Hlavní obsah

Chlamydie je zákeřná infekce, která nehrozí jen při sexu. Napadnout může i plíce nebo oči

Foto: BlurryMe, Shutterstock.com

Foto: BlurryMe, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlamydie jsou zákeřné proto, že zpočátku nemá postižený člověk téměř žádné nebo vůbec žádné příznaky. Dost často se příznaky podobají jiným infekcím, proto je těžké infekci diagnostikovat.

Článek

Chlamydie napadají různé orgány v těle a někdy mohou způsobit nevratné poškození.

Počet chlamydiových infekcí v posledních letech stoupá. Přestože jsou asi nejznámější chlamydiové infekce spojené se sexuálním přenosem, v současnosti jsou na vzestupu plicní a oční chlamydiové infekce.

Jak se chlamydie přenášejí

V případě sexuální chlamydiové infekce se přenáší nechráněným pohlavním stykem. Další možností přenosu jsou kapénky, které se do organismu dostávají ústy, nosem nebo přes oční spojivky. K nákaze může dojít ale také dotykem, prsknutím či přímým kontaktem například přes ručník nebo ložní prádlo.

Inkubační doba

Inkubační doba chlamydiové infekce je poměrně dlouhá, 1-3 týdny. Infekce může probíhat bezpříznakově.

Jaké typy chlamydií existují

Chlamydie trachomatis: Přenášejí se pohlavním stykem. Přenašečem může být muž i žena, častěji ale příznaky zpozoruje muž.

Chlamydie pneumoniae: Způsobují záněty horních cest dýchacích a plic.

Léčba chlamydiové infekce

Bohužel léčba může probíhat několik týdnů až měsíců. Ve všech případech se předepisují antibiotika. Při akutní infekci trvá léčba 2-3 týdny, u chronické infekce i 8 týdnů. Součástí léčby je také podávání analgetik, antimykotik a léků, které působí na imunitní systém. Vhodné je užívat souběžně také enzymatické preparáty.

V případě dlouhotrvajících obtíží pacienti využívají i tradiční čínskou medicínu či homeopatii. U sexuálně přenosné infekce se musí vždy přeléčit oba partneři.

Jak se chlamydie přenášejí

V případě chlamydií trachomatis se nejčastěji přenášejí vaginálním, orálním nebo análním sexuálním stykem. Přenos je také možný během vaginálního porodu z matky na dítě a u kojence může vyvolat zápal plic nebo vážnou oční infekci. Další možností přenosu jsou kapénky, které se do organismu dostávají ústy, nosem nebo přes oční spojivky. K nákaze může dojít ale také dotykem, prsknutím či přímým kontaktem například přes ručník nebo ložní prádlo.

Foto: AimPix, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.Foto: AimPix, Shutterstock.com

Inkubační doba

Inkubační doba chlamydiové infekce je poměrně dlouhá, 1-3 týdny. Infekce může probíhat bezpříznakově.

Projevy: Pohlavně přenosné chlamydie

Nejčastějšími projevy jsou častější vyprazdňování močového měchýře, pálení či řezání při močení, bolesti v podbřišku, u mužů také výtok z močové trubice.

Projevy: Plicní chlamydie

Plicní forma přenosu chlamydií je velmi častá, protože se přenáší kapénkami. U někoho se ale choroba dostane do chronické fáze. Projevuje se kašlem, únavou a dalšími symptomy, které jsou typické pro běžné nemoci dýchacích cest. V průběhu několika týdnů se můžou objevit i symptomy zápalu plic.

Projevy: Oční chlamydie

Chlamydie v oku se projevují řezáním a pálením v oku. Nejčastěji dojde k přenosu do oka z kontaminovaných rukou, kosmetiky nebo z ručníku.

Jak zjistit, že máte chlamydie

V případě sexuálně přenosné infekce se odebere ženám vzorek z děložního čípku a mužům z močové trubice. V případě plicní infekce se provádí vyšetření pomocí výtěru z nosohltanu. V případě infekcí očí se provádí odběry ze spojivkového vaku.

Komplikace chlamydiové infekce

V případě, že se chlamydie nezačnou léčit, hrozí záněty v malé pánvi, záněty močových cest, vznik cyst na vejcovodech, neplodnost či mimoděložní těhotenství. U mužů se můžou objevit záněty kloubů, prostaty i sterilita.

Chlamydie

  • Popis: Infekční bakteriální onemocnění, které postihuje pohlavní ústrojí, ale také plíce a oči.
  • Příznaky: V případě sexuální chlamydiové infekce se objevuje pálení či řezání při močení, bolesti v podbřišku či výtok z močové trubice. Plicní chlamydie se projevují kašlem či únavou, oční chlamydie řezáním a pálením v oku.
  • Inkubační doba: 1-3 týdny, infekce může probíhat bezpříznakově.
  • Léčba: Antibiotika, léky na bolest, antimykotika a léky podporující imunitní systém, enzymatické preparáty.
  • Smrtnost: Na nemoc se neumírá.
  • Prevence: V případě sexuální chlamydiové infekce je prevencí chráněný pohlavní styk.

Odborná konzultace: MUDr. Martin Lukeš, urologicko-andrologické centrum Urosanté, Praha

Načítám