Hlavní obsah

Důležité milníky ve vztahu? Jenom o svatbě to není!

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Když se řekne milník ve vztahu, asi vás napadne první výročí, představení rodičům, společné bydlení a pak už svatba a děti. Ale je tu i mnoho dalších významných okamžiků, které mohou vztah posílit (nebo ukončit). Co třeba první velká hádka, kterou zvládnete s grácií?

Článek

Zásnuby, společné bydlení nebo založení rodiny jsou z dlouhodobého hlediska velmi důležité kroky ve vztahu, které stojí za zmínku a za oslavu. Ale nejsou jediné. Co další zásadní mezníky a situace, které když zvládnete, tak vztah posílí a porozumění bude zase o něco hlubší? Seznámení s přáteli vám o partnerovi řekne víc než oběd u rodičů a máloco prověří vztah jako puberta dětí.

Znáte důležité milníky vztahů, o kterých se málo mluví a jejich význam je podceňován?

1. Seznámení s přáteli

Na začátku vztahu jste spokojení jen ve dvou, ve své zamilované bublině. Ale později chcete lásku představit nejbližším a poznat kromě rodiny i jeho přátele. Je fajn mít partnera „schváleného“ a zároveň víte, že i on na svoje kamarády dá. Poznáte ho mezi lidmi, se kterými si na nic nehraje: je to kápo, nebo otloukánek? Bude vám nablízku, nebo se s kamarády opije a nechá vás napospas v neznámém prostředí? A co dělat, když si s jeho kamarády zrovna nesednete? 

2. První pořádná hádka

Máte po boku spřízněnou duši a perfektně se k sobě hodíte. Ale první hádka přijde a je to v pořádku. Není to důvod k velkým oslavám, ale nedělá to z vás méně dokonalý pár. Je to příležitost lépe se poznat a být si blíž. Umět se dobře pohádat není jen tak a neshody jsou součástí zdravé komunikace. Zjistíte, jak protějšek argumentuje, zda jste schopní dojít ke kompromisu, uznat chyby a omluvit se.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Musím najít diář a poznamenat si: první hádka úspěšně za námi a hurá na další milník!Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

3. Vyznání lásky

Delší dobu „to“ cítíte a dáváte najevo různými způsoby. Kdy ale říct magické Miluji tě? Neměl by to on říct první? Co když neřekne Taky tě miluju, ale něco ve stylu Děkuju, to mě těší? Ta dvě slova váš vztah posunou oficiálně o kousek dál. Už spolu jen nerandíte, je to láska. Dáváte partnerovi svou důvěru a srdce na dlani.

4. Rozhovor o expartnerech

Ztrapňující ukazování fotek z dětství proběhlo a nevyhnutelně přijde rozhovor o bývalých vztazích. Každý má nějakou minulost a chcete přirozeně poznat i tu partnerovu a on vaši. Ale jak se zeptat, kolik měl žen, abyste nebyla za žárlivku? Jak bude on vnímat, že na vysoké jste byla víc než kamarádská? Odhalit minulost je projev důvěry a posílí to pocit bezpečí, který do stabilního vztahu patří.

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Je to ten pravý, tak snad bude vědět, jak mě dostat minimálně do sedmého nebe!Foto: MJTH, Shutterstock.com

5. První sex

Na svoje „poprvé“ si určitě pamatujete, je to velký životní krok. A stejně tak i první milování s partnerem, se kterým je vám dobře jako s nikým předtím. Skvěle se s ním povídá, oba milujete turistiku a plánujete společnou budoucnost, ale bude to klapat i v posteli? Pokud ano, propojení mezi vámi bude zase o něco intenzivnější. A když už jste v posteli sladění, přichází další milník, a to sdílení svých tajných sexuálních přání.

6. Puberta dětí

Zvládli jste svatbu a založit rodinu, to už bude asi s milníky konec, že? Ale kdepak! Řada se jich pojí právě s potomky, jejich výchova dokáže vztah řádně prověřit. A když dojde na pubertu, chce to táhnout za jeden provaz. Doma se místo sladké holčičky nebo roztomilého chlapečka zjeví drzý a nenávistný puberťák a na vás je se s touto změnou popasovat a nejít proti sobě.

7. Prázdné hnízdo

A jste zase na začátku, jen sami dva. Děti jsou z domu a vy si musíte zvyknout na prázdné hnízdo. Jako rodiče jste možná měli tendenci věnovat se hlavně dětem a přizpůsobovat jim plány. Teď se ukáže, jestli jste si uchovali vlastní zájmy a umíte být jen spolu. Pokud ano, bude pro vás hračka. Cestujte, věnujte se přátelům a užívejte si zasloužený klid.

Které milníky máte již za sebou? A víte, co byste měli stihnout do 30, 40 a 50 let?

Reklama

Související témata:

Načítám