Hlavní obsah
3,4
(112)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Máte chuť na teplou, Asií šmrncnutou večeři, ale nechce se vám trávit hodiny vařením ani objednávat v restauraci? Vyzkoušejte rychlé pomerančové kuře na zázvoru: díky těstíčku je krásně šťavnaté i z kuřecích prsou a sladkokyselá omáčka potěší všechny milovníky výrazných chutí. Hotovo máte za 20 minut!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kuře
  • 600 g kuřecích prsou
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 ml řepkového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Omáčka
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 1 ks pomeranče
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
K podávání
  • 1 hrnek rýže
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 ks jarní cibulky
Článek

Postup

01.

Hrnek jasmínové rýže (můžete použít i dlouhozrnnou) propláchněte a v 2,5 hrnku osolené vody uvařte. Maso (kuřecí prsa nebo stehenní řízky) pokrájejte na velikost sousta, osolte, hodně opepřete a rukama pořádně smíchejte se škrobem, aby se na kousky pěkně nalepil.

02.

Zázvor nastrouhejte, česnek prolisujte a chilli nasekejte nadrobno, paprička může být i sušená. V hrníčku smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, šťávu z jednoho velkého nebo dvou malých pomerančů, škrob, cukr a půl hrnku vody. Přidat můžete i nastrouhanou oranžovou část pomerančové kůry, ale předem ji pořádně odrhněte nebo kupte bio.

Foto: Marianna Bartková

Škrobový kabátek a prudké restování zajistí, že kousky masa zůstanou pěkně šťavnatéFoto: Marianna Bartková

03.

Ve velké pánvi nebo woku rozpalte silnější vrstvu oleje a maso pak v jedné vrstvě hodně zprudka, aby nepustilo šťávu, ze všech stran asi 10 minut dozlatova orestujte. Děrovanou lžící ho vyndejte stranou.

04.

V pánvi nechte jen asi lžíci tuku, vhoďte do něj zázvor, česnek a chilli, půl minuty restujte a zalijte připravenou směsí. Asi pět minut povařte, až omáčka zhoustne, vmíchejte osmažené kuře a ještě pár minut prohřejte.

Foto: Marianna Bartková

Před podáváním posypejte nasekanou jarní cibulkou a sezamemFoto: Marianna Bartková

05.

Kuře podávejte s rýží, posypané sezamem a jarní cibulkou.

Jestli máte rádi exotiku, zkuste i extra šťavnaté cibulové kuře na kari nebo voňavé mexické kuře v čokoládové omáčce mole.

Reklama

Načítám