Hlavní obsah
3,1
(59)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Malé mazance, které vykukují z květináče, jsou tak půvabné! Jsou totiž nejenom lahodící oku, ale také opravdu chutné, voňavé a vláčné.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
Těsto
  • 100 ml mléka
  • 80 ml vody
  • 21 g čerstvého droždí
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 140 g másla
  • 3 ks žloutků
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lusku vanilkového lusku
  • 2 špetky soli
K dokončení
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 hrst mandlí
  • 1 ks vejce
  • 3 hrsti hladké mouky
Článek

Budete potřebovat šest těch nejobyčejnějších terakotových květináčů s výškou 8 cm a horním průměrem 10 cm. Pořádně je omyjte, osušte a vyložte papírem na pečení. Pobyt v troubě zvládnou bez problémů a nakonec je můžete osázet třeba bylinkami.

Postup

01.

Rozinky namočte do rumu a vyberte vejce z lednice, aby měly žloutky před přípravou těsta pokojovou teplotu. Smíchejte mléko s vodou a zahřejte je na teplotu těla. Přibližně třetinu tekutiny odlijte, přidejte k ní lžíci krupicového cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, postačí 10–15 minut. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout.

02.

Mezitím do mísy robota prosejte oba druhy mouky, přidejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku. Suroviny ještě krátce promíchejte metličkou a uprostřed vytvořte důlek. Na kraj mouky přidejte sůl a do důlku vlijte vzešlý kvásek. Přidejte zbytek mléka s vodou, zchladlé máslo, žloutky a rum a vypracujte těsto.

Tip: Soli se nebojte a opravdu přidejte dvě pořádné špetky, kynuté těsto je bez dostatečného množství soli fádní a mdlé.

03.

Těsto pořádně propracujte, bude potřebovat i 10–15 minut, než se suroviny pořádně spojí a těsto se začne odlepovat od stěn mísy. Ve výsledku by mělo být hladké a jemné, spíš volnější a „jako živé“, ale soudržné. Poté těsto posypejte trochou hladké mouky, zformujte bochánek, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi 40 minut.

04.

Po čtyřiceti minutách těsto ručně propracujte, vyžeňte z něj vzduch, znovu zformujte bochánek a pod utěrkou nechte kynout dalších asi 40 minut. Až těsto zdvojnásobí objem a když do něj dloubnete prstem, tak se bude pomalu vracet, je správně vykynuté.

Tip: Zatímco těsto kyne, vyložte květináče papírem na pečení. Není to nic složité: z papíru vystřihněte půlkruh s poloměrem asi 13 cm, zmačkejte ho, roztáhněte, stočte do kornoutu, vložte do květináče a prsty upravte po dně a po obvodu, půjde to překvapivě lehce.

05.

Na sítku nechte pořádně okapat rozinky. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou desku, propracujte a rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Do každého zapracujte část rozinek, zformujte z něj malý bochánek a vložte do připraveného květináče.

Tip: Těsto by mělo dosahovat přibližně do tří čtvrtin květináčů, v troubě ještě poroste, a když je přeplníte, hrozí, že „uteče“. Tahle dávka těsta by měla vycházet přesně na 6 kousků, každé vejce je ale jinak velké a i velkorysé podsypávání moukou může udělat své, proto když chcete mít jistotu, jednotlivé kousky odvažte. Na naplnění květináče budete potřebovat asi 170 g těsta.

06.

Naplněné květináče přikryjte utěrkou a nechte ještě 15–20 minut dokynout. Mezitím rozpalte troubu na 200 °C, nasekejte mandle na ozdobu a připravte si vajíčko na potření. Nakonec povrch mazanců pořádně potřete vajíčkem, velmi ostrým nožem (nebo žiletkou) nařízněte do křížku a ozdobte nasekanými mandlemi.

07.

Vložte do trouby a pečte 10 minut při 200 °C, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 40 minut. Přibližně po dvaceti minutách pečení mazance zkontrolujte, když budou zlátnout příliš rychle, přikryjte povrch alobalem – postačí jeden větší kus, kterým přikryjete všechny květináče najednou.

08.

Upečené mazance nechte vychladnout a podávejte. Vláčné budou ale i na druhý a třetí den.

Pečete na Velikonoce perníčky? Když dnes zaděláte těsto, tak to ještě stihnete, tyhle jsou měkké hned po upečení. Na slavnostním stole se bude hezky vyjímat i mrkvový perník.

Související témata:

Načítám