Hlavní obsah

Vejce šakšuka s cuketou, špenátem a brynzou

Hodnocení:
(53)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Když se vám vařením večeře nechce strávit víc než 15 minut, ale zároveň nehodláte rezignovat na její výživové vlastnosti, jděte do šakšuky. Tohle oblíbené blízkovýchodní jídlo je plné zeleniny, vajec a sýra a na jaře ho můžete i trochu počeštit brynzou, špenátem a bylinkami. Jen nezapomeňte ráno vyndat špenát z mrazáku!

Ingredience pro:
4 porce
Vajec můžete dát až 8 a z bylinek dávám mátu, koriandr a kopr
  • 1 pórek
  • 2 lžíce másla
  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 450 g mraženého špenátu
  • 1 špetka chilli vloček
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
  • 125 g brynzy
  • sůl a pepř
  • 4 vejce
Místo cukety se hodí také
  • jarní cibulka
  • fenykl
  • mražený hrášek
  • zelená paprika
  • řapíkatý celer
Článek

Postup

Krok 1: Pórek, jarní cibulku nebo i klasickou cibuli pokrájejte na kolečka, cuketu na čtvrtkolečka a společně s chilli dle chuti asi 5 minut na másle ve velké pánvi restujte. Přidejte nasekaný česnek a římský kmín a nechte pár vteřin rozvonět.

Krok 2: Přidejte povolený špenát (mírně rozmrazený), osolte, přiveďte k varu a vmíchejte většinu brynzy (může být i feta nebo balkán), kousek si schovejte na ozdobu. Stejně tak si nechte pár lístků z bylinek na servírování, zbytek nasekejte a vmíchejte do směsi. Já dala mátu, koriandr a kopr, ale skvělá je i pažitka, petržel, oregano a bazalka.

Krok 3: Do směsi udělejte důlky, do každého rozklepněte vajíčko (počítejte 1 až 2 na porci), osolte a opepřete ho, přiklopte a 4 až 5 minut zahřívejte, až bílky zatuhnou, ale žloutky zůstanou tekuté. Posypejte zbylým sýrem a bylinkami a podávejte s opečeným pečivem.

Foto: Eva Malúšová

Bleskové večeře v našem podání: vejce šakšuka, těstoviny s tuňákem a zapečené sýrové tousty s brusinkami a slaninou

Tip: Do základu přidejte další zeleninu dle chuti a stavu lednice: tuhou jako řapíkatý celer, papriky nebo fenykl hned na začátku, listovou jako kadeřávek, rukolu nebo mangold až v závěru.

Vyzkoušejte i další 2 naše oblíbené patnáctiminutové večeře: zapečené sýrové tousty s brusinkami a slaninou a rychlé špagety s tuňákem a rajčatovou omáčkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek