Hlavní obsah

Máte celulitidu a nemůžete se jí zbavit? Kromě hormonů za ni může těsné spodní prádlo či podpatky

Foto: Yulia Prizova, Shutterstock.com

Foto: Yulia Prizova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Geny a hormony jsou, co se týče celulitidy, k ženám bohužel nespravedlivé, neboť muži pomerančovou kůží téměř netrpí. Na vině jsou však i mnohé další faktory. Které patří k těm nejčastějším, o kterých jste možná ani nevěděly?

Článek

Přestože plavková sezona je pomalu za námi, celulitida některé dámy trápí dál a rozhodně o ni nestojí. Často se jí však nemohou zbavit hlavně proto, že nepátrají po správné příčině. Je dobré si však uvědomit, že žádné zázračné krémy neexistují. Musíte s bojem začít i zevnitř.

Ďolíčky na stehnech trápí především ženy

S celulitidou bojují především ženy. Jednak je to způsobeno tím, že muži mají jinak uspořádaná podkožní vazivová vlákna, a hlavně jejich organismus není zaplaven ženským hormonem estrogenem. Estrogen zvyšuje přes žilní oběh zátěž lymfatického systému, což způsobuje zadržování vody ve tkáních a podporuje ukládání tuku.

Estrogen se navíc vyplavuje několikanásobně více v období těhotenství, a tak je celkem jisté, že i po porodu se celulitida objevuje ve větším množství a po každém těhotenství se zhoršuje. Ženská kůže je také kvůli těhotenství pružnější a naše tělo má proti mužskému dvojnásobné množství tukových buněk. Na některých místech tak vznikají tukové shluky, které jsou vytlačovány k povrchu kůže, na níž pak vzniká celulitida. Netýká se zdaleka pouze žen s nadváhou, trápí i mladé a štíhlé.

Hlavní příčiny celulitidy

To, že se celulitida projevuje zejména v podobě nevzhledných ďolíčků na vnější straně stehen a na pozadí, ale také na bocích a břiše a výjimečně na pažích, vám asi nemusíme připomínat. Ale jaké příčiny za tím stojí? Mezi ty hlavní patří dědičnost, sedavé zaměstnání, špatné stravovací návyky, nedostatečný pitný režim, ale i nošení stahovacího prádla a vysokých podpatků.

Ke špatným stravovacím návykům můžete zařadit rovnou i různé diety, jež způsobují kolísání váhy, a to k vyhlazené kůži rozhodně nepovede. Jídlo by mělo být vyvážené, a především bohaté na antioxidanty, protože chrání cévní stěnu. U pití vsaďte nejlépe na bylinkové čaje a neperlivé vody. Naopak omezte co nejvíce alkohol, perlivé nápoje i nadměrné množství kávy.

Foto: Aleksey Korchemkin, Shutterstock.com

Zkuste kávu nahradit spíše bylinkovými čajiFoto: Aleksey Korchemkin, Shutterstock.com

Vadí stahovací prádlo i podpatky

Důležité je správné proudění lymfy v těle, která z něj napomáhá odvádět přebytečnou vodu i další nadbytečné či škodlivé látky. Proudění může zpomalit i hodně těsné spodní prádlo, jež zamezí dostatečné krevní cirkulaci. „Při výběru spodního prádla by se proto mělo vždy dbát na naše tělesné proporce a velikost prádla si ideálně vyzkoušet. Svůj význam má i materiál, neboť tělu je nejpřirozenější 100% bavlna, která je pevná a zároveň prodyšná a navíc se jedná o přírodní materiál,“ říká Adam Rožánek, zástupce české značky spodního prádla Styx.

Stejně tak by si ženy měly dát pozor na časté chození na vysokých podpatcích, protože způsobují zkrácení lýtkových svalů a nedošlapování na paty opět omezuje správné proudění lymfy. Nevhodné je i sezení s nohama křížem, které může vést až ke vzniku křečových žil či metliček.

Co pomůže na pomerančovou kůži

Žádné dokonalé a stoprocentní řešení neexistuje. Základem je však mít v pořádku lymfatický systém, k čemuž napomáhají kromě zdravého jídelníčku, dostatečného pitného režimu a pravidelného pohybu i různé lymfatické masáže, pokud možno prováděné pravidelně.

Co se týče krémů, neexistuje na trhu zatím žádný vědecky ověřený přípravek, který navždy zredukuje projevy celulitidy. „Ano, některé přípravky mohou pokožku dobře hydratovat či vyživovat. Rozhodně ale nemohou řešit vizuální problémy, které jsou způsobené podkožním tukem. Pokud byste si již chtěly nějaký krém pořídit, tak volte produkty s retinoidy (retinol), ty podle studií mohou poskytnout dočasné vytvoření pevnější pokožky a tím maskovat dolíčky,“ říká dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Načítám