Hlavní obsah

Last call: Je čas zrýt záhon a vysadit jahody

Foto: V_Sot_Visual_Content, Shutterstock.com

Foto: V_Sot_Visual_Content, Shutterstock.com

Reklama

Vanička jahod stojí i v sezoně nemalé peníze. Jestli máte zahradu, vyberte slunný záhon, zryjte ho a vysaďte jahodníky. Pár sladkých plodů se vám urodí letos a pořádnou sklizeň zažijete napřesrok.

Článek

Z pěstování jahod se trochu zbytečně dělá věda. Ano, musíte o ně pečovat, hnojit je, okopávat a zalévat, ale když jim dáte trochu času a energie, budete mít vlastní ovoce plné vitaminu C. Právě teď je poslední šance vysadit jahodníky.

Zrytý záhon zalitý sluncem

Jestli jste nechali vybudování záhonu na jaro (protože na podzim vám to zase nevyšlo), gratulujte si. O jarní přípravě jahodiště se říká, že je nejméně pracná. A napřesrok se můžete těšit na dobrou sklizeň – většina druhů jahodníku totiž nejvíce plodí druhý a třetí rok od výsadby.

Navíc na jaře už bývá tepleji. Vám se bude venku lépe pracovat a jahodníkům tolik nehrozí výkyvy teplot jako na podzim, kdy mohou přijít brzké mrazy, rostlinky nestihnou zakořenit a umrznou.

Najděte místo, kam můžete ze všech stran

O důvod víc, proč se do práce pustit právě teď. Pro jahodiště vyberte místo, kam jde slunce a kde je (ideálně) kyprá půda. Záhon si vyměřte. Myslete na to, že jahody potřebují pravidelně okopávat, přihnojovat a zalévat – proto by měl být záhon přístupný ze všech stran.

Foto: Larisa Lofitskaya, Shutterstock.com

Jahodník výborně roste na slabě kyselých půdáchFoto: Larisa Lofitskaya, Shutterstock.com

Dobrá příprava, hojná sklizeň

Na přípravě jahodového záhonu si dejte záležet. Pokud zvažujete vysazení jahodníku na už existující záhon, dobrou volbou je místo po bramborách nebo po košťálové zelenině, protože půda po těchto plodinách bude pěkně připravená.

Záhon pořádně zryjte, a to nejlépe do hloubky třiceti centimetrů. Zapracujte proleželý kompost a chlévský hnůj – například kravský nebo koňský. S hnojením to na jaře nepřežeňte, stačí asi 30 gramů hnoje na metr čtvereční. Pokud v okolí nemáte sedláka, můžete koupit granulovaný koňský hnůj v zahradnictví.

Propracovanou půdu uhrabte hráběmi a nechte pár dnů takzvaně slehnout neboli sesednout. Zbavit byste ji měli také rostlinných zbytků a možných oddenků. Na záhoně vám pak bude růst méně plevele.

Textilie šetří čas a námahu

Na jahodový záhon se hodí natáhnout černou netkanou textilii – má to hned několik výhod. Černá barva přitahuje slunce a folie drží teplo (což urychluje růst a zrání jahod), plody se nedotýkají přímo půdy (když je vlhko, tak tolik neuhnívají), přes folii neprorůstá plevel (šetříte čas).

Správná volba jahodníku

Na výběr dnes máte mnoho různých druhů jahodníku. Ať už dáte přednost jakémukoli, pamatujte na to, že základem úspěchu je zdravá sadba! Proto vybírejte sazenice, které vypadají svěže, jsou zelené (nemají žádné skvrny na listech) a nepůsobí „unaveně“.

Spíše než do hobby marketů zajeďte do lokálního zahradnictví. Vybrat si můžete i takové, kde se na jahody specializují. Pokud má váš soused prosperující a zdravý jahodový záhon, můžete ho požádat o oddenky jahodníků, což jsou vlastně sazenice. U takové sadby máte jistotu, že je stavěná na místní podmínky a bude otužilá.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Vybírejte sazenice, které vypadají svěže a nemají žádné skvrny na listechFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Na výsadbě záleží

S jarní výsadbou začněte asi v polovině dubna. Přízemní mrazíky rostlinám nevadí. Jahodníky vysazujte v rozestupu podle odrůdy, a to od 20 do 40 centimetrů od sebe. Rozestupy mezi řádky zvolte tak, abyste se k rostlinám snadno dostali při péči i při sklizni, tedy kolem 60 centimetrů.

Pamatujte, že takzvané srdéčko (střed jahodníku) musí vždy zůstat nad úrovní půdy, nesmí se utopit v zemině, jinak by rostlina skomírala. Krček jahodníku ale z půdy vyčnívat nesmí, proto každou sazenici přitlačte do země. Po výsadbě jahody zalijte.

Těšte se na sklizeň

O jahodník se na jaře dobře starejte – dopřejte mu vláhu, zalévejte jednou dvakrát týdně podle počasí. Přihnojte po měsíci od výsadby, použijte buď hnůj, nebo granule.

Motivací pro důkladnou péči vám mohou být i naše nejlepší jahodové recepty!

Reklama

Načítám