Hlavní obsah

SOS proti pupínkům: Jak na to, aby rychle zmizely? Pomůžou chytré gely i neviditelné náplasti

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Málokdo může říct, že se s akné od svých -nácti let nepotkal. A i když si dobře uvědomujete, že jsou na světě podstatně horší věci, klubající se pupínek je asi to poslední, co chcete ráno v zrcadle vidět. Dobrá zpráva ale je, že se dá včasným zásahem poměrně rychle zneškodnit.

Článek

O léčbě akné se říká, že je to běh na dlouhou trať. Ale ve chvíli, kdy koukáte na velký červený pupínek, zrovna tohle slyšet nepotřebujete. Jak se se zaníceným místem co nejrychleji vypořádat? První pomoc je jednoduchá!

Příčiny akné v dospělosti

Ačkoli do dvacítky jsou tyto kožní obtíže nejčastější, nejspíš z vlastní zkušenosti víte, že se pupínky rozhodně netýkají jen dospívajících. Jestliže se dlouhodobě trápíte s větším výsevem akné i později, ujistěte se, že máte dobře nastavenou péči, tedy správné čištění pleti, vhodnou exfoliaci i kvalitní hydrataci pokožky, a pokud si s problémy ani nadále nevíte rady, navštivte dermatologa.

S menšími potížemi s pupínky se potýká – více či méně často – většina lidí. Kromě nevhodné kosmetiky, péče nebo stresu jsou příčinou obzvlášť hormonální změny. „Občasným akné trpí v dospělosti především ženy, a to zejména během menstruace nebo období těhotenství,“ říká Lucia Mansfeldová, dermatoložka z pražské kliniky Perfect Clinic. Nejvíce ohrožené jsou přitom majitelky mastné pleti, která má k ucpávání mazových žláz větší tendence.

Mačkat, nebo nemačkat?

Stalo se, pupínek se objevil a vy jste v pokušení ho ihned vlastnoručně odstranit? Předtím ale většina kožních lékařů varuje. „Neodborné vymačkávání může vést k vzniku infekce, pupínky se hojí déle a zvyšuje se riziko tvorby jizev,“ upozorňuje Lucia Mansfeldová.

Nejlepší a nejšetrnější strategie je proto zacílit na problém už tehdy, když se teprve klube. „Když se objeví pupínek, častokrát ho stačí několikrát denně potřít gelem s aktivními látkami. Jde o jednoduchou a cílenou péči, která jednorázově vyřeší problém,“ radí docentka Jarmila Rulcová, vedoucí lékařka Dermatologického centra SynCare v Brně, a podotýká, že u rozsáhlejšího akné je namístě navštívit lékaře.

Když už mačkat, tak správně!

Co si ale počít ve chvíli, kdy už je pupínek zralý, vy se s ním odmítáte ukazovat na veřejnosti a termín na kosmetiku nemáte? Přece jen se rozhodnete pro „drsnější“ zásah? Podle profesorky Moniky Arenbergerové, přední české dermatoložky, je klíčový správný postup, který – ruku na srdce – málokdo dodržuje. Pleť by se měla nejprve napařit a čištění by mělo probíhat zásadně s umytýma rukama. Pomoci vám přitom mohou i nejrůznější moderní pomůcky – třeba expresor. Místo pak ošetřete, vyhněte se ale přípravkům s lihem (alkoholem) a raději sáhněte po zmíněné cílené péči: látky obsažené v lokálním gelu pomohou i s hojením.

Rychlá první pomoc na akné

Nejlepší je vůbec se nedostat do situace, kdy získáte pocit, že bez vymáčknutí to nepůjde. Jak na to? Už ve chvíli, kdy se pupínek poprvé ozve, aplikujte první pomoc: lokální gely. Obsahují protizánětlivé látky – jedná se o různé kyseliny (nejčastěji salicylová nebo azelaová), niacinamid, síran zinečnatý, benzoyl peroxid, oktopirox nebo obecně retinoidy. Před použitím si důkladně umyjte ruce a gel na postižené místo aplikujte několikrát denně – stačí kapka.

Kromě gelu v tubičce či v roll-onu, který se opravdu vyplatí mít v záloze, si můžete pořídit i speciální náplasti napuštěné aktivními látkami. Jejich výhodou je, že vytvoří bariéru mezi pupínky a okolními vlivy, což mohou být i vlastní „nenechavé“ ruce. Některé se dají použít i pod make-up, takže se nemusíte upínat jen na noční využití.

Foto: Archiv firem

Zleva: Lokální péče La Roche-Posay Effaclar A.I., 379 Kč. Gel proti nedokonalostem CeraVe, 309 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Gel na aktivní akné SynCare MediCare, 301 Kč. Gel pro ošetření akné Exuviance Clarifying Spot Gel, 579 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lokální péče proti akné Vichy Normaderm S.O.S, 395 Kč. Čisticí a exfoliační gel Biretix Duo Anti-Blemish, 599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Cílený gel Medik8 Blemish SOS, 630 Kč. Gel k lokálnímu ošetření akné Neostrata Targeted Clarifying, 729 Kč, prodává TarsioFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Čisticí náplasti na akné Cosrx Acne Pimple Master, 165 Kč (24 kusů ve třech velikostech, lze užít i pod make-up), prodává Notino. Náplasti na lokální ošetření akné Breakout + Aid, 261 Kč (72 kusů), prodává BioooFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám