Hlavní obsah

Ploché břicho za dva týdny: malé změny, které hodně dokážou

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za dva týdny se jen těžko zbavíte nánosu tuku, který jste si na břiše budovali roky. Co se ovšem zvládnout dá, je zajistit, aby vám aspoň trochu splasklo. Pokud uděláte následující změny, zbavíte se přebytečné vody, nafouklého břicha a možná i nějakého toho špíčku.

Článek

Získat a udržet si ploché břicho nikdy není úplně snadné. I ti jedinci, kteří netrpí ukládáním tuku zrovna v této partii, se mohou potýkat s plynatostí, zadržováním vody či nesprávným postojem. A to všechno cestu k vysněnému bříšku znesnadňuje. Ačkoli hubnutí tuku je běh na dlouhou trať, usilovnou prací můžete i za dva týdny tuhle problematickou partii „zarovnat“. Co udělat?

Víte, že nafouklé břicho může způsobit i cucání tužky a nesprávně upevněná rovnátka?

5 nejlepších rad proti nadýmání

V první řadě udělejte maximum, abyste se vyvarovali nafouklého břicha. Co patří mezi základní opatření?

  1. Pijte, ale ne při jídle - Kvalitní pitný režim pomáhá snadnějšímu trávení i vyprazdňování. Jste-li ovšem náchylní na nadýmání, vyhněte se pití během jídla, neboť tak utlumujete působení trávicích šťáv.
  2. Žvýkejte - Stravovací kultura je v prevenci nafouklého břicha velmi důležitá. Snažte se každé sousto opravdu důkladně rozžvýkat a při jídle nespěchejte. Kdo hltá, polyká spolu s jídlem hodně vzduchu.
  3. Nejlepší bylinky - Pokud si vaříte sami, snažte se do pokrmů co nejvíc přidávat bylinky, které působí proti tvorbě plynů: například pepř, koriandr, kmín, tymián, majoránka, bazalka, saturejka, anýz, fenykl…
  4. Procházejte se - Chůze je v prevenci nafukování břicha základ. Podaří-li se vám, abyste si po hlavním nebo jiném sytějším jídle dali kratší procházku, trávení výrazně podpoříte.
  5. Babské rady - Nechcete mít břicho jako balon? Vsaďte na tradiční recepty a připravte si třeba výluh z oblíbených bylinek: čajovou lžičku drceného kmínu a sušené majoránky rozmíchejte ve sklenici teplé vody, nechte asi 10 minut louhovat, sceďte a pijte před jídlem.
Foto: MJTH, Shutterstock.com

Některé bylinky dokážou zmírnit nadýmání po jídleFoto: MJTH, Shutterstock.com

Nápoje pro štíhlé břicho

Zázračné nápoje, po kterých spálíte všechen tuk, bohužel neexistují. Nicméně promyšleným pitným režimem můžete přispět k lepšímu trávení i ztrátě přebytečné vody. Vyhýbejte se sladkým a syceným nápojům, které mohou nadýmání a pocit plnosti zapříčinit. Jaké pití si připravit?

  1. Neperlivá voda - Když ji obohatíte o tenké plátky okurky a citronu, hrst máty a nastrouhaný zázvor, máte skvělý drink, který pomáhá proti zadržování vody a podporuje trávení, navíc skvěle chutná.
  2. Zelený čaj - Pravidelné pití kvalitního sypaného zeleného čaje pomáhá urychlit metabolismus, a tedy i spalování tuků.
  3. Mátový čaj - Čaj z lístků čerstvé i sušené máty je perfektní při potížích se zažíváním, mátová vůně by měla navíc krotit chutě k jídlu.
  4. Káva - Jeden až dva šálky černé kávy denně mají příznivý vliv na metabolismus – pomáhají při odbourávání tuků.
  5. Voda s jablečným octem - Sklenice čisté vody s jednou polévkovou lžící jablečného octa by měla pomáhat odbourávat tuk v oblasti břicha. Alespoň to tvrdí výsledky výzkumu, který v roce 2009 publikoval magazín Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry.
Foto: Veliavik, Shutterstock.com

Vůně máty pomáhá mírnit nezvladatelné chutěFoto: Veliavik, Shutterstock.com

Spalujte tuk

Chcete-li za dva týdny nejenom dostat pod kontrolu plynatost a vodu, ale zbavit se aspoň pár gramů tuku, je třeba zařadit dietní stravu a cvičení. V jídelníčku byste se měli dostat do kalorického deficitu, tedy přijmout z jídla a pití méně energie, než za den vydáte. Proto jezte odlehčeně, menší porce a co nejvíce zeleniny a přirozených nezpracovaných potravin. Trochu omezte sacharidy v podobě příloh a pečiva a zařaďte dost pohybu. Kardio aktivity, jako je běh, rychlá chůze, jízda na bruslích či aerobik, spalování kalorií významně podpoří.

Schází vám motivace? Podívejte se na fotografie nejkrásnějších břich v Hollywoodu!

Reklama

Načítám