého si vzala v roce 1986. Svou lásku netroubili nijak do světa, a i když se nakonec rozešli, zůstali přáteli. Zpěvačka nemohla mít kvůli nemoci děti a v době manželství žádala o adopci. Když to poprvé nedopadlo, znovu se o ni nepokoušela.

Foto: Ladislav Křivan / CNC / Profimedia

Vlastimil Harapes se jí vždy líbil a tak jej pozvala do svého televizního pořadu Dluhy Hany Zagorové. A byla z toho láskaFoto: Ladislav Křivan / CNC / Profimedia

V roce 1989 podepsala petici Několik vět a přišel zákaz zpívání. Generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš (†97) ji v legendárním projevu z Červeného Hrádku, který koloval mezi lidmi nahraný na kazetách, nazval milou holkou, která ale už tři roky po sobě bere 600 tisíc ročně. Během listopadové revoluce pak zpívala s Jaroslavem Hutkou (75) a Martou Kubišovou (79) hymnu na Václavském náměstí.

Veřejnost ji milovala a mnozí se celý rok těšili na její tradiční prosincové koncerty v pražské Lucerně. Kritici oceňovali její texty i pěvecké kvality, kdy se pohybovala mezi šansonem a popem. Literární talent zúročila i při psaní scénářů.

Foto: Profimedia.cz

Každou písničku brala jako malé divadelní představení a ráda propojovala zpěv a herectví. A v tomto směru si splnila sen i díky účinkování v muzikálu Jack Rozparovač a Mona LisaFoto: Profimedia.cz

Štefan Margita (66)

Slovenský operní zpěvák, tenor z Košic, vystudoval nejdříve fotografii, ale následně i zpěv na konzervatoři. Z Prešova a Košic se posléze dostal do opery v Praze a Vídni, aby nakonec vystupoval ve všech významných operních síních a spolupracoval s nejlepšími dirigenty. Je zvyklý nejen cestovat, ale za hranicemi i delší dobu žít, nastudovat inscenaci trvá i šest týdnů.

Foto: Václav Jirsa / Právo / Profimedia

Do svých rolí dává vše. Zde jako Hoffmann v Hoffmannových povídkách francouzského skladatele Jacquesa OffenbachaFoto: Václav Jirsa / Právo / Profimedia

V jeho repertoáru mají hlavní místo opery Leoše Janáčka, které mu přinesly celosvětový úspěch (např. Její pastorkyňa, Káťa Kabanová nebo Z mrtvého domu) a které on významným způsobem proslavil. Má ale velmi rád i dílo Richarda Wagnera, role poloboha ohně Logeho ze Zlata Rýna považují odborníci za jeho životní. Tři měsíce jej zpíval v Lyric Opera v Chicagu v roce 2016 a kritici nešetřili ve svých recenzích chválou.

Foto: Profimedia.cz

Štefan Margita byl pro Hanu oporou až do poslední chvíleFoto: Profimedia.cz

Nebrání se ani překročení hranic svého žánru, nechal si od svého „adoptivního syna“, hudebníka a skladatele Michala Kindla (34), napsat desku. Vzniklo album Na správné cestě, se kterým pojede po celém Česku.

Foto: Profimedia.cz

Na křtu desky Na správné cestě byl obklopen lidmi, co má rád: zleva hudebník Michal Kindl, cellistka Iris Moris a moderátorka Lucie BorhyováFoto: Profimedia.cz

Hana & Štefan

Seznámila je v roce 1991 společná kamarádka. Štefan pozval Hanku na premiéru do Basileje, ona přijela a začal se psát příběh obrovské lásky. O ruku ji požádal brzy a odpovědí mu byl její smích a upozornění, že je stále ještě vdaná. Stihla se rozvést a posledního května (1992) se vzali na úřadě, o týden později v kostele.

Foto: Jiří Rubeš / CNC / Profimedia

Ač své pěvecké kariéry dlouho oddělovali, prosluli například společným televizním pořadem Hogo Fogo (2000), kde nejen zpívali, ale i nachytávali své kolegy ze showbyznysuFoto: Jiří Rubeš / CNC / Profimedia

Jejich manželství zůstalo bezdětné, ale radovali se z dětí svých blízkých, mezi které patří například moderátorka Lucie Borhyová (44) nebo zpěvák Michal Kindl a jeho žena Barbora. Jak sami řekli, adoptovali je a jsou kmotry jejich dcery.

Dlouho odolávali nabídkám na společná vystoupení, nakonec ale vzniklo album duetů Konečně spolu a byly naplánované stejnojmenné koncerty. Pandemie ale zrušila veškeré pracovní plány a ovlivnila i jejich osobní život. Hana Zagorová nemoc covid-19 prodělala s těžkým průběhem, vrátilo se jí i onemocnění krve a dokonce zkolabovala. Její muž se o ni láskyplně staral a stál při zpěvačce až do samého konce.

Foto: Profimedia.cz

Slib v nemoci i ve zdraví dodržel. Štefan Margita stál při své Haničce až do poslední chvíleFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám