Hlavní obsah

Malé, ale tak zdravé. Proč si v létě denně dopřát borůvky, maliny a ostružiny

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Reklama

Máte zahradu plnou malin a borůvek, vyrážíte za sladkými plody do lesů a luk nebo jen do nejbližšího supermarketu? Dopřejte si lesních plodů po hrstech, jsou nabité antioxidanty a nevadí ani při dietě.

Článek

Maliny, borůvky nebo ostružiny jsou nejen příjemným zpestřením letních výletů, ale řadí se i mezi nejzdravější lokální druhy ovoce. Lesní plody jsou bohaté na vodu, příjemně osvěží a patří k těm méně sladkým, takže jejich konzumace nevadí, ani když si hlídáte linii. Ale především jsou nabité cennými látkami pro vaše zdraví.

Maliny chrání srdce, léčí záněty

Sladké červené plody maliníku jsou nabité antioxidanty, vitaminem C a doplní i kyselinu listovou, hořčík nebo vlákninu. Rovněž obsahují velmi cenný kvercetin, kterému se připisují protirakovinné účinky.

Maliny pomáhají předcházet projevům stárnutí, chrání srdce a díky obsahu kyseliny ellagové pomáhají proti zánětlivým procesům v organismu. 

Obsažené anthokyany mají zase vlivy antimikrobiální a mohou vás v létě chránit před nepříjemnými kvasinkovými potížemi. To ale není jediný důvod, jak maliny svědčí ženskému zdraví. Při menstruačních křečích vám uleví čaj z listů maliníku, ten se doporučuje i při potížích s otěhotněním, v menopauze nebo ke konci těhotenství pro snazší porod.

Borůvky uleví trávení, zmírní parodontózu

Borůvky patří v tuzemsku k nejzdravějším druhům ovoce. Dokáží posílit imunitu, protože tělu doplní důležité vitaminy A, B a C, z minerálů fosfor, draslík nebo síru.

Rychlou úlevu pomáhají nastolit při potížích v dutině ústní, ať už vás trápí afty, parodontóza nebo angína. Pomáhají také lepšímu trávení a při průjmech vedou k rychlé úlevě. Jelikož působí také močopudně, mohou přinést úlevu při zánětech močových cest.

Foto: Sara Viazemskaia, Shutterstock.com

Borůvky patří k našim nejzdravějším druhům ovoceFoto: Sara Viazemskaia, Shutterstock.com

Brusinky chrání před vředy a ucpáním cév

Brusinky jsou dobrým zdrojem flavonoidů, které mají protizánětlivý a protivirový účinek. Čerstvé plody jsou bohaté na vitamin C, draslík, vlákninu, bílkoviny a uhlohydráty. Látky obsažené v brusinkách brání bakteriím usazovat se na sliznicích, chrání tak například před žaludečními vředy. Působí také proti usazování tuku v cévách, čímž prospívají kardiovaskulárnímu systému.

Ostružiny mírní chrapot i projevy osteoporózy

Vitamin C a E, draslík nebo hořčík se skrývá také v plodech ostružiníku. Využít lze i listy, čaj z nich připravený zklidňuje podrážděné hrdlo a dýchací cesty. Pupeny ostružiníku mají blahodárné účinky na cévy i pohybový aparát, vyrábí se z nich proto tinktury. „Gemmoterapeutikum z pupenů ostružiníku pomáhá při revmatizmu a dně. Účinný je také při osteoporóze,“ dodává bylinkářka Jarmila Podhorná.

Foto: Lidia Puica, Shutterstock.com

Mimo jiné prospívají ostružiny cévámFoto: Lidia Puica, Shutterstock.com

Lesní jahody bělí zuby a posilují při chudokrevnosti

V lesních jahodách se skrývá koktejl vitaminů A, B a C. Obsažené kyseliny mají bělící efekt, čehož se podle babských rad využívá například v boji s pigmentovými skvrnami. „Ale i zubní pasta s extraktem z lesní jahody má bělící schopnosti. A mimo to i pozitivní efekt na dásně,“ říká doktorka Hana Luskačová, odbornice na celostní zubní péči.

V létě se sbírají také listy jahodníku, které mají močopudné a protizánětlivé účinky, ulevují při průjmech, chudokrevnosti i psychickém vyčerpání.

Reklama

Načítám