Hlavní obsah

Slezina: zásadní orgán vaší imunity

Foto: transurfer, Shutterstock.com

Foto: transurfer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schválně, dovedli byste hned a bez rozmyšlení ukázat, kde je v těle slezina? Je to úctyhodný, ale často opomíjený orgán, který hraje v našem životě důležitou roli. Co byste o ní měli vědět?

Článek

Slezina je orgán o velikosti lidské pěsti a má tvar fazole. Najdete ji v levé horní části břicha těsně pod žebry. Podílí se na imunitě, likvidaci poškozených buněk a trávení. Jak vidíte, má toho hodně na práci a rozhodně si zaslouží naši pozornost.

Proč je slezina důležitá?

Slezina byla dlouho považována jen za filtr, který zachytává a likviduje poškozené a přestárlé krevní buňky a infekci z krve. Teď už víme, že obsahuje i B-lymfocyty, imunitní paměťové buňky, které umí produkovat specifické protilátky. Jejich reakce upozorní ostatní složky imunitního systému, vlastně spustí alarm, který nastartuje jejich likvidaci. Slezina je tedy zásadní složkou imunitního systému.

Jak se pozná onemocnění sleziny?

Samotná slezina netrpí na specifické choroby a její stav nemůžete zásadně ovlivnit. Pokud jí chcete prospět, pak pečujte o svá játra, která jsou s ní spjata a nejvíc ji ovlivňují. „Slezina je ovlivňována emocemi, hlavně strachem a úzkostí, prospějete jí tedy relaxací a meditací,“ radí autor knihy Zdravé střevo David Frej.

Nicméně může způsobovat problémy. Ty se projevují tlakem v oblasti, kde leží (slezina nebolí). Děje se to, když je přetížená a zvětšená a tlačí na okolní orgány. A zvětšuje se v důsledku toho, že do ní přichází hodně poškozených krvinek nebo bakterií, například při masivní infekci v důsledku žloutenky, mononukleózy, ale i rakoviny krve nebo mízních uzlin.

Slezina, cirhóza jater a tloustnutí

Slezina se může zvětšovat v důsledku onemocnění jater, nejčastěji cirhózy, která znemožní odtékání krve a hromadění ve slezině. Příznakem zvětšené sleziny bývá nejen zmíněný pocit tlaku, ale i podezřelé hubnutí nebo tloustnutí, bledost, nižší tlak a rychlý puls. 

Ve všech uvedených případech se léčí orgán nebo problém, který zvětšení sleziny způsobil, to znamená cirhóza jater, infekční či onkologické onemocnění. Aby lékař zjistil, jak na tom slezina je, nestačí krevní testy, ale je zapotřebí sonografie, CT nebo magnetická rezonance.

Tradiční čínská medicína pak poukazuje na souvislost mezi tloustnutím, přejídáním a zpomalením metabolismu a přetíženou slezinou. Ta také vzbuzuje nezvladatelnou chuť na sladké. Po jejím uzdravení byste tedy měli zhubnout.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlak v podžebří může signalizovat potíže s játry, ale i se slezinouFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Odstranění sleziny?

O slezinu lidé nejčastěji přicházejí v důsledku autonehody nebo jiného poranění břicha. Někdy musí být i chirurgicky odstraněna při některých onemocnění krve, například při trombocytopenii. Jde o autoimunitní onemocnění, při kterém začnou protilátky napadat vlastní krevní destičky. Slezina, jako místo, kde se tvoří protilátky, ale i likvidují poškozené destičky, hraje v tomto onemocnění zásadní roli a její odejmutí je součástí léčby. „Od splenektomie, tedy odejmutí sleziny, se ale čím dál víc upouští. Je nahrazována méně razantní farmakoterapií,“ vysvětluje doktor Libor Červinek z Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno

Foto: sfam_photo, Shutterstock.com

Pro vyšetření sleziny je vhodná sonografie, CT nebo magnetická rezonanceFoto: sfam_photo, Shutterstock.com

Život bez sleziny

„Přestože není pro naše tělo nezbytná a lze bez ní žít, její nepřítomnost přináší celou řadu komplikací a rizik,“ varuje Libor Červinek. Zásadní je se maximálně chránit před infekcemi. Doporučuje se nechat se očkovat proti chřipce, žloutence, meningokokům a podobně. Pacienti musí velmi pečlivě hlídat svůj zdravotní stav a i na sebemenší známky infekce okamžitě reagovat. „Vyjmutí sleziny s sebou nese riziko OPSI syndromu. Jednoduše řečeno se jedná o otravu krve, která je způsobena těžkou bakteriální infekcí celého organismu a může vést až k úmrtí.“

Život bez sleziny přináší také zvýšené riziko trombotických komplikací, tedy tvorbu krevní sraženiny v tepnách a žílách, která brání průtoku krve, a mluví se i o vyšším riziku kornatění tepen.

Po odebrání sleziny přebírají její funkci další orgány – játra, kostní dřeň i lymfatické tkáně, ale imunitní systém zůstává oslaben.

Načítám