Hlavní obsah
2,8
(342)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Omáčka voňavější než to nejlepší lečo, čerstvé bylinky a vejce s tekoucím žloutkem. Takhle nějak vypadají mexická farmářská vejce huevos rancheros, která poslouží jako sytá snídaně či lehké hlavní jídlo. V létě použijte čerstvá rajčata a v zimě je s klidem vyměňte za ta z plechovky.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Zelenina
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks paprik
  • 6 ks rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 5 g soli a pepře
K podávání
  • 3 ks vejce
  • 1 konzerva fazolí
  • 50 g sýra
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 3 ks tortilly
Článek

Postup

01.

Mimo sezonu použijte plechovku drcených rajčat, jinak dejte čerstvá. Malým nožíkem z nich vykrojte zbytky stopky, na druhé straně nařízněte do kříže, v míse přelijte vroucí vodou a po deseti vteřinách je propláchněte studenou vodou, oloupejte a nasekejte. (Rajčata lze oloupat i bez vody.)

02.

Na kostičky pokrájenou cibuli a papriku spolu s nasekanou chilli papričkou dozlatova opečte na olivovém oleji. Během smažení osolte.

03.

Přidejte římský kmín, podrcený česnek a připravená rajčata a bez pokličky zprudka povařte 5 až 10 minut, až se odpaří většina tekutiny. Podle chuti osolte a opepřete. Jestli máte rádi koriandr, vmíchejte nasekané stonky – lístky si nechte na ozdobu.

04.

Podávejte na opečené tortille spolu s volským okem, sýrem (balkán, feta, parmezán), fazolemi nebo fazolovou pastou frijoles refritos a koriandrem. Podle chuti přidejte i avokádo, červenou cibulku nebo další chilli, ideálně jalapeño.

Tip

Vajíčka můžete také připravit přímo v zeleninové směsi – dělá se tak slavná šakšuka. A až se vám přejí červená omáčka, připravte si zelenou verzi šakšuky s hráškem a mátou.

Chystáte mexickou hostinu? Pak vám doporučujeme tacos s trhaným masem, plněné papriky se sýrem a jako dezert nezbytný karamelový pudink z kondenzovaného mléka!

Načítám