Hlavní obsah

Probouzíte se uprostřed noci a nemůžete usnout?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potíže s probouzením se uprostřed noci a snahou znovu usnout jsou nepříjemné. Je frustrující, když spíte sotva pár minut (pocitově) a další hodiny zíráte na hodiny a počítáte, kdy zase zaberete. Proč se to děje zrovna vám a co se s tím dá dělat?

Článek

Také se budíte uprostřed noci, nevíte proč a začíná vás to stresovat? Právě stres může být jedním z důvodů, proč se vám to děje. Pokud je to váš případ, měli byste dbát více na odpočinek, nebrat si věci tak k srdci a věnovat se relaxačním aktivitám, jako je meditace, jóga nebo procházky v přírodě. Důvody přerušovaného spánku ale mohou pramenit i z jiných příčin, než je stres.

1. PLMS – když nemůžete usnout

Syndrom bolestivých nohou a pohybujících se palců (PLMS) nastává právě ve spánku. Projevuje se bolestí, pálením a nepravidelnými pohyby palců na nohou.

„Periodické pohyby končetinami ve spánku mohou vést k opakovaným probouzením a rušit kvalitu spánku,“ říká Jitka Bušková, lékařka a pedagožka zabývající se spánkovou medicínou v Národním ústavu duševního zdraví (NÚDZ) a na 3. LF UK.

Příčiny jsou neurologické s nejasným původem, může jít o genetiku, nedostatek železa, onemocnění se objevuje i u nemocných Parkinsonovou chorobou, revmatoidní artritidy nebo u lidí, jimž selhávají ledviny. Poměrně běžné jsou v těhotenství. Příznaky mohou zhoršovat antidepresiva či antihistaminika.

Syndom bolestivých nohou se léčí změnou životního stylu zahrnující pravidelný pohyb, relaxační cvičení, omezení alkoholu, kofeinu a kouření. Vhodná je také masáž nohou v teplé koupeli.

Foto: ArtFamily, Shutterstock.com

Zkuste s nespavostí bojovat tím, že se zbavíte stresu. Meditujte, relaxujte, vypijte si před spaním bylinkový čajFoto: ArtFamily, Shutterstock.com

2. Spánková apnoe

Buzení uprostřed noci může naznačovat i existenci obstrukční spánkové apnoe.

„To je porucha, při které se svaly v krku uvolňují až do kolapsu, což omezuje proudění vzduchu. To způsobí, že se dýchání stane povrchním, a dokonce se zastaví na několik sekund nebo minut, a tím zbaví tělo a mozek kyslíku,“ vysvětluje Ludmila Mazylkinová, vedoucí praktická lékařka ze společnosti Moje Ambulance.

Výsledkem je chrápání často spojené s lapáním po dechu, během čehož dochází k probuzení. Apnoe může postihnout každého, riziko zvyšuje obezita, alkohol nebo kouření.

Lehčí případy se řeší chirurgicky – odstraní se anatomická překážka, nejčastěji se dělá plastika měkkého patra a patrového čípku. Těžší už potřebují během spánku trvalý přetlak v dýchacích cestách – o to se postará ventilátorek v přenosném přístroji, který pacienti užívají při spaní (vypadá jako kyslíková maska s chobotem upevněným v krabicové základně). Vždy je ale nutné zhubnout.

Foto: Sante77777, Shutterstock.com

Příčinou ranní únavy může být spánková apnoe. I když si to nepamatujete, několikrát jste se v noci vzbudili, proto jste ráno bez energieFoto: Sante77777, Shutterstock.com

3. Nutkání močit

I potřeba odskočit si na malou může být důvodem k probuzení. Pokud jste zvyklí na noc pít, pokuste se tento zvyk odbourat a rozložte příjem tekutin do celého dne s tím, že k večeru budete ubírat. Když opatření nezabírá, můžete uvažovat o cukrovce, infekci močových cest či zánětu močového měchýře, existenci cysty nebo stresu. V případě, že se potíže nelepší, navštivte lékaře.

4. Modré světlo

Příčinou probdělých nocí mohou být i chytrá zařízení, jako jsou telefony, tablety, počítače nebo televize. „Vyzařují modré světlo, které potlačuje produkci melatoninu, hormonu, který potřebujeme pro navození spánku a jeho dostatečnou kvalitu,“ vysvětluje Jitka Bušková. Mozek modré světlo vnímá jako světlo denní, které ho udržuje v bdělosti. Řešení je jednoduché: Hodinu až dvě před spaním nezírejte do žádného displeje a nespěte v jedné místnosti s přístroji.

5. Hypertyreóza

Probouzí vás lehký třes, svíravý pocit na hrudi značící úzkost nebo vás ze snu vytrhává bušení srdce a vy si uvědomíte, že jste úplně zpocení? Na vině může být hypertyreóza, tedy stav, kde je nadměrnou činností štítné žlázy vytvářen nadbytek hormonu tyroxinu (ovlivňuje látkovou výměnu v buňkách). Vedle nespavosti patří mezi typické symptomy noční pocení, zvýšená srdeční frekvence, úzkost (která sama o sobě může spánek narušovat) a třes. Diagnostika probíhá rozborem krve, případně ultrazvukem a léčba medikací, případně terapií ke snížení úzkosti.

Reklama

Načítám