Hlavní obsah

Nezapomínejte čistit hřebeny a kartáče! Jinak si do vlasů přenášíte prach a další nečistoty

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používáte je každý den, ale skoro je nečistíte. Tohle tvrzení o hřebenech a kartáčích na vlasy by platilo asi u většiny z nás. Proč se vyplatí je pravidelně udržovat a jak to provádět, abyste jim prodloužili životnost?

Článek

Zbytky stylingových produktů, prach, bakterie, maz a také kousíčky suché kůže. Hřebeny toho musí zvládat víc, než si možná myslíte, a vy jim přitom věnujete jen minimální péči? Nebo v horším případě vůbec žádnou? Po tomto článku ale pravděpodobně začnete. Máme pro vás vychytávky od kadeřnic Terezy Vlasákové a Petry Vavruškové.

Jak často hřeben čistit?

Na déle nečištěných kartáčích najdete často jakési menší prachové chuchvalce, které obsahují všechno výše zmíněné. Tehdy přichází nejvyšší čas hřeben pořádně vyčistit. Řiďte se také selským rozumem – jestliže hřeben používáte jak na česání, tak i foukání a ještě se o něj střídají i další členové rodiny, myjte ho častěji, třeba jednou za týden. Pokud ho ale používáte jen vy sama, stačí jednou za měsíc.

  • Proč hřebeny umývat? „Nejenže tím prodloužíte jejich životnost, ale hlavně si nebudete přenášet nečistoty do čerstvě umytých vlasů,“ vysvětluje kadeřnice Tereza Vlasáková, majitelka salonu Ten.pocit. „Já osobně si kančí kartáč čistím od vlasů vždy po česání a potom ho zhruba dvakrát měsíčně omývám mýdlovou vodou.“

Jak čistit plastové hřebeny?

Pokud používáte obyčejný plastový hřeben nebo kartáč, jejich umývání není až taková věda a stačí vám mnohdy jen vlažná voda. „Pokud používáte silnější styling, jako tužidlo nebo lak, je dobré hřebeny alespoň jednou týdně na pár minut vložit do teplé vody se šamponem a následně otřít dosucha,“ doporučuje kadeřnice Petra Vavrušková, zakladatelka salonu Vavruškovi Hair. „⁠V případě, že hřeben používá celá rodina, je namístě použít i dezinfekci. Vši se objevují stále, a snadno tak předejdete rodinné katastrofě,“ doporučuje.

U plastových kartáčů se vám může hůř čistit plocha mezi hroty: „Na to jsem si našla vychytávku - kartáček na obočí nebo řasy, který se dá koupit samostatně v jakékoliv drogerii. Krásně se s ním dostanete po celé ploše kartáče a ten je pak jako nový,“ prozrazuje svůj vylepšovák Tereza Vlasáková. Použít můžete i starší zubní kartáček!

Foto: Archiv firem

Zleva: Kartáč s kančími štětinami Balmain, 1 730 Kč, prodává Salon Online; Kartáč s kombinací nylonových a kančích štětin Olivia Garden, 311 Kč, prodává Notino; Kartáč s plastovými štětinami pro šetrné rozčesávání vlasů Tangle Teezer, 369 Kč, prodává Svět kadeřnictvíFoto: Archiv firem

Jak čistit kartáč s kančími štětinami?

Pokud vlastníte kartáč s kančími štětinami, a navíc ještě s dřevěnou rukojetí, musíte k němu přistupovat opatrněji, abyste si dražší nástroj neponičili. Nejdřív je potřeba sundat ze štětin nečistoty, což jde buď nějakým širokozobým hřebínkem nebo třeba špejlí. Tou zajíždějte mezi štětiny a pomalu nečistoty vytahujte pryč.

„Kartáč umyjeme pod teplou, ne horkou tekoucí vodou, následně s jemně čisticím šamponem pomocí prstů promneme štětinky, napěníme a znovu opláchneme. Následně kartáč položíme na savou podložku, třeba ručník nebo utěrku, česací stranou dolů, a necháme uschnout,“ popisuje proces Tereza Vlasáková. Hřebeny jsou často lepené, a proto není vhodné je celé ponořovat do vody, aby se vám nerozpadly v ruce. Kartáč pak můžete vyfoukat fénem, aby rychleji proschl, nebo jej nechte na okraji parapetu, kde proudí topení.

I v tomto případě můžete použít dezinfekci: „Vybírejte vždy takovou, která je k tomu určená . Pravé žíně nesnesou jakoukoli dezinfekci a byla by škoda si pěkný a kvalitní kartáč zničit,“ dodává na závěr kadeřnice Petra Vavrušková. Poslouží vám klidně ta, kterou používáte na vaše make-upové štětce.

  • Závěrem si dovolíme připomenout, abyste nezapomínali čistit i nástavce na kulmofény, protože ty jsou zatěžované zrovna tak!

Načítám