Hlavní obsah

Súdánka i plus size: Soutěž o Modelku roku ovládly nestereotypní krásky. Která to vyhrála?

Foto: Profimedia.cz

Modelkou roku se stala Bella HadidFoto: Profimedia.cz

Reklama

Týdny se spekulovalo, která z nich to bude. Na titul Modelka roku 2022 bylo nominováno pět krásek, které se od sebe asi nemohly více lišit. A to nejen vzhledem, ale i svými životními příběhy. Jméno vítězky zaznělo včera na slavnostním předávání cen a je to… chvilka napětí… Bella Hadid! Jaká byla vaše favoritka?

Článek

Sláva vítězům, čest poraženým, platí v tomto případě dvojnásob. Pro modelky je velkou poctou už jen to, že se do prestižní pětky dostanou. Nejen o vítězce, ale i o nominovaných totiž rozhoduje více než tisíc odborníků z módní branže. Fashion Awards (dříve British Fashion Awards) jsou evropskou alternativou k americkým módním cenám CFDA a my vám nepředstavíme nejen Modelku roku 2022, ale i další čtyři tváře, které se do nejužšího výběru dostaly. Které z nich (ne)znáte?

Bella Hadid

Isabella Khairiah Hadid, která si říká jednoduše Bella, se narodila do rodiny palestinského realitního developera Mohameda Hadida a holandské modelky Yolandy, která své děti vždy postrkovala k úspěchu. Bella vplula do branže v osmnácti letech, kdy podepsala smlouvu s prestižní agenturou IMG Models. Studium fotografie tehdy pověsila na hřebík a místo práce s fotoaparátem se postavila před něj. Šestadvacetiletá brunetka je jednou z nejžádanějších modelek světa a skvěle si vede i její o rok starší sestra Gigi, která si titul Modelka roku vydobyla v roce 2016. Zatímco blondýnka ale zvolnila a věnuje maximum času své dvouleté dceři (případně Leonardu DiCapriovi, se kterým má randit), Bella jde stále z jedné práce do druhé. A to, že má za sebou úspěšný rok, má teď černé na bílém.

Foto: Profimedia.cz

Modelku sleduje na Instagramu více než 56 milionů uživatelůFoto: Profimedia.cz

Adut Akech

Ačkoli spousta z vás bude její jméno číst poprvé, tahle dvaadvacetiletá Súdánka není v modelingu nováčkem. Titul Modelka roku už získala před třemi lety. Její dětství se přitom od jejího současného života liší, jak jen může. Adut Akech strávila prvních sedm let života v uprchlickém táboře, než se s matkou a pěti sourozenci dostala do Austrálie. Už v jejích třinácti letech bylo zřejmé, že má veškeré předpoklady pro modeling a o holku s mezírkou mezi předními zuby se začaly zajímat agentury. Zlom přišel o tři roky později, kdy se dostala na casting na přehlídku značky Saint Laurent v Paříži. Práci dostala a po ní celou řadu dalších. Modelka se objevuje v módních kampaních, na obálkách časopisů a předváděla pro většinu velkých značek jako Chanel, Valentino, Prada nebo Versace.

Foto: Profimedia.cz

Její život připomíná filmový scénář. Jedna z nejobsazovanějších modelek současnosti se narodila den po Vánocích matce, která utíkala před občanskou válkouFoto: Profimedia.cz

Lila Moss

Tohle příjmení není třeba představovat. Ano, dvacetiletá Lila je jediným potomkem modelingové legendy Kate Moss a posledních pár let kráčí v jejích šlépějích. Sama Kate ji od oboru nejprve zrazovala, nakonec ale dceru podpořila a logicky ji chrání ve své vlastní agentuře. Lila Moss si svůj modelingový debut odbyla ve čtrnácti letech, stejně jako kdysi její slavná máma, a o dva roky později se stala tváří beauty kampaně Marca Jacobse. Letošní rok byl pro modelku obzvlášť úspěšný, což jí nominace na Modelku roku jen stvrdila.

Foto: Profimedia.cz

Dcera Kate Moss se odradit nedala a stejně jako její máma se věnuje modelinguFoto: Profimedia.cz

Paloma Elsesser

Mezi úspěšnými holkami je rovnou několik plus size modelek, které reprezentují ženy s postavou krev a mlíko. Třicetiletou modelku objevila před sedmi lety na Instagramu jedna z nejznámějších vizážistek světa Pat McGrath, která jí pomohla s nastartováním kariéry. Její potenciál odhadla správně – během pár let se z Palomy Elsesser stala vyhledávaná modelka, která nechybí na žádném fashion weeku. Její začátky ale růžové nebyly – když už se dostala k nějaké práci, byla jedinou modelkou, která nebyla vysoká a štíhlá. Několikrát prý plakala v zákulisí a sama sebe se ptala, koho obelhává a co tam vlastně dělá (imposter syndrom jako vyšitý).

Foto: Profimedia.cz

Paloma Elsesser se stala tváří „polepšené“ značky Victoria´s Secret, která se zařekla, že s kultem výlučně štíhlých modelek končíFoto: Profimedia.cz

Quannah Chasinghorse

Překvapením mezi známými jmény je dvacetiletá aktivistka a indiánka z kmene Navahů, žijícího na jihozápadě Spojených států. Už jako náctiletá ráda listovala módními magazíny. Protože v nich ale nenašla nikoho, jako je ona, nevěřila, že by kdy mohla být modelkou. Všechno se změnilo před dvěma lety, kdy se stala tváří kampaně Calvin Klein. To vedlo ke smlouvě s IMG Models a k obálkám časopisů, včetně mexické a japonské Vogue. Modelka má typické tetování, které vede od spodního rtu po bradu a říká se mu Yidiiltoo (v období první menstruace si ho dobrovolně nechávají dělat dívky/ženy pocházející z původních obyvatel Aljašky a Kanady).

Foto: Profimedia.cz

Nepózovala jen pro Vogue, ale i pro National Geographic. Modelka se jako zapálená aktivistka snaží podporovat domorodou suverenitu a chránit příroduFoto: Profimedia.cz

Anketa

Která modelka nejvíce zaujala vás?
Bella Hadid
46,2 %
Adut Akech
3,3 %
Lila Moss
19,4 %
Paloma Elsesser
16,4 %
Quannah Chasinghorse
14,7 %
Celkem hlasovalo 9219 čtenářů.

Reklama

Načítám