Hlavní obsah

Jak správně nanášet make-up, aby nezvýrazňoval vrásky? Dělejte menší vrstvy a hned je zapudrujte

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonalý make-up, který zakryje nedokonalosti pleti, sjednotí její tón a celkově obličej zkrášlí? Je to možné a nemusíte si k tomu pořizovat drahé produkty. Stačí se naučit správnou techniku nanášení a nevynechávat pudr!

Článek

Líčení by mělo podtrhovat vaši přirozenou krásu a o make-upu to platí dvojnásob. Umí sjednotit pokožku obličeje, zjemnit její texturu a zároveň být takřka neviditelný. Stává se ale, že make-up zaleze po pár hodinách (někdy i minutách) do záhybů kůže, především do vrásek na čele, do nosoretních rýh nebo do vějířků okolo očí. Jak tomu zabránit? Potřebujete tipy od zkušené make-up artistky.

Skincare aneb Správná péče o pleť

„V momentě, kdy už máte vrásky, je potřeba, abyste měly skincare v malíčku,“ říká vizážistka Linda Chudomelová. Pleť musí být hydratovaná, díky tomu je pružná a make-up na ní lépe drží. Zároveň když máte pleť v dobrém stavu, nemusíte použít krycího produktu tolik. Zaměřte se proto na to, abyste si naordinovali správnou péči pro váš typ pleti.

Na trhu jsou i podkladové báze, ty jsou někde na pomezí dekorativní a pečující kosmetiky. Slouží k vyhlazení pleti a také k prodloužení výdrže make-upu. „Jestli vám ale jde o to, abyste si nezanášely vrásky, bázi bych vynechala, protože se jedná o vrstvu navíc. Když připravíte pleť dobře, primer nepotřebujete,“ radí make-up artistka.

  • Báze jsou vhodné třeba na rozostření rozšířených pórů nebo sjednocení pleti, když vás trápí větší začervenání.

Make-up? Méně je více

Ideálním podkladem pod make-up je vhodný denní krém pro váš typ pleti. Měl by se víceméně vstřebat a nezůstat na pokožce „sedět“. U mnoha krémů najdete popisek „vhodný jako podklad pod make-up“, u nich máte jasno.

  • Ještě lepší je zkombinovat hydratační sérum a krém, pokud máte pleť sušší.

Před nanesením make-upu nechte krém minutku dvě zaschnout, aby se vám nezačal drolit. U make-upu jde především o texturu. Neměla by být hutná, ale spíš tekutější. Jestli bude mít ale finiš sametový, lesklý, nebo matný a jak moc bude krycí, je na vaší preferenci. Moderní je nechat pleť rozjasněnou a přirozeně lesklou. „Na místa, kde jsou vrásky, naneste co nejméně produktu a nedělejte zbytečně velké vrstvy,“ radí Linda Chudomelová. Záleží na tom, čím make-up nanášíme? „Vyberte si, co je vám nepříjemnější. Jestli ho budete aplikovat prsty, nebo pomocí houbičky, záleží opravdu jen na tom, co vám víc sedne.“

  • Triky make-up artistky: „Osobně to dělám tak, že když má klientka hodně vrásek, aplikuju nejdřív tenkou vrstvu make-upu klasicky štětcem, pak si vezmu namočený beauty blender a make-up jím ještě rozostřím,“ prozrazuje Linda svoje triky. „Když jsou vrásky hodně hluboké, lze je překrýt lehce bází pod oční stíny a až pak nanášet make-up. Pokud takovou vlastníte a není příliš hutná ani lepivá, můžete to vyzkoušet.“

Jak používat pudr

Jedním z pomocníků při maskování vrásek je pudr, jen ho nesmí být moc. „Jde o metodu nazývanou press and roll. Po nanesení make-upu naberte labutěnkou pudr, trochu ji oklepejte a pak ji vtlačujte a zároveň pootáčejte. Tím odstraníte přebytečnou vlhkost z pleti a make-up správně zafixujete,“ radí Linda Chudomelová. Pudr nanášejte v tenké vrstvě všude tam, kde je potřeba, tedy především na T-zónu, kde se pleť nejvíc mastí (čelo, nos a brada) a na místa, kde chcete rozostřit vrásky.

  • Když vidíte, že máte v záhybu kůže make-up, nikdy jej nepřepudrovávejte, ale nejdřív make-up prstem trochu rozmažte a až pak zafixujte pudrem.

Na závěr je potřeba si přiznat, že vrásky zakrýt úplně nejdou. Do jisté míry je můžete korigovat pečující kosmetikou nebo zákroky estetické medicíny. „Zakrytí vrásek bývá častým požadavkem mých klientek. Něco schovat jde, ale třeba vrásky kolem očí nevymažete,“ dodává na závěr make-up artistka Linda Chudomelová. A proč taky, vždyť jsou to vrásky smíchu!

Načítám