Hlavní obsah
3,8
(26)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Právě dozrává červený rybíz. Toto oblíbené letní ovoce nechybí snad na žádné české zahradě. V našem dnešním receptu se dokonale snoubí kyselost rybízu s jemnou chutí mascarpone a máslového těsta korpusu.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Na těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Na náplň:
  • 250 g mascarpone
  • 1 ks žloutků
  • 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • 3 hrsti červeného rybízu
  • 2 hrsti plátkovaných mandlí
Článek

Červený rybíz obsahuje mimo jiné velké množství vitaminu C, tím je nesmírně prospěšný pro naši imunitu. Už jedna hrst rybízu nám pokryje denní dávku céčka. Pokud ale rybíz nepatří k vašim oblíbeným potravinám, nehraďte ho třeba třešněmi nebo angreštem.

Postup

01.

Nejprve zamíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a solí, přidejte studené máslo a krupicový cukr. Rukama nebo v robotu vše zpracujte, vznikne drobivá směs.

02.

Nyní přidejte jedno vejce. Po zapracování získáte hladké kompaktní těsto. Z něho ukrojte asi 1/6 a tu dejte na 20 minut do mrazáku.

03.

Zbylé těsto prsty roztáhněte v koláčové formě po jejím dnu i po stranách. Formu s takto připraveným těstem dejte na 20 minut do lednice.

04.

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Mezitím si připravte náplň. Mascarpone pomocí ruční metly smíchejte se žloutkem a slazeným kondenzovaným mlékem.

05.

Tuto směs nalijte na vychladlé těsto v koláčové formě. Navrch posypte rybízem. Nyní vyndejte díl těsta z mrazničky a nastrouhejte ho hrubým struhadlem na náplň. Vše posypte plátky mandlí.

06.

Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů, dokud nezezlátne (asi na 40 minut). Servírujte ho, až zcela vychladne.

Načítám