Hlavní obsah
3,3
(18)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jemný medvědí, nebo také divoký česnek je v plné sezoně. Pokud jste na něm ještě nebyli, je nejvyšší čas vyrazit: brzy bude končit. Při sběru pozor, ať ho netrháte i s cibulkami, to by příští rok moc úrody nebylo, na výpravu proto přibalte i nůžky. Doma se pak můžete potěšit třeba tímto nákypem.

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 60 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 350 ml mléka
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks cibule
  • 3 hrsti medvědího česneku
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 50 g sýra
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte bešamel: Polovinu másla rozehřejte v hluboké pánvi a zaprašte moukou. Chvilku smažte, až vznikne bledá jíška. Tu pak po částech zalijte mlékem a metličkou vždy prošlehejte, aby se nedělaly hrudky. Lehce osolte, přidejte menší bobkový list a na mírném plameni za občasného promíchání nechte asi 15 minut probublávat, až je hotový bešamel krásně hebký. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a vyndejte bobkový list.

02.

Zatímco bešamel chladne, cibuli nakrájejte najemno a na zbylém másle ji nechte zesklovatět. Přidejte nahrubo nasekaný medvědí česnek, podle chuti můžete nákyp udělat pikantnější i díky klasickému česneku. Podlijte kapkou vody (opravu jen maličko, jen aby se česnek nezačal smažit) a pár minut zahřívejte, až zcela změkne a tekutina se odpaří.

03.

Troubu zapněte na 200 °C. Formičky o objemu asi 200 ml (dobře poslouží třeba čajové hrnky) vymažte máslem. Do zchladlého bešamelu vmíchejte spařený medvědí česnek, strouhaný sýr a jeden po druhém také žloutky. Dochuťte solí a pepřem.

04.

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, opatrně ho vmíchejte do připravené směsi a těsto rozdělte do připravených formiček. Vložte do trouby a pečte asi 20 až 30 minut dozlatova. Zejména v první polovině pečení troubu neotvírejte, aby nákyp nesplaskl!

05.

Hotové suflé ihned podávejte! Nákyp se velmi rychle propadne, ale na chuti mu to nic neubere. Hodí se jako samostatné menší jídlo nebo příloha k masu.

Medvědí česnek se hodí do mnoha jídel! Jako inspirace vám poslouží recepty na jarní kuře a brambory v jednom hrnci a jehněčí kolínko s medvědím česnekem a hráškem. A vynikající je i brynzová pomazánka s medvědím česnekem

Související témata:

Načítám