Hlavní obsah

Chudokrevnost neboli anémie. Kromě bledé kůže způsobuje zácpu, dušnost a srdeční arytmie

Foto: denira, Shutterstock.com

Foto: denira, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že mají problém s chudokrevností, nemá spoustu lidí dlouho tušení a případné zdravotní obtíže, které se s touto nemocí pojí, přičítají mnohdy jiným neduhům, třeba přepracovanosti. Pokud ale anémii neřešíte, může vás časem překvapit kolaps či problémy se srdcem. Vše, co byste měli vědět, vysvětlí lékaři.

Článek

Anémie neboli chudokrevnost je onemocnění, kdy je v organismu nízký počet červených krvinek – erytrocytů - a malé množství krevního barviva – hemoglobinu. Anemický člověk má bledé sliznice (tedy i pokožku), cítí se unavený, má zrychlený tep. Mezi další typické příznaky patří malátnost, motání hlavy, trávicí obtíže, zadýchávání, někdy dokonce sklon k omdlévání, na kůži snadno vznikají modřiny. Typické jsou takzvané petechie, což jsou malé červené skvrnky, které vznikají krvácivostí drobných cévek.

Jak a proč vzniká anémie

„K anémii může dojít z více důvodů. Příčinou mohou být zvýšené ztráty červených krvinek, například při krvácení, snížená tvorba erytrocytů (poruchy kmenové buňky, nedostatek erytropoetinu, vitaminu B12, kyseliny listové), méně často pak zvýšení objemu krevní plazmy (v těhotenství). Častým důvodem vzniku anémie je ale nízká hladina železa v těle. Železo je pro lidský organismus velmi důležitým prvkem. Je součástí červených krvinek, kterým umožňuje vázat kyslík a zásobovat jím všechny buňky v těle. Dále je nezbytné k přenosu elektronů a získávání energie v procesu buněčného dýchání,“ popisuje Marek Antoš, lékař z laboratoře Synlab.

Jaké jsou příznaky anémie

Problémy způsobené chudokrevností se obvykle rozvíjejí postupně a zvolna. Organismus se totiž nedostatku železa dokáže do jisté míry přizpůsobit, a často se tak na anémii přijde náhodou při odběru krve. „Při anémii je celé tělo vystaveno nedostatku kyslíku a všechny buňky v těle se dusí. Svaly nemohou dobře pracovat, při pohybu dochází k pocitům dušnosti. Nedostatkem kyslíku trpí mozek, člověk se cítí stále unavený. V nejtěžších případech dochází ke kolapsovým stavům se ztrátou vědomí,“ uvádí lékař Marek Antoš.

Foto: Nemer-T, Shutterstock.com

Chudokrevnost se často objeví v těhotenství, kdy organismus vykazuje výrazně vyšší nároky na přísun železaFoto: Nemer-T, Shutterstock.com

Proč trpí chudokrevností více ženy?

Ženy jsou anémií ohrožené primárně z důvodu větších ztrát železa. Největší problém s jeho deficitem mají v reprodukčním věku, kdy tento prvek pravidelně odchází z těla během menstruace. „Při silných menstruacích je potřeba zpozornět. Nadměrnou ztrátu železa si v tomto případě tělo začne kompenzovat snižováním jeho rezervní zásoby. Dalším faktorem může být strava s nižším zastoupením masa, a tím i železa,“ zdůrazňuje Marek Antoš.

„Důvodem anémie může být i zvýšení objemu plazmy vzhledem k počtu červených krvinek, potom hovoříme o tzv. relativní anémii. Anemií mohou trpět rovněž ženy v těhotenství, což je způsobeno vyššími nároky organismu během gravidity a kojení,“ vyjmenovává Petra Bomberová Kánská, praktická lékařka pro dospělé z Canadian Medical.

Anémie

  • Jiný název - Chudokrevnost
  • Popis - Stav, kdy se sníží množství krevního barviva hemoglobinu v krvi, nejčastěji v souvislosti s nedostatečnou hladinou železa.
  • Příznaky - Únava, bledost, spavost, tendence k tvoření modřin, problémy s dýcháním, zvýšená srdeční frekvence
  • Léčba - Změna jídelníčku, případně preparáty s obsahem železa, léčba základní nemoci, která chudokrevnost způsobila.
  • Prevence - Vyvážená strava

Léčba anémie a co hrozí, když ji nebudete řešit?

Chronická anémie může způsobovat poruchy srdečního rytmu, dále může docházet ke kolapsům a pádům, časté jsou i bolesti hlavy nebo otoky dolních končetin,“ říká lékařka Petra Bomberová Kánská. Zatížení těla důsledkem dlouhodobého nedostatku kyslíku vede k nadměrnému vyčerpání. „Při anémii je důležité vědět, co je důvodem jejího vzniku. Pokud je to nedostatek železa, je potřeba najít příčinu jeho ztrát, odstranit ji a zajistit jeho doplnění vhodnou léčbou. Tělo se musí z nedostatku železa vzpamatovat, proto je důležité v léčbě pokračovat, než se doplní zásobní železo a pomine příčina zvýšených ztrát,“ vysvětluje doktor Antoš.

Co je dobré vědět o železu a chudokrevnosti

  • Chronická anémie ohrožuje srdce a cévy. Srdce je totiž bez dostatečného zásobení kyslíkem přetíženo, častá je tachykardie neboli zrychlený srdeční tep. Přiměřeně pracovat nemůže ani mozková tkáň.
  • Povědomí o množství železa v organismu lze získat pouze testem krve. Vyšetřit je přitom nutné jeho aktuální i zásobní hladinu. O test je možné požádat lékaře nebo ho podstoupit v odběrových pracovištích lékařských laboratoří.
  • Železem se můžete předávkovat. Nejčastější příčinou je nadměrný příjem doplňků stravy. Nadbytečné železo může poškozovat důležité orgány, jako jsou játra, srdce, slinivka nebo nadledviny, jelikož se v nich ukládá a narušuje jejich funkci a strukturu.
  • Pokud se anémie objeví u mužů, je nejprve potřeba pátrat po příčině ztráty železa. Za tou se může skrývat chronické krvácení, a to nejčastěji ze zažívacího traktu způsobené například hemoroidy. Jednat se může také o první symptom závažnějšího onemocnění.
  • Závažná chudokrevnost způsobená krvácením se řeší krevními transfuzemi. Léčba obzvláště anémií vzniklých poruchou či útlumem tvorby červených krvinek se v některých případech neobejde bez transplantace kostní dřeně.

Načítám