Hlavní obsah

Kuřecí řízek jinak: kyjevský kotlet s bylinkovým máslem

Hodnocení:
(69)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Populární ukrajinské a ruské jídlo zvané kuřecí kyjev nebo kyjevský kotlet jsou vlastně kuřecí prsa plněná bylinkovo-česnekovým máslem, které po zakrojení křupavého trojobalu z masa vyteče. Ochutnáte tuto alternativu kuřecího řízku s námi?

Ingredience pro:
2 porce
Na bylinkové máslo
  • 4 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • 1/4 lžičky soli
Na maso
  • 2 kuřecí prsa
  • hladká mouka
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • strouhanka
  • olej na smažení
Článek

Postup

Krok 1: Začněte tím, že změklé máslo promícháte s trochou soli, podrceným česnekem a najemno nasekanými bylinkami (kopr, petržel nebo obojí). Máslo zabalte jako podlouhlý bonbon do potravinářské fólie a dejte do mrazáku ztuhnout.

Krok 2: Mezitím si připravte maso. Buď do něj nožem vyřízněte kapsu, vložte do ní polovinu másla a dobře uzavřete párátkem, nebo maso mezi dvěma pláty fólie rozklepejte dotenka a máslo do něj zabalte. V tom případě ho opět napevno zavažte do fólie, ve které jste ho rozklepávali, a nechte alespoň 30 minut v mrazáku zatuhnout, aby se lépe obalovalo.

Krok 3: Následuje klasický trojobal: nejdříve maso obalte v hladké mouce, poté v rozšlehaném osoleném vajíčku a nakonec ve strouhance, skvělá je křupavější strouhanka panko. Opět můžete nechat v mrazáku chvíli zatuhnou, abyste měli jistotu, že máslo nevyteče. 

Krok 4: Troubu vyhřejte na 200 °C a na pánvičce rozpalte dostatečnou vrstvu řepkového oleje či sádla. Maso na pánvi z obou stran dozlatova opečte a dejte na 15 minut dopéct do trouby.

Krok 5: Podávejte s bramborovou kaší, skrojkem citronu a případně malým salátem či jinou zelenou. Při rozkrojení z řízku vyteče bylinkové máslo a parádně maso ochutí.

Tip: Příště máslo dochuťte parmezánem nebo ho jako v Americe vyměňte za sýr s modrou plísní, který je dost slaný a výrazný, aby maso ochutil. Také ho ovšem předem zamrazte, aby z řízků nevytékal.

Pro extra šťavnaté kuřecí řízky je předem naložte do podmáslí a koření. Můžete je pak klidně upéct v troubě a budou přesto skvělé!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.