Hlavní obsah

Od porodu druhého syna řeší Míša Tomešová atopický ekzém. Jak pečuje o pokožku, aby si neškodila?

Foto: Dominik Táborský

Foto: Dominik Táborský

Reklama

Herečka Michaela Tomešová je při výběru kosmetiky striktní. Trpí totiž atopickým ekzémem, a proto musí velmi dbát na to, co si na pokožku dává. Co jí pomohlo ekzém zahnat do kouta a bez jakého produktu si neumí představit svůj denní beauty rituál?

Článek

Herečku Míšu Tomešovou si mnozí pamatují díky roli Bětky v nekonečném seriálu Ulice a v současnosti se na obrazovkách objevuje v seriálu Zoo. Vidět ji ale můžete především na divadelních prknech: její domovskou scénou je Divadlo Kalich, kde hraje v novém muzikálu Biograf láska s hity Hany Zagorové. Hostuje také v Divadle na Vinohradech v Baladě pro banditu a v Divadle Bez zábradlí v Cabaretu. Proč pečlivě studuje složení kosmetiky a jaké jsou její beauty rituály?

Jakou nejlepší radu ohledně líčení nebo péče o pleť jste dostala?

Protože mám atopický ekzém, na rady ostatních příliš nedávám. Našla jsem si způsob, který mi pomáhá, což je non toxic kosmetika. Takže když mi někdo poradí, že nějaká značka z lékárny je nejlepší, tak na to řeknu: „Ok, tak mi ukaž složení.“ A zjistím, že je tam takzvaných pět P, která jsou pro mě v kosmetice nepřijatelná – nebo alespoň pro můj zdravotní stav. Zahrnuje to emulgátory PEGy, parfemaci, parabeny, konzervant phenoxyethanol a parafíny, což máte skoro ve všem. Je někdy oříšek si najít to pravé, ale jde to.

Proč se vyhýbáte právě těmto pěti P?

Normálně bych to neřešila, ale jsem velmi silný atopik. Před pár lety, když se mi narodil druhý syn, tak moje tělo nějak nezvládlo dvojnásobné těhotenství a porody kousek za sebou a osypala jsem se od hlavy až k patě. Slezla jsem v podstatě z kůže. Jelikož jsem kojila, nechtěla jsem do sebe cpát kortikoidy, proto jsem na to začala pohlížet z jiného pohledu. Hledala jsem alternativy a vydala jsem se cestou přírodní a non toxic kosmetiky. Někomu dalšímu s atopickým ekzémem to nemusí vyhovovat, ale pro mě to funguje. K tomu chodím na akupunkturu a celkově jsem upravila životní styl, aby se ekzém zase neprojevil. Nedá se vyléčit úplně, ale momentálně ho mám v klidové fázi a přikládám to hodně i kosmetice.

Foto: Dominik Táborský

Herečka preferuje přírodní značky kosmetiky, a to jak v pečujících, tak i v dekorativních produktechFoto: Dominik Táborský

Jaká je vaše nejhorší kosmetická zkušenost?

Určitě kortikoidní mastičky. Někdy lékaři nevědí, co s ekzémem, tak na něj předepíšou kortikoidovou mast. Mně to ale přijde krátkozraké, protože ekzém vzniká uvnitř těla, a to, co je na kůži, je druhotná záležitost. Kortikoidy zaberou, kůže se uzdraví, ale za týden se to vrátí v mnohem větší míře. Po kortikoidech vzniká jakoby „absťák“, takže se udělá další vyrážka… Je to začarovaný kruh. Té kortikoidové vyrážky se pak můžete zbavovat v horizontu měsíců až let, než se od toho tělo úplně oprostí. Mně se to stalo už dávno, to jsem byla ještě dítě. V dospělosti jsem se kortikoidů vyvarovala. Věřím, že to není jen moje zkušenost, ale i dalších, kteří řeší atopický ekzém.

Co jste se ohledně péče o sebe naučila od maminky, kamarádky či jiné blízké osoby?

Pro mě je nejlepší rada hydratovat pleť pomocí přírodních květových vod a potom přidat do péče olejíčky. Ty se ale nemají dávat nikdy na suchou kůži, a vlastně i proto používám tyhle vody. Miluju to! Pleť to všechno krásně vsákne a já mám pocit, že je „napapaná“.

A jaké jsou vaše tři nejoblíbenější kosmetické produkty?

Opět se budu točit kolem atopického ekzému. Můj největší SOS zachránce je Relief balzám značky Inlight – kůži neskutečně zklidňuje. Druhou věcí je květinová voda od Purity Vision, miluju květinovou vodu pro miminka. A na ekzém se mi osvědčila zinková mast ze včelařství Medarek. Zkoušela jsem hodně zinkovek, ale tahle je pro mě bezkonkurenční. Kosmetika je moje guilty pleasure, ale poslední čtyři roky jen ta netoxická.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bio Inlight Relief balzám na suchou a svědící kůži, 895 Kč (45 ml), prodává BiOrganica. Bio květinová voda pro miminka Purity Vision, 219 Kč (100 ml). Zinková mast Medarek, 259 Kč (50 ml), prodává VitalFreshFoto: Archiv firem

Bez čeho se neobejdete na cestách?

To je můj velký problém – půlku kufru mám plnou kosmetiky. Já si nevystačím s hotelovými mýdly, protože bych pak asi slezla z kůže, takže beru prostě celou koupelnu. Ale naštěstí mám spoustu cestovních setů v malém balení, ale co se týče květinových vod, ty si beru celé.

Co použijete na pleť, když vstanete, a co večer?

Ráno si umyju obličej a nastříkám na něj květovou vodu. Teď v zimě používám borovicovou, nádherně voní! A pak se namažu dětským krémem od Weledy. A než jdu spát, použiju sérum, růžový olej s opuncií a koenzymem Q10 a krém okolo očí na začínající vrásky.

Jaké líčení byste si nikdy nenechala udělat?

Asi bych si nikdy nenechala vytrhat obočí na devadesátkový look. Ale jsem herečka, takže v líčení musím být kreativní, protože se převtěluju do různých rolí. V civilu se ale moc nelíčím.

Foto: Profimedia.cz

Denní líčení zahrnuje u Míši Tomešové většinou jen řasenku. Ale na společenské události si ráda užívá i výraznější make-upFoto: Profimedia.cz

Jak vypadá vaše běžné denní líčení?

Řasenka, tvářenka, něco na rty a je to. U dekorativky je trochu těžší najít netoxické produkty, ale jde to. Ráda používám kosmetiku Zuii Organic nebo puroBio. Mám také ráda řasenku od značky Breathe, dělá super řasy!

Kdybyste si měla vybrat: výrazně nalíčené oči, nebo rty?

Rty! Vždycky si raději namaluju rty než oči.

Čím si udržujete krásné vlasy?

I u vlasové kosmetiky řeším pět P. Mám ráda tuhé šampony, dost se mi osvědčily. Také si ráda dělám zábaly, protože asi o tři čtvrtě vlasů jsem přišla po porodech. Mám pocit, že moje vlasy změnily úplně strukturu a jsou jemnější. Takže aspoň na ten zbytek si dávám do kořínků ricinový olej a do konečků olej značky Zahir Cosmetics – to je pro mě nejlepší kombinace. A stříkám do nich i květové vody, na vlasy mám nejradši neroli nebo geranium. A takový mimo beauty tip - levandulová květová voda je skvělá do prosecca nebo do šampaňského, je to přírodní, je to jedlé!

Foto: Katka Šubrtová

Tomešovi mají dva malé synky  – Kristiána a JonášeFoto: Katka Šubrtová

A nejlepší kosmetická rada nebo zásada, kterou byste vy osobně doporučila?

Číst složení. Ale je to běh na dlouhou trať. Člověk ze dne na den nezačne používat non toxic kosmetiku. Já jsem do toho zahrnula už i péči o domácnost. A je pravda, že když se umyju klasickým mýdlem, tak už se mi mezi prsty hned začne dělat ekzém, tělo konvenční kosmetice prostě odvyklo.

Ale nebazíruju na tom tak striktně. Třeba můj denní krém od Weledy obsahuje jako konzervant alkohol, který by v non toxic kosmetice být neměl. Ale řekla jsem si, že půjdu spíš po pocitu. Držím se těch pěti P a tím se řídím. A vlastně mě to baví objevovat, i když tomu musíte nějaký čas věnovat.

Reklama

Načítám